Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9345
- Rejestracja: 06-07-2008, 13:23
Re: Kącik Kulinarny v.2
Spóbowałem tego Drwala w McDonalds co taki się nim wszyscy wszędzie podniecają i jest to ok ale szału nie ma, prawie 16 zł za sztukę to rozbój.
Yare Yare Daze
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Też sobie nie wyobrażam. To jest danie krzepiące, rozgrzewające. Musi być ciepłe. Zimne to przede wszystkim cuchnie. Rzyg.
all the monsters will break your heart
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Sobotnie wieczory lubię coś na ciepło, mięsne i pikantne, na ten przykład:
Slow fast-food - PIZZA.
Spód na bazie cukinii.
Zero mąki.
Cukinia, cebula, papryka.
Ser, boczek, zwyczajna.
Do tego chili w zalewie, własna robota, papryczki z własnej grządki - raj dla podniebienia, piekło dla zwieracza, ale warto, oj warto...
Slow fast-food - PIZZA.
Spód na bazie cukinii.
Zero mąki.
Cukinia, cebula, papryka.
Ser, boczek, zwyczajna.
Do tego chili w zalewie, własna robota, papryczki z własnej grządki - raj dla podniebienia, piekło dla zwieracza, ale warto, oj warto...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
A na drugie śniadanie/przekąskę: Pasztet z bakłażana, selera i ciecierzycy
Znając mnie, nie do końca wege pasztet i raczej pod dietę optymalna ew. keto
- bakłażany 1 kg - przekroić na połówki, włożyć do brytfanny razem z 250 g smalcu - piec aż zmiękną w 150 - 180 stopni (spokojnie, smalcu nie braknie - cy zostanie wchłonięty przez bakłażany),
- seler - 500 g - zmielić
- podgardle wieprzowe wędzone - 900 r - zmielić
- podgardle wieprzowe wędzone - 100 gram - pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć - dodać 250 gram cebuli - zeszklić,
- ciecierzyca 200 g - ugotować - po tym można zmielić, można też dodać w całości.
Powyższe wymieszać, dodać 2 surowe jajka, 1 - 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz.
Wymieszać.
Masę do brytfanny.
Piec 1,5h w 150 stopniach.
Ostudzić.
Cieszyć się smakiem.
Wartości odżywcze na 100 gram:
- białko - 5 gram,
- węglowodany - 5 gram,
- tłuszcz - 33 gramy,
- energia - 313 kcal.
Znając mnie, nie do końca wege pasztet i raczej pod dietę optymalna ew. keto
- bakłażany 1 kg - przekroić na połówki, włożyć do brytfanny razem z 250 g smalcu - piec aż zmiękną w 150 - 180 stopni (spokojnie, smalcu nie braknie - cy zostanie wchłonięty przez bakłażany),
- seler - 500 g - zmielić
- podgardle wieprzowe wędzone - 900 r - zmielić
- podgardle wieprzowe wędzone - 100 gram - pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć - dodać 250 gram cebuli - zeszklić,
- ciecierzyca 200 g - ugotować - po tym można zmielić, można też dodać w całości.
Powyższe wymieszać, dodać 2 surowe jajka, 1 - 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz.
Wymieszać.
Masę do brytfanny.
Piec 1,5h w 150 stopniach.
Ostudzić.
Cieszyć się smakiem.
Wartości odżywcze na 100 gram:
- białko - 5 gram,
- węglowodany - 5 gram,
- tłuszcz - 33 gramy,
- energia - 313 kcal.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Bardzo ładnie wygląda. Ale na śnięty napletek, piszemy 5, 100 gramów. Bo czy piszesz 5 włos, czy 5 włosów?
all the monsters will break your heart
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Dziękuję uprzejmie - człowiek codziennie się uczy.
Choć jeśli to nazwa jednostki to czy odmienia się przez przypadki?
Pozostawiania skrótu chyba rozwiąże dylemat...
Pani Administratorze: jak to mam edytować?
Wstyd mnie jak diabli...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Na naukę nigdy nie jest za późno. Tak, odmienia sie przez przypadki.
all the monsters will break your heart
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Dlatego zawsze korzystam z możliwości.
Żeby nie było off-top - klasyczne, obok jajecznicy, śniadanie:
- kaszanka,
- słonina,
- zwyczajna
Zapach na pół wsi, po 3-ech godzinach wzdęcia i bąki na całą wieś...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- maciek z klanu
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12504
- Rejestracja: 23-12-2008, 22:34
Re: Kącik Kulinarny v.2
Krupniok rządzi !
I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10215
- Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
- Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ja jestem team żymlok Krupnioka zjem ze smakiem, ale żymloczek jak dla mnie rulez.maciek z klanu pisze: ↑17-02-2021, 08:38Krupniok rządzi !
I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
Fajne śniadanko, to wybebeszyć, podsmażyć cebulką i potem wbić jajka i miąchać. Takach jajecznica na bazie kruponioka/żymloka.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Pięknie. Jak byłem młodszy to chętnie wcinałem, przy każdej okazji. Jak to napisał kolega maciek, z musztardą to rządzi i niszczy. Dzisiaj układ pokarmowy już nie ten, więc muszę uważać.
all the monsters will break your heart
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
To muszę przetestować - u mnie tego nie było.
A i żymloka nie kosztowałem....
Ostatnio zmieniony 17-02-2021, 10:02 przez domeldoom, łącznie zmieniany 1 raz.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Do 40-tki człowiek znęca się nad organizmem, po 40-tce organizm nad człowiekiem...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10215
- Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
- Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)
Re: Kącik Kulinarny v.2
Nie wiem skąd jesteś, ale poza Śląskiem raczej nie kupisz. Taki krupniok tylko zamiast kaszy jest miąższ z bułki. Do tego inaczej przyprawione. Krupniok tak wytrawnie z odrobiną ostrości, żymlok tak raczej korzennie, trudno to nazwać, powiedzmy tak trochę piernikowo.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- domeldoom
- zaczyna szaleć
- Posty: 109
- Rejestracja: 28-07-2017, 12:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
Wiem, okolice Oświęcimia.Hatefire pisze: ↑17-02-2021, 10:08Nie wiem skąd jesteś, ale poza Śląskiem raczej nie kupisz. Taki krupniok tylko zamiast kaszy jest miąższ z bułki. Do tego inaczej przyprawione. Krupniok tak wytrawnie z odrobiną ostrości, żymlok tak raczej korzennie, trudno to nazwać, powiedzmy tak trochę piernikowo.
Właśnie załatwiam z koleżeństwem z roboty, ze Śląska, testową dostawę żymloka
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
- maciek z klanu
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12504
- Rejestracja: 23-12-2008, 22:34
Re: Kącik Kulinarny v.2
Dla mnie od małego jednak krupniok wygrywa Żymlok bleHatefire pisze: ↑17-02-2021, 08:48Ja jestem team żymlok Krupnioka zjem ze smakiem, ale żymloczek jak dla mnie rulez.maciek z klanu pisze: ↑17-02-2021, 08:38Krupniok rządzi !
I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
Fajne śniadanko, to wybebeszyć, podsmażyć cebulką i potem wbić jajka i miąchać. Takach jajecznica na bazie kruponioka/żymloka.
W ogóle zajebiste Krupnioki robi Kuś w Rudzie, jedne z lepszych jakie jadłem. W Katowicach cos polecisz?
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10215
- Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
- Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)
Re: Kącik Kulinarny v.2
Polecę jak się dopytam. W moim osiedlowym sklepiku zawsze w czwartek dowożą i zajebiście mi smakują, dopytam skąd biorą.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ja już jestem po drugiej stronie, więc niestety organizm znęca się nade mną.
A to nie to samo co CZARNE albo BUŁCZANKA?Hatefire pisze: ↑17-02-2021, 10:08Nie wiem skąd jesteś, ale poza Śląskiem raczej nie kupisz. Taki krupniok tylko zamiast kaszy jest miąższ z bułki. Do tego inaczej przyprawione. Krupniok tak wytrawnie z odrobiną ostrości, żymlok tak raczej korzennie, trudno to nazwać, powiedzmy tak trochę piernikowo.
all the monsters will break your heart
- maciek z klanu
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12504
- Rejestracja: 23-12-2008, 22:34
Re: Kącik Kulinarny v.2
Podobne do bulczanki ale inne przyprawy. Bulczanke jadłem raz i może była hujowa.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10215
- Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
- Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)
Re: Kącik Kulinarny v.2
Być może. Niemniej nie mam pojęcia co to jest czarne czy bułczanka
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy