Polskie seriale komediowe POST-'89

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

Re: Polskie seriale komediowe POST-'89

14-05-2026, 11:26

Żwirek i Muchomorek pisze:
14-05-2026, 10:55
DST pisze:
14-05-2026, 10:31
Twoje romantyzowanie klasy robotniczej wskazuje, że nie masz z nią na w rzeczywistości do czynienia i oglądasz ją z bezpiecznego dystansu jako koncept jak Karol Marks.
To normalne zjawisko dla współczesnej lewicy, nie?
Dokładnie tak, nie wiem czy tylko współczesnej, bo nie znam się na tym temacie. Proponuję alternatywną do hcpiga analizę tego odcinka: "Magistry" to lewica i Adam Zandberg przymilająca się do klasy robotniczej a dostająca w zamian jedynie w pizdę :lol:
Ad. temat, żeby nie było, że znowu polityka, to Kiepscy nigdy mnie nie chwycili.
Ja zawsze uwielbiałem ten serial. Teraz po czasie jak oglądam te odcinki to widzę, że to wcale nie było tak głupie i zyskuje kolejny wymiar zajebistości.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: Polskie seriale komediowe POST-'89

14-05-2026, 18:38

DST pisze:
14-05-2026, 10:31

Twoje romantyzowanie klasy robotniczej wskazuje, że nie masz z nią na w rzeczywistości do czynienia i oglądasz ją z bezpiecznego dystansu jako koncept jak Karol Marks.
Mieszasz politykę tam gdzie jej nie ma - ja pisałem o tym, że ten odcinek dobrze oddawał ducha czasów a dokładniej się mu sprzeciwiał. W podstawówca ciągle nam nauczycielki napierdały do głowy, że jak się nie będziemy uczyć to będziemy pracować na budowie czy kopać rowy a o pracownikach fizycznych wypowiadały się jak o untermenszach. Ten odcinek to zdrowy odruch narodu na pogardę, która zaczęła go osaczać.
DST pisze:
14-05-2026, 11:26
Teraz po czasie jak oglądam te odcinki to widzę, że to wcale nie było tak głupie
Bo nie było, tzn nie każdy odcinek oczywiście ale serial hejtowali głównie zwolennicy w więszkości smutnych jak pizda peerelowskich komedyjek urastających w ich mniemaniu do rangi najwyższej formy krytyki społecznej.
"13 posterunek" to był w moich kręgach uberkult, ale obawiam się, że dzisiaj może się to w ogóle nie nadawać do oglądania. Chociaż - kto wie?
To bardzo dobry serial ale zyskałby mocno na cenzurze bo jest trochę typowego dla wąsatych czasów humoru, który z egalitarnego punktu widzenia powinien zostać kulturowo zcancelowany. Potrzeba po prostu jakiegoś bardziej lewicowego fan-editu.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
ODPOWIEDZ