Chcę kupić sprzęt grający. Doradżcie!

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
sisterhood
postuje jak opętany!

Re: Chcę kupić sprzęt grający. Doradżcie!

14-11-2025, 11:54

Będziesz ich słuchał czy mierzył?
tabaluga
weteran forumowych bitew

14-11-2025, 12:17

Oczywiście pomiary mają przełożenie na jakość i poprawnośc odtwarzanego dźwięku , szkoda że muszę tłumaczyć takie rzeczy na lewicowym forum gdzie wszyscy wierzą w " postęp,naukę i technologię" w kwestii szczepionek czy globalnego ocieplenia ale już w kwestii audio zamiast zaufać inzynierom i sprzętowi wartemu 400k zł wolą pytać o subiektywną opinię jakiś brudasow którzy całe życie niszczyli słuch na koncertach metalowych XD
Oczywiście posłuchać przed zakupem trzeba , ale pomiary pomagają zrobić wstępny odsiew.
MAGA
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

15-11-2025, 12:00

Większość sprzętu od pewnego poziomu jakości (i ceny) wykazuje bardzo dobre wyniki w pomiarach (jak i w recenzjach ;) ). Tak naprawdę znaczenie ma to tylko przy bardzo podstawowej selekcji sprzętu - wzmaki o określonych parametrach nie mają szansy napędzić kolumn o określonych parametrach. Potem trzeba to sprawdzić w warunkach domowych, chyba że chodzi o urządzenia góra entry level.

Kiedyś będąc w procesie stopniowego apgrejdowania zestawu grającego pojechałem ze swoim (całkiem niezłym) wzmakiem do salonu audio. Przewaliliśmy wtedy dobrych kilka modeli kolumn w zakładanym budżecie. Wybrałem w końcu jedne, przyjechały i początkowo wydawało się, że zestaw gra bardzo fajnie. No naprawdę wyciągał takie brzmienia, że byłem zachwycony. Dość szybko jednak zauważyłem, że wokal w wielu nagraniach brzmi dobrze, ale słychać go jakby był za ścianą za sprzętem. ;) Stwierdziłem, że ok, to wymienię w końcu także wzmaka. Sympatyczny pracownik salonu audio przywoził dwa razy różne modele wzmacniaczy - świetne marki, znakomite parametry, wszystko teoretycznie dobrane pod moje kolumny, dopasowanie dodatkowo testowane wcześniej w sklepie. Siedzieliśmy, słuchaliśmy, ciągle coś tam nie grało. Niby w końcu coś tam wybrałem do dalszego testowania, niestety dalej coś było nie tak. W końcu sprzedawca przyjechał z czymś co wykluczałem na starcie, czyli ze wzmakiem hybrydowym. Wokal dosłownie przeszedł przez ścianę. :)
Dlatego przy elementach toru od kilku k w górę zdecydowanie polecam testowanie sprzętu w domu. Marki, wykręcone w kosmos parametry ostatecznie nie grają. Dopasowanie do indywidualnej akustyki pomieszczenia jest kluczowe.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

15-11-2025, 12:27

sisterhood pisze:
14-11-2025, 11:54
Będziesz ich słuchał czy mierzył?
srodowisko audiofili-inzynierow :krol:
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

15-11-2025, 12:46

Dobra dobra, też kiedyś miałem polewe z tegodo momentu aż kupiłem słuchawki które wręcz wierciły mi uszy, góra była tak ostra jak brzytwa że nie dało sie tego słuchać.Kolega mówi kup sobie dobre kable z miedzi, dociążyć to i będzie lepiej.Kupiłem kable od kablarza na forum mp3store i kurwa słuchawki całkowicie zmieniły brzmienie.Góra przestała być ostra, zupełnie inne doznania.Oczywiście gdzieś jest cenowa granica, kable za w chuj kasy w pewnym momencie już nie robią różnicy a ludziom w tym siedzącym pierdoli sie we łbach i tak gonią i gonią i po jakimś czasie sami przyznają że np słuchawki za 5k wcale nie odstają od tych za 20k
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

15-11-2025, 14:05

mocny2_3 pisze:
Dobra dobra, też kiedyś miałem polewe z tegodo momentu aż kupiłem słuchawki które wręcz wierciły mi uszy, góra była tak ostra jak brzytwa że nie dało sie tego słuchać.Kolega mówi kup sobie dobre kable z miedzi, dociążyć to i będzie lepiej.Kupiłem kable od kablarza na forum mp3store i kurwa słuchawki całkowicie zmieniły brzmienie.Góra przestała być ostra, zupełnie inne doznania.Oczywiście gdzieś jest cenowa granica, kable za w chuj kasy w pewnym momencie już nie robią różnicy a ludziom w tym siedzącym pierdoli sie we łbach i tak gonią i gonią i po jakimś czasie sami przyznają że np słuchawki za 5k wcale nie odstają od tych za 20k
Jest dokładnie jak piszesz. Ludzie się śmiejo i piszo, że kable nie grajo. Cóż, mam obecnie 3 zestawy interkonnektów. Jedne ("zwykłe") grają standardowo, drugie ocieplają dźwięk a trzecie rozjaśniają brzmienie.
I rzeczywiście, powyżej pewnego pułapu cenowego nie ma sensu gonienie króliczka, chyba że ma się wypasione, specjalnie urządzone pomieszczenie odsłuchowe oraz jest się biologicznie młodym. ;) Jako, że tych kryteriów nie spełniam, to myślę o minimalnych poprawkach, czyli jakimś fajnym streamerze i może o wymianie gramofonowego preampa. Ale ciśnienia niemal zero. ;)
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

15-11-2025, 15:20

mocny2_3 pisze:
nie no jasne, nie chodzi o to że to w ogóle nie ma znaczenia bo ma, byle nie popłynąć za bardzo w szczegóły bo to już psychiatryk
ODPOWIEDZ