Najlepsze płyty 2025 roku

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

Re: Najlepsze płyty 2025 roku

25-12-2025, 17:01

U mnie się wszystko poprzestawiało bo wjechał Martrod i mnie zgwałcił emocjonalnie. Ależ płyta na koniec roku.
Wojna
postuje jak opętany!

27-12-2025, 06:45

Dwa razy posłuchałem i płytę roku Polska już mam .
Obrazek
Brać w Ancient Dead póki jeszcze jest .
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

28-12-2025, 11:04

Obrazek

jak co roku przyłączam się do zabawy,
10 płyt z 2025 które fizycznie mam na półce i które najczęściej się kręciły w odtwarzaczu.

Black Witchcraft, Der Sturmer, Kaevum - zdecydowanie pierwsza trójka, najczęściej chodziły, dalej mam na nie ochotę i słuchanie ich sprawia mi mnóstwo frajdy

Helloween - druga płyt po reunion, zdecydowanie lepsza od poprzedniczki, no i ten październikowy cudowny koncert ... klasa

Muvitium - Mr Swartadauþuz ciągle w formie, jak on to robi to nie wiem, ale ten projekt w 2025 cholernie mi się spodobał

Clairvoyance, Chao Abyssi - krajanie w natarciu, świetny, zagrany bez kompleksów death metal i black metal najwyższej próby. co do Chao Abyssi to pozwoliłem sobie dać tutaj ich dwa materiały wydane w 2025 - dużą płytę i mini) bo są tego warte

Oppressive Descent, Cenotaphe, Azathoth's Dream - mniej znane, bardziej podziemne rzeczy, ale z dużym potencjałem. Oppressive juz znałem wcześniej, ucieszyłem sią jak zobaczyłem że jest nowa płyta, weszła od razu i została, Cenotaphe podobnie, a Azathoth's to dla mnie nowość, która wziąłem od tak jako dodatek "do koszyka". I wyszło z tego baaardzo pozytywne zaskoczenie :)

Ogólnie 2025 rok uważam za bardzo udany, w mojej subiektywnej opinii nie było może takiego strzała który by zmoczył bieliznę i zdmuchnął tupecik z głowy, ale było całe mnóstwo bardzo dobrej i solidnej muzy. Od lat w tej forumowej zabawie przyjmuję założenie że wybieram pierwszą dziesiątkę, ale w tym wyjątkowym roku spokojnie można by zrobić jeszcze jedna lub nawet dwie dziesiątki. serio.
Obowiązkowo nie wolno zapomnieć o takich płytach jak ostatnie: Clandestine Blaze, Desaster, Warmoon Lord, White Rune. Azazel, Toughness, Diabolical Fullmoon, Isceald, Darkenhold, Cradle of Filth, Eternal Darkness, Osgraef, Havukruunu, Acherontas, Chist Agony czy Grimcult. A z lżejszych, progrockowych brzmień wyróżniłbym Dream Theater, Mostly Autumn i IQ.

Zajebiście dobry rok.
2026 nie musi być lepszy, wystarczy że nie będzie gorszy.
Hailsa !
Awatar użytkownika
winterforest
postuje jak opętany!

28-12-2025, 11:34

To też wrzucę. Najważniejsze i najczęściej słuchane w tym roku. Za dwie ostatnie mógłbym spokojnie wrzucić coś innego. Bardzo dobry rok. Jest w czym wybierać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Lvcyferiusz
starszy świeżak

28-12-2025, 13:09

W muzyce nie metalowej, pierwsze miejsce:

Christopher Larkin - Hollow Knight: Silksong.

Już przy pierwszej cześci Hollow Knight był świetny. Natomiast tutaj przerósł sam siebie. Jako kompozytor powinien być stawiany za wzór jak robić ścieżki dźwiękowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
wonsz
zahartowany metalizator

28-12-2025, 22:03

tego głównie słuchałem/zrobiło na mnie największe wrażenie jeżeli chodzi o tegoroczne materiały. kolejność dowolna, sporo jeszcze czeka na lepsze zapoznanie.

Metal:
Caustic Wound
Corpus Offal
Morbific
Ossuary
Sewer Haul
Terror Corpse EP
Vacuous

Rap:
Amine
Clipse
Danny Brown