Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

20-01-2026, 23:03

backslifer pisze:
20-01-2026, 22:54
Ascetic pisze:
20-01-2026, 22:50
backslifer pisze:
20-01-2026, 22:45

Po prostu sila rzeczy poznawanie klasykow przeplata sie z poznawaniem biezacych rzeczy, naturalna sprawa.
Lenistwo. I jeszcze kilka cech, które oceniane są raczej jako mało, no nie wiem, uznawane są jako z tych, znów nie wiem, takimi do pracy nad nimi?

A wracając do sedna sprawy. Ja tam nie wiem jak można złapać dość mało atrakcyjną formułę post-kijusowej sceny, poprzestając na Kijusie i tym wytworze jak Quatsa? Dla mnie to działanie na szkodę zajwakowicza.
Nie umiem sie wypowiedziec za innych, bo poznalem QOTSA i Kyuss mniej wiecej w tym samym czasie, ale tez nie rozumiem troche podejscia, ze trzeba ogarnac/cenic prehistorie, zeby lubic galezie, ktore od tego odrosly.
Przeciez QOTSA to jest po prostu juz zupelnie inna muzyka, bardziej rockowa, dla szerszego odbiorcy. I oprocz ludzi interesuajcych sie szeroko pojeta scena, moze w nich znalezc cos dla siebie tez czlowiek, ktory po prostu chce posluchac zwyklego niezobowiazujacego rockowego grania do potupania nozka. Poslucha tego i ktos, kto zjadl zeby na Kyussie, i ktos, komu sie spodobalo Arctic Monkeys "AM" i szuka mniej wiecej podobnej muzyki.
Można powiedzieć, że powtórzyłeś to co napisałem, tylko inne wnioski wyciągnąłeś. W kwestii rockowego podejścia w ich muzyce i ze dwóch jeszcze innych wątków.

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni jarać się środkowym Ambush, pominąć Judas Priest, uznać, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego, a nawet uznawać, że to drugie niewarte ogarniania, bo choćby prehistoria. Dla mnie ze szkodą dla słuchacza, samo odbieranie sobie rozumienia czego się słucha, ale oczywiście, tutaj ma być fun, więc można i tak. Tyle, że jak już coś tam polecamy, to może bez szkody dla tego dla którego to robimy, poszerzyć mu perspektywę, a nie zawężać i podnosić, że to tak sobie na boku a .... zresztą ... DST zrobi z tym co chce. Ma dopisane to co by sobie pewnie i tak sam znalazł, jakby chciał pójść krok dalej, a nie poprzestać na tym co akurat moim zdaniem z tej sceny tak średnio wartościowe jest (nie pisze o Kyuss, bo tu akurat zgodny z Sybirem jestem, że to podstawa desert'rocka, czy stonera. Do tego jedna z wielu dobrych kapel z lat 90', do tego mocno scenotwórcza, nawet wyczerpująca w dużym zakresie formułę takiego grania. ).
Ostatnio zmieniony 20-01-2026, 23:11 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

20-01-2026, 23:05

Kol. Ascetic, żadna buta. Prezentuję inne, mniej archeologiczne podejście, za to bardziej użytkowe, przy okazji wykorzystując sytuację, by sobie trochę pośmieszkować. Liczę na zrozumienie. ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

20-01-2026, 23:10

Sybir pisze:
20-01-2026, 23:05
Kol. Ascetic, żadna buta. Prezentuję inne, mniej archeologiczne podejście, za to bardziej użytkowe, przy okazji wykorzystując sytuację, by sobie trochę pośmieszkować. Liczę na zrozumienie. ;)
Wymienione przez mnie zespoły to żadna archeologia. Niektóre są dalej aktywne*, projekty powstawały jako postKyussowe właśnie projekty. Na domiar złego, nie dla mnie złego, są dalej bliższe niejednokrotnie temu od czego Quotsa uciekła, i poszła w miałkość i hujwico.

*Jest nawet taki festiwal na pustyni, chyba Mojave, gdzie się kultywuje takie granie. Josha tam nie ściągną.
Ostatnio zmieniony 20-01-2026, 23:15 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Sybir

20-01-2026, 23:13

Myślę, że jednak bardziej się zgadzamy co do zasady, niż różnimy, kol. Ascetic.
Archeologia w omawianej sprawie to dla mnie drążenie i odkrywanie, bez względu na ramy czasowe. I tutaj wracam do tego, com napisał w pierwszym poście - że jeśli ciekawość po poznaniu Kyuss i QOTSA przeważy, to ten i ów sięgnie głębiej. Sam zaczynałem od Rated R (dzięki programowi TVP1 Rower Błażeja :D) i Songs..., by później cofnąć się, żeby sprawdzić, co było przedtem. Kwestia zapewne metrykalna.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
backslifer
postuje jak opętany!

20-01-2026, 23:16

Ascetic pisze:
backslifer pisze:
Ascetic pisze:
20-01-2026, 22:50

Lenistwo. I jeszcze kilka cech, które oceniane są raczej jako mało, no nie wiem, uznawane są jako z tych, znów nie wiem, takimi do pracy nad nimi?

A wracając do sedna sprawy. Ja tam nie wiem jak można złapać dość mało atrakcyjną formułę post-kijusowej sceny, poprzestając na Kijusie i tym wytworze jak Quatsa? Dla mnie to działanie na szkodę zajwakowicza.
Nie umiem sie wypowiedziec za innych, bo poznalem QOTSA i Kyuss mniej wiecej w tym samym czasie, ale tez nie rozumiem troche podejscia, ze trzeba ogarnac/cenic prehistorie, zeby lubic galezie, ktore od tego odrosly.
Przeciez QOTSA to jest po prostu juz zupelnie inna muzyka, bardziej rockowa, dla szerszego odbiorcy. I oprocz ludzi interesuajcych sie szeroko pojeta scena, moze w nich znalezc cos dla siebie tez czlowiek, ktory po prostu chce posluchac zwyklego niezobowiazujacego rockowego grania do potupania nozka. Poslucha tego i ktos, kto zjadl zeby na Kyussie, i ktos, komu sie spodobalo Arctic Monkeys "AM" i szuka mniej wiecej podobnej muzyki.
Można powiedzieć, że powtórzyłeś to co napisałem, tylko inne wnioski wyciągnąłeś. W kwestii rockowego podejścia w ich muzyce i ze dwóch jeszcze innych wątków.

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni jarać się środkowym Ambush, pominąć Judas Priest, uznać, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego, a nawet uznawać, że to drugie niewarte ogarniania, bo choćby prehistoria. Dla mnie ze szkodą dla słuchacza, samo odbieranie sobie rozumienia czego się słucha, ale oczywiście, tutaj ma być fun, więc można i tak. Tyle, że jak już coś tam polecamy, to może bez szkody dla tego dla którego to robimy, poszerzyć mu perspektywę, a nie zawężać i podnosić, że to tak sobie na boku a .... zresztą ... DST zrobi z tym co chce. Ma dopisane to co by sobie pewnie i tak sam znalazł, jakby chciał pójść krok dalej, a nie poprzestać na tym co akurat moim zdaniem z tej sceny tak średnio wartościowe jest (nie pisze o Kyuss, bo tu akurat zgodny z Sybirem jestem, że to podstawa desert'rocka, czy stonera. Do tego jedna z wielu dobrych kapel z lat 90', do tego mocno scenotwórcza).
Tu sie zgadzam, ze nie ma co sluchac np. Tryptikona, a pomijac CF, no ale to juz kwestia klucza poznawania muzyki. ;) Mozna pojechac scena (chociaz tu wspomniana Like Clockwork juz bardzo od sceny odjechala, stad moze takie a nie inne polecanki), a mozna chociazby pojechac po prostu po zespolach Homme'a, gdzie oprocz Kyussa czy QOTSA masz wlasnie Them Crooked Vultures (na rowni z najlepszymi QOTSA imo), czy chociazby swietne Desert Sessions (ostatnia plyta wspaniala). Ja osobiscie te inne zespoly zwiazane personalnie z Kyussem traktuje jako lekture uzupelniajaca, sa bardzo fajne, milo sie np. koncertu Mondo Generator sluchalo (a najlepiej momentow, kiedy gral wczesne kawalki QOTSA, hehe), ale jakos mi w nich mimo wszystko czegos brakuje.
Awatar użytkownika
Ascetic

20-01-2026, 23:18

Dla DTS nie ma to znaczenia.

Wrzucę sobie Slomosa'e. To tak aby pójść po lini. Tematycznej. Aby utwierdzić się, że można tez bez kompletnej zamuły ładnie mielić stare, przemielone postkyussowe patenty.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Sybir

20-01-2026, 23:21

W tej linii to słuszny wybór, ale to wiesz i bez tego mojego pisania. ;)
Awatar użytkownika
Ascetic

20-01-2026, 23:24

backslifer pisze:
20-01-2026, 23:16
Ascetic pisze:
backslifer pisze:

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni jarać się środkowym Ambush, pominąć Judas Priest, uznać, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego, a nawet uznawać, że to drugie niewarte ogarniania, bo choćby prehistoria. Dla mnie ze szkodą dla słuchacza, samo odbieranie sobie rozumienia czego się słucha, ale oczywiście, tutaj ma być fun, więc można i tak. Tyle, że jak już coś tam polecamy, to może bez szkody dla tego dla którego to robimy, poszerzyć mu perspektywę, a nie zawężać i podnosić, że to tak sobie na boku a .... zresztą ... DST zrobi z tym co chce. Ma dopisane to co by sobie pewnie i tak sam znalazł, jakby chciał pójść krok dalej, a nie poprzestać na tym co akurat moim zdaniem z tej sceny tak średnio wartościowe jest (nie pisze o Kyuss, bo tu akurat zgodny z Sybirem jestem, że to podstawa desert'rocka, czy stonera. Do tego jedna z wielu dobrych kapel z lat 90', do tego mocno scenotwórcza).
Tu sie zgadzam, ze nie ma co sluchac np. Tryptikona, a pomijac CF, no ale to juz kwestia klucza poznawania muzyki. ;) Mozna pojechac scena (chociaz tu wspomniana Like Clockwork juz bardzo od sceny odjechala, stad moze takie a nie inne polecanki), a mozna chociazby pojechac po prostu po zespolach Homme'a, gdzie oprocz Kyussa czy QOTSA masz wlasnie Them Crooked Vultures (na rowni z najlepszymi QOTSA imo), czy chociazby swietne Desert Sessions (ostatnia plyta wspaniala). Ja osobiscie te inne zespoly zwiazane personalnie z Kyussem traktuje jako lekture uzupelniajaca, sa bardzo fajne, milo sie np. koncertu Mondo Generator sluchalo (a najlepiej momentow, kiedy gral wczesne kawalki QOTSA, hehe), ale jakos mi w nich mimo wszystko czegos brakuje.
Nie no spoko. Przecież skądś wynika, że quotsa jest w miejscu w którym jest, a n-projektów gdzie chłopaki sobie w cv wpisują "grałem w zespole na K." są w miejscu w którym są. qotsa rozwinęła formułę, akurat dla mnie nie w tę stronę co mi leży i wbijają na festiwale, a tamte desertowe grania, grają właśnie na pustyniach. Ale to dwie różne sprawy. To co lubimy, to co nam się podoba, a to skąd co i po co i w jakim kierunku. Z tego co piszesz, tutaj się zgadzamy w kwestii źródło-rozwinięcie, twórcze albo wtórne źródła.

Sesje desert'owe oczywiście warte choćby raz do liźnięcia. Ja zapomniałem w swoim listowaniu, Ty dopisałeś. Fajnie.
Ostatnio zmieniony 20-01-2026, 23:25 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Ascetic

20-01-2026, 23:24

Sybir pisze:
20-01-2026, 23:21
W tej linii to słuszny wybór, ale to wiesz i bez tego mojego pisania. ;)
Fakt.

Bergeński, niepustynny, bo gdzie w Norge pustynie?, postpustynny banger.

Obrazek

Oj. Żywcem patenty wyrwana z serca Kyussa, nic a nic nie walą truchłem rozkładającym się w upale, rozwlekanym przez kojota.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Ascetic

20-01-2026, 23:45

Mignął mi na Mysticu Truckfighters. To tak w kontekście desert’a czy takie mniej sfuzzowanego stonera. Tutaj się zatrzymałem w ich przypadku lata temu:
Obrazek

Odświeżę, nie zaszkodzi.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Sybir

20-01-2026, 23:59

Truckfighters, kiedy to było? Na studiach chyba. Przejdę się na nich na Mysticu, dziecku pokażę.
Awatar użytkownika
Ascetic

21-01-2026, 00:01

Możesz młodego wkręcić, że to Soundgarden . Lata tego nie słuchałem, nie pamiętałem tego, może nigdy tego tak nie słyszałem, ale wokalista na „Gravity-X” ma manierę jak Cornell.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

21-01-2026, 07:08

Sybir pisze:
20-01-2026, 22:48
DST pisze:
Ascetic pisze:
20-01-2026, 22:27

Podstawy gdzieś nigdzie, a jakieś popłuczyny już na tak. No ale chyba pokolenia 30-40 latków tak mają, że wskakują w środek stawki i uznają, że tyle styka.
Do mnie pijesz czy to generalne spostrzeżenie?
Kol. Ascetic miewa dolegliwość bólowe odwłoka wywoływane przez część użytkowników z roczników z lat 80., śmiejących śmieć mieć własne zdanie zamiast okazywać pełne i bezwarunkowe poparcie tu i ówdzie. Taki już jego forumowy urok - ale na koncertach i tak zbija piąteczki, bo to w końcu bdb forumowy Kolega. ;)
Kolega doktore zawsze wszystko uzdrowi. Rozgrzanych ostudzi, spragnionych napoi, głodnych nakarmi i grzechy świata wygładzi :D
backslifer
postuje jak opętany!

21-01-2026, 10:29

Ascetic pisze:
20-01-2026, 23:45
Mignął mi na Mysticu Truckfighters. To tak w kontekście desert’a czy takie mniej sfuzzowanego stonera. Tutaj się zatrzymałem w ich przypadku lata temu:
Obrazek

Odświeżę, nie zaszkodzi.
Koncertowo warto w 100%, grali w Polsce parę lat temu i energia bijąca ze sceny powalała. W sumie właśnie sobie przypomniałem, że widziałem ich i drugi raz, ale w Proximie przez pół koncertu było tak straszne nagłośnienie, że totalnie nie było słychać co grają. Ale sam zespół znów bez zarzutu.
Awatar użytkownika
wonsz
zahartowany metalizator

21-01-2026, 11:13

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rzułf
est

21-01-2026, 11:41

Fajne. Jak ktoś tęskni za CODC to może tu znaleźć coś dla siebie.
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
postuje jak opętany!

21-01-2026, 11:48

Obrazek
Jajebie, co ja robię ze swoim życiem :pepe:
Przygody Batona na czarnym lądzie
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew