Chcę kupić sprzęt grający. Doradżcie!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
sisterhood
- postuje jak opętany!
Re: Chcę kupić sprzęt grający. Doradżcie!
Będziesz ich słuchał czy mierzył?
-
tabaluga
- weteran forumowych bitew
Oczywiście pomiary mają przełożenie na jakość i poprawnośc odtwarzanego dźwięku , szkoda że muszę tłumaczyć takie rzeczy na lewicowym forum gdzie wszyscy wierzą w " postęp,naukę i technologię" w kwestii szczepionek czy globalnego ocieplenia ale już w kwestii audio zamiast zaufać inzynierom i sprzętowi wartemu 400k zł wolą pytać o subiektywną opinię jakiś brudasow którzy całe życie niszczyli słuch na koncertach metalowych XD
Oczywiście posłuchać przed zakupem trzeba , ale pomiary pomagają zrobić wstępny odsiew.
Oczywiście posłuchać przed zakupem trzeba , ale pomiary pomagają zrobić wstępny odsiew.
MAGA
-
RippingHeadache
Większość sprzętu od pewnego poziomu jakości (i ceny) wykazuje bardzo dobre wyniki w pomiarach (jak i w recenzjach
). Tak naprawdę znaczenie ma to tylko przy bardzo podstawowej selekcji sprzętu - wzmaki o określonych parametrach nie mają szansy napędzić kolumn o określonych parametrach. Potem trzeba to sprawdzić w warunkach domowych, chyba że chodzi o urządzenia góra entry level.
Kiedyś będąc w procesie stopniowego apgrejdowania zestawu grającego pojechałem ze swoim (całkiem niezłym) wzmakiem do salonu audio. Przewaliliśmy wtedy dobrych kilka modeli kolumn w zakładanym budżecie. Wybrałem w końcu jedne, przyjechały i początkowo wydawało się, że zestaw gra bardzo fajnie. No naprawdę wyciągał takie brzmienia, że byłem zachwycony. Dość szybko jednak zauważyłem, że wokal w wielu nagraniach brzmi dobrze, ale słychać go jakby był za ścianą za sprzętem.
Stwierdziłem, że ok, to wymienię w końcu także wzmaka. Sympatyczny pracownik salonu audio przywoził dwa razy różne modele wzmacniaczy - świetne marki, znakomite parametry, wszystko teoretycznie dobrane pod moje kolumny, dopasowanie dodatkowo testowane wcześniej w sklepie. Siedzieliśmy, słuchaliśmy, ciągle coś tam nie grało. Niby w końcu coś tam wybrałem do dalszego testowania, niestety dalej coś było nie tak. W końcu sprzedawca przyjechał z czymś co wykluczałem na starcie, czyli ze wzmakiem hybrydowym. Wokal dosłownie przeszedł przez ścianę. 
Dlatego przy elementach toru od kilku k w górę zdecydowanie polecam testowanie sprzętu w domu. Marki, wykręcone w kosmos parametry ostatecznie nie grają. Dopasowanie do indywidualnej akustyki pomieszczenia jest kluczowe.
Kiedyś będąc w procesie stopniowego apgrejdowania zestawu grającego pojechałem ze swoim (całkiem niezłym) wzmakiem do salonu audio. Przewaliliśmy wtedy dobrych kilka modeli kolumn w zakładanym budżecie. Wybrałem w końcu jedne, przyjechały i początkowo wydawało się, że zestaw gra bardzo fajnie. No naprawdę wyciągał takie brzmienia, że byłem zachwycony. Dość szybko jednak zauważyłem, że wokal w wielu nagraniach brzmi dobrze, ale słychać go jakby był za ścianą za sprzętem.
Dlatego przy elementach toru od kilku k w górę zdecydowanie polecam testowanie sprzętu w domu. Marki, wykręcone w kosmos parametry ostatecznie nie grają. Dopasowanie do indywidualnej akustyki pomieszczenia jest kluczowe.
- nagrobek
- zahartowany metalizator
srodowisko audiofili-inzynierow
-
mocny2_3
- rasowy masterfulowicz
Dobra dobra, też kiedyś miałem polewe z tegodo momentu aż kupiłem słuchawki które wręcz wierciły mi uszy, góra była tak ostra jak brzytwa że nie dało sie tego słuchać.Kolega mówi kup sobie dobre kable z miedzi, dociążyć to i będzie lepiej.Kupiłem kable od kablarza na forum mp3store i kurwa słuchawki całkowicie zmieniły brzmienie.Góra przestała być ostra, zupełnie inne doznania.Oczywiście gdzieś jest cenowa granica, kable za w chuj kasy w pewnym momencie już nie robią różnicy a ludziom w tym siedzącym pierdoli sie we łbach i tak gonią i gonią i po jakimś czasie sami przyznają że np słuchawki za 5k wcale nie odstają od tych za 20k
-
RippingHeadache
Jest dokładnie jak piszesz. Ludzie się śmiejo i piszo, że kable nie grajo. Cóż, mam obecnie 3 zestawy interkonnektów. Jedne ("zwykłe") grają standardowo, drugie ocieplają dźwięk a trzecie rozjaśniają brzmienie.mocny2_3 pisze: ↑15-11-2025, 12:46Dobra dobra, też kiedyś miałem polewe z tegodo momentu aż kupiłem słuchawki które wręcz wierciły mi uszy, góra była tak ostra jak brzytwa że nie dało sie tego słuchać.Kolega mówi kup sobie dobre kable z miedzi, dociążyć to i będzie lepiej.Kupiłem kable od kablarza na forum mp3store i kurwa słuchawki całkowicie zmieniły brzmienie.Góra przestała być ostra, zupełnie inne doznania.Oczywiście gdzieś jest cenowa granica, kable za w chuj kasy w pewnym momencie już nie robią różnicy a ludziom w tym siedzącym pierdoli sie we łbach i tak gonią i gonią i po jakimś czasie sami przyznają że np słuchawki za 5k wcale nie odstają od tych za 20k
I rzeczywiście, powyżej pewnego pułapu cenowego nie ma sensu gonienie króliczka, chyba że ma się wypasione, specjalnie urządzone pomieszczenie odsłuchowe oraz jest się biologicznie młodym.
- nagrobek
nie no jasne, nie chodzi o to że to w ogóle nie ma znaczenia bo ma, byle nie popłynąć za bardzo w szczegóły bo to już psychiatrykmocny2_3 pisze: ↑15-11-2025, 12:46Dobra dobra, też kiedyś miałem polewe z tegodo momentu aż kupiłem słuchawki które wręcz wierciły mi uszy, góra była tak ostra jak brzytwa że nie dało sie tego słuchać.Kolega mówi kup sobie dobre kable z miedzi, dociążyć to i będzie lepiej.Kupiłem kable od kablarza na forum mp3store i kurwa słuchawki całkowicie zmieniły brzmienie.Góra przestała być ostra, zupełnie inne doznania.Oczywiście gdzieś jest cenowa granica, kable za w chuj kasy w pewnym momencie już nie robią różnicy a ludziom w tym siedzącym pierdoli sie we łbach i tak gonią i gonią i po jakimś czasie sami przyznają że np słuchawki za 5k wcale nie odstają od tych za 20k
-
mistrzsardu
Jak ktoś słucha na marketowym sprzęcie to stwierdzenie, że kabel robi robotę przerasta jego możliwości pojmowania. Przecież kabel to kabel. Do czasu gdy nie usłyszy na własne uszy i wtedy śmiech urywa się jak hejnał.
Celem życia nie jest przeżycie.
-
tabaluga
to już wiara w jezuska ma więcej podstaw naukowych niż w grające kable ... a jeśli jakimś cudem kabel zmienia ci częstotliwośc sygnału to masz zepsuty kabel i czas kupić nowy i tani kabel ... tak , tani bo nawet najtańsze są w stanie przesłać sygnał bez zmian w dźwięku XD
MAGA