za wikipedią:
Rodrigo y Gabriela – meksykański duet gitarowy. Tworzą go Rodrigo Sánchez oraz Gabriela Quintero.
Muzycy poznali się w mieście Meksyk, grając w trashmetalowym zespole "Tierra Ácida". Zniechęceni ograniczonym zasięgiem tamtejszego rynku muzycznego, osiedlili się w Dublinie. Zwrot w ich karierze nastąpił, kiedy Damien Rice zaproponował im udział w irlandzkim festiwalu Oxegen.
Rodrigo y Gabriela grają głównie szybkie, rytmiczne utwory na dwie gitary klasyczne. Są to zarówno kompozycje własne, jak i covery znanych utworów, takich jak Stairway to Heaven czy Orion. Wśród swoich inspiracji artystycznych wymieniają Metallicę, Megadeth, Slayer, Testament i Overkill. Grają na gitarach wykonanych przez Franka Tate'a.
Usłyszałem w radiu dwa numery z nowej płyty, szybko zanotowałem nazwę duetu i sprawdziłem całość. Zostałem powalony, znakomite pomysły ,olbrzymia dawka energii, melodii i thrash metalowego szału na .... dwóch gitarach klasycznych. Wszystko podbite rewelacyjnym basem, co powoduję znakomite bujanie w prawie każdym numerze. Sprawdźcie mnie zachwycili ogromnie, nie ma wokali, ale nie ma miejsca na nudę.
Odpalcie ich jewspace i bawcie się znakomicie (Hanuman to jeden z najlepszych kawałków na albumie):
http://www.myspace.com/rodrigoygabriela