Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Księża
Chyba wyraznie napisalem o "swiadomych" wierzacych. Stanowisko Kosciola mnie nie interesuje, bo juz dawno sie rozjechalo z Pismem. To jedno.
Drugie to to, ze Biblia nie jest zadnym zbiorem mitow czy przywpowiesci do interpretacji z zadnym dnem, tylko kronika.
Drugie to to, ze Biblia nie jest zadnym zbiorem mitow czy przywpowiesci do interpretacji z zadnym dnem, tylko kronika.
woodpecker from space
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Jest publikacją, w której echa zdarzeń rzeczywistych mieszają się z narracją mitologiczną (mit rozumiany nie jako zmyślenie tylko jako opowieść archetypowa, symboliczna). Przecież chyba nikt o zdrowych zmysłach nie uważa, że to zapis faktów.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Triceratops
Ja uwazam, ze to zapis faktow, a potoczne rozumienie slowa "mit" i stosowanie go do Biblii, zwlaszcza Starego Testamentu jest objawem jakiejs formy braku formy umyslowej, tak bezsposrednio - skurwienia umyslowego. To chyba nerwica natrectw dzisiejszych czasow uznawac wszystkich starozynych kronikarzy za spalonych zielem idiotow majaczacych epickie eposy na temat tego, czego nie bylo.
woodpecker from space
- ŚWIAT BEZ KOŃCA

If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- nicram
Czy warto rozmawiać z Tricepsem urojonym (w skrócie):
Ostatnie chyba sobie oprawię w ramki.
WaszJudasz pisze: ↑23-05-2020, 23:01Triceratops pisze: ↑23-05-2020, 22:36
O dogmatach w ogole szkoda czasu na dyskusje, nie sa podstawa wiary w ogole
Są jak najbardziej, jeśli mówimy o wierze katolickiej. Dogmat to oficjalne i definitywne rozstrzygnięcie kwestii dotyczącej wiary, dokonane przez jakiegoś świętobliwego pastucha, co do którego owieczki wierzą, że posiada moc dokonywania takich rozstrzygnięć. Na tym polega rzymski katolicyzm.
Triceratops pisze: ↑23-05-2020, 23:35Ja uwazam, ze to zapis faktow, a potoczne rozumienie slowa "mit" i stosowanie go do Biblii, zwlaszcza Starego Testamentu jest objawem jakiejs formy braku formy umyslowej, tak bezsposrednio - skurwienia umyslowego.
Ostatnie chyba sobie oprawię w ramki.

all the monsters will break your heart
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Dość dziwaczna interpretacja, jesteś raczej w mniejszości. Ale za to w doborowym towarzystwie - płaskoziemcy, wyznawcy kreacjonizmu młodej ziemi...Triceratops pisze: ↑23-05-2020, 23:17
Swoją drogą cieszy mnie, że koledzy doszli wreszcie do konstruktywnego konsensusu:
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Triceratops
No juz ci kiedys pisalem, ze masz dziwna maniere wtlaczania adwersarza do szufladki zeby dobrac repertuar srodkow na tej podstawie. Jebie mnie to towarzystwo po calosci, moge wypomniec twoje towarzystwo, ale czy to posunie dyskusje choc o milimetr? Czy chcesz jak dzieciak nicram bawic sie w jakies podchody?
A to czy jestem w mniejszosci, to wiesz....wiekszoscia jest tepy tlum, tlum nie mysli. Taki "argument" wrecz mnie cieszy a nie jest powodem do jakiegos frasunku.
Przeciez to co napisalem nie napisalem pierwszy raz, mozna to przeciez wykopac. Uwazam Stary Testament za kronike, zapis dziejow a nie zbior "mitow" jak to sie wspolczenie uwaza. "Zdrowe zmysly" to tez temat rzeka, Potwierdzaja to tez pisma Herodota czy Jana Flawiusza. Mozna probowac rozmawiac ale co z tego jak ty sam jestes okopany w swojej "wiedzy" i nie masz zamiaru nosa wysciubic choc na milimetr, chocby z ciekawosci
///Drone unika jak ognia pytania o dusze. Zapytalem pare razy ale jakos omija odpowiedz. Kiedys pisal, ze jest dualista, i ze dusza i cialo funkcjonuja razem i nie istnieja oddzielnie. Potem sie posuwal do stwierdzen (z tego co pamietam), ze zwierzeta tez posiadaja dusze.
Chyba sie boi troche
A to czy jestem w mniejszosci, to wiesz....wiekszoscia jest tepy tlum, tlum nie mysli. Taki "argument" wrecz mnie cieszy a nie jest powodem do jakiegos frasunku.
Przeciez to co napisalem nie napisalem pierwszy raz, mozna to przeciez wykopac. Uwazam Stary Testament za kronike, zapis dziejow a nie zbior "mitow" jak to sie wspolczenie uwaza. "Zdrowe zmysly" to tez temat rzeka, Potwierdzaja to tez pisma Herodota czy Jana Flawiusza. Mozna probowac rozmawiac ale co z tego jak ty sam jestes okopany w swojej "wiedzy" i nie masz zamiaru nosa wysciubic choc na milimetr, chocby z ciekawosci
///Drone unika jak ognia pytania o dusze. Zapytalem pare razy ale jakos omija odpowiedz. Kiedys pisal, ze jest dualista, i ze dusza i cialo funkcjonuja razem i nie istnieja oddzielnie. Potem sie posuwal do stwierdzen (z tego co pamietam), ze zwierzeta tez posiadaja dusze.
Chyba sie boi troche
woodpecker from space
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Ok, Triceratopsie. To, że Stary Testament na jakimś poziomie jest kroniką, to nie jest kontrowersyjne stwierdzenie. Podobnie "Illiada" może być oparta szkicowo na autentycznej historii wojny i oblężenia miasta np. w Azji mniejszej.
Gdybyś miał się konkretnie odnieść do opisanego w ST przejścia Izraelitów przez Morze Czerwone, to powiedziałbyś, że:
a) Historia opisana w Biblii opisuje faktyczną interwencję siły nadprzyrodzonej, Bóg najpierw zesłał słup dymu i ognia, a potem rozdzielił wody Morza Czerwonego i Żydzi uciekli na drugą stronę.
b) To, co współcześnie znane jest jako historia przejścia przez Morze Czerwone luźno oparte jest na jakimś incydencie, kiedy gromada zbiegłych spod jurysdykcji faraona Izraelitów uciekła przed pościgiem, np. używając brodu do przekroczenia jeziora podczas burzy. Przy czym nawet lokacja nie jest pewne, ze względu na trudności i spory w kwestii przekładu.
Gdybyś miał się konkretnie odnieść do opisanego w ST przejścia Izraelitów przez Morze Czerwone, to powiedziałbyś, że:
a) Historia opisana w Biblii opisuje faktyczną interwencję siły nadprzyrodzonej, Bóg najpierw zesłał słup dymu i ognia, a potem rozdzielił wody Morza Czerwonego i Żydzi uciekli na drugą stronę.
b) To, co współcześnie znane jest jako historia przejścia przez Morze Czerwone luźno oparte jest na jakimś incydencie, kiedy gromada zbiegłych spod jurysdykcji faraona Izraelitów uciekła przed pościgiem, np. używając brodu do przekroczenia jeziora podczas burzy. Przy czym nawet lokacja nie jest pewne, ze względu na trudności i spory w kwestii przekładu.
Kerosene keeps me warm.
- Triceratops
Opcja a oczywiscie. Mozesz to ujac calosciowo - zawsze opcja a. Nie odpowiada mi w ogole jezeli mozna uzyc takiego slowa, bo bardziej mnie smieszy itp. Zreszta nie tylko mnie, to dzisiejsze" poczucie wyzszosci" czlowieka "cywilizowanego" nad dawnymi, starozytnymi czasami i podejscie do nich. Ot siedziala banda naprutych zielem kretynow i pisala z mozolem ksiegi o niczym, grube jak cegla. Tak z nudow ktos sobie pisal i zmyslal a fantazje mial niczym 100 Stanislawow Lemow razem wzietych + 100 Filipow Dickow. To samo czyni medycyna majaca ledwie 200 lat nad medycyna Avicenny czy nawet starsza - ajurwedyjska, wschodu itp.
"Nie wiemy jak to zrobili, wiec wyjasnimy jak bysmy to zrobili dzis" - dyskusja o piramidach. Zreszta z Plastkiem na ten temat mnostwo rozmow przeprowadzilismy. I moglismy sie od chujow i abderytow wyzywac ale rozmawialismy, co dzisiaj tutaj jest rzadkoscia.
Sformulowanie "nikt przy zdrowych zmyslach" nigdy nie bylo smieszniejsze niz dzisiaj. Ale to temat na rozmowe o zmyslach, Bogu, swiadomosci, ciele, duszy itepe sprawach, ktore "nie istnieja"
"Nie wiemy jak to zrobili, wiec wyjasnimy jak bysmy to zrobili dzis" - dyskusja o piramidach. Zreszta z Plastkiem na ten temat mnostwo rozmow przeprowadzilismy. I moglismy sie od chujow i abderytow wyzywac ale rozmawialismy, co dzisiaj tutaj jest rzadkoscia.
Sformulowanie "nikt przy zdrowych zmyslach" nigdy nie bylo smieszniejsze niz dzisiaj. Ale to temat na rozmowe o zmyslach, Bogu, swiadomosci, ciele, duszy itepe sprawach, ktore "nie istnieja"
woodpecker from space
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Triceratops pisze: ↑24-05-2020, 10:10Ot siedziala banda naprutych zielem kretynow i pisala z mozolem ksiegi o niczym, grube jak cegla.
Jakie księgi grube jak cegła? O czym mowa? Biblia (zdrobnienie w liczbie mnogiej) w części starotestamentowej to jest kompilacja różnorakich tekstów: poematów, spisanej tradycji ustnej, regulacji religijnych, genealogii i legend rozmaitych plemion semickich.
Kerosene keeps me warm.
- Triceratops
Ja tego nie napisalem, moje jest tylko pierwsze zdanie. Chyba kolego stosujesz te, jak to popularnie nazywa nicram - manipulacje.
Nie wiem po co, ale to chyba teraz modne, wiec ok.
Nie wiem po co, ale to chyba teraz modne, wiec ok.
woodpecker from space
- nicram
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Możesz sobie uważać, faktów to nie zmieni.Triceratops pisze: ↑24-05-2020, 09:05
Przeciez to co napisalem nie napisalem pierwszy raz, mozna to przeciez wykopac. Uwazam Stary Testament za kronike, zapis dziejow a nie zbior "mitow" jak to sie wspolczenie uwaza.
Tak, zauważyłem już dawno, że głównym kryterium wiarygodności danego twierdzenia jest dla Ciebie jego niszowość.Triceratops pisze: ↑24-05-2020, 09:05A to czy jestem w mniejszosci, to wiesz....wiekszoscia jest tepy tlum, tlum nie mysli.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
-
83koper83 pisze: ↑24-05-2020, 10:03Ok, Triceratopsie. To, że Stary Testament na jakimś poziomie jest kroniką, to nie jest kontrowersyjne stwierdzenie. Podobnie "Illiada" może być oparta szkicowo na autentycznej historii wojny i oblężenia miasta np. w Azji mniejszej.

https://archeologiabiblijna.wixsite.com ... j%C5%9Bcia
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Triceratops
Przeciez nikt nie chce zmieniac faktow, wiec o co chodzi?
Tak masz racje. Najpierw sprawdzam niszowosc a potem przyjmuje to za kryterium. Pogadalismy sobie, znowu masz racje - jak wiekszosc.WaszJudasz pisze: ↑24-05-2020, 10:37Tak, zauważyłem już dawno, że głównym kryterium wiarygodności danego twierdzenia jest dla Ciebie jego niszowość.
Nie rozumiem, przeciez ja tego nie napisalem? Mnie tez to szczerze meczy, Moze mocny kac?
woodpecker from space
- Triceratops
O jest kundelek, znowu gryzie po nogawkach xD
O czym dziecko drogie piszesz? Myslisz, ze wszyscy tu tacy spieci jak ty z kijem w dupie?

woodpecker from space
- nicram
Na razie to ty latasz po tematach z kijem w dupie widząc jak każdy orze bezmiar twoich debilizmów...

- Triceratops
No swietnie, ze ja latam, ale ty latasz za mna
Gdzie sie tylko pojawie, zaraz sie zjawia moj wierny kundelek, zeby mnie po nogawkach pogryzc ;D
Dopoki mi sie nie znudzi to moge z toba tak "rozmawiac", nie mam z tym problemu ani sie nie obrazam jak coponiektorzy
Ciagle mam cicha nadzieje, ze sprobujesz takiej normalnej rozmowy bez glupkow, trolli itp

Dopoki mi sie nie znudzi to moge z toba tak "rozmawiac", nie mam z tym problemu ani sie nie obrazam jak coponiektorzy

Ciagle mam cicha nadzieje, ze sprobujesz takiej normalnej rozmowy bez glupkow, trolli itp
woodpecker from space
- nicram
Wydaje ci się, że możesz. To tylko twoje projekcje. Jak już kilku kolegów zauważyło, nie da się tobą normalnie rozmawiać. To pewnie przez ten styrany bimbrem mózg...