Hokus pokus - znikło ! czyli potyczki z Pocztą Polską

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

Re: Hokus pokus - znikło ! czyli potyczki z Pocztą Polską

13-11-2025, 20:22

Unia Europejska planuje szybciej niż zakładano wprowadzić cła na tanie przesyłki spoza Wspólnoty
https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-koni ... Id,8040125
Niektóre kraje Unii Europejskiej nie chcą czekać na wspólne rozwiązania i planują wprowadzenie własnych opłat. Rumunia zaproponowała już opłatę w wysokości 21 zł od każdej taniej paczki, a Włochy pracują nad własnym podatkiem, by chronić rodzimy przemysł modowy. Eksperci ostrzegają jednak, że różne krajowe opłaty mogą zagrozić jednolitemu rynkowi UE.

Stany Zjednoczone zniosły już swoje zwolnienie z ceł dla paczek o wartości poniżej 800 dolarów. To sprawiło, że część taniego chińskiego importu została przekierowana do Europy, co dodatkowo zwiększyło presję na unijnych decydentów.

Komisja Europejska proponuje wprowadzenie jednolitej opłaty w wysokości 2 euro za każdą paczkę spoza UE (...)
Jak macie zakupy do zrobienia to radzę zacząć się spieszyć :fakty:
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

13-11-2025, 20:31

Kurde, czyli zakupy w Goatowarex nie będą się już opłacać
tabaluga
weteran forumowych bitew

27-11-2025, 13:30

Maleficio pisze:
02-11-2025, 00:02
Kupiłem płytę na ebay za 300$ z USA i ten kołek wpisał kwotę w deklarację celną (a prosiłem, żeby wpisał jako gift za jakąś symboliczną sumę np.20$) i, że to sprzedaż. Płyta leciała z 3 tyg, ale doleciała do Polski i się zaczęło. Urząd celny najpierw napisał mi maila, ze muszę złożyć deklarację co to za płyta i ile kosztowała i screeny z transakcji. Potem, dostaje maila:

Dzień dobry,

Dziękuję za przesłane dokumenty.
Uprzejmie informuję, że wartość przesyłki przekracza 150 Euro. Poczta Polska dokonuje zgłoszenia celnego o wartości od 150 Euro do 1000 Euro. W odniesieniu do przesyłek o w/w wartościach, w celu odprawienia przesyłki przez Pocztę Polską, należy udzielić Poczcie Polskiej pełnomocnictwa celnego do działania w charakterze przedstawiciela pośredniego, składając je w placówce pocztowej albo dokonać odprawy przesyłki we własnym zakresie lub skorzystać z usług Agencji Celnej.
Pełnomocnictwo można złożyć w dowolnie wybranym Urzędzie Pocztowym. Pełnomocnictwo może mieć charakter stały, czasowy lub dot. konkretnej przesyłki.
Proszę o informację, kiedy pełnomocnictwo zostanie już złożone, dokończymy wtedy procedurę odprawy celnej.

No i teraz czekam, żeby dojechała paczka do lokalnego urzędu pocztowego i jestem ciekaw ile zapłacę tego cła?! Stawiam na jakieś ponad 300 zł luzikiem.
i jaki finał tej historii ? Ja właśnie zamówiłem cd z Japonii 8)
MAGA
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

27-11-2025, 19:32

Zapłaciłem dodatkowo tylko 272 zł.

Jeżeli CD nie kosztowało więcej niż 150$ to spoko
tabaluga
weteran forumowych bitew