Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9345
Rejestracja: 06-07-2008, 13:23

Re: Kącik Kulinarny v.2

12-02-2021, 19:16

Spóbowałem tego Drwala w McDonalds co taki się nim wszyscy wszędzie podniecają i jest to ok ale szału nie ma, prawie 16 zł za sztukę to rozbój.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

12-02-2021, 19:24

domeldoom pisze:
12-02-2021, 18:27
BOLEK pisze:
12-02-2021, 14:43
nagotowałem bigosu - jak ja lubię wpierdalać bigos na zimno
Bigos bardzo chętnie, bardzo, ale nie zimny. Gorący też nie, ale nie zimny - nawet na bani.
Też sobie nie wyobrażam. To jest danie krzepiące, rozgrzewające. Musi być ciepłe. Zimne to przede wszystkim cuchnie. Rzyg.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

16-02-2021, 20:50

Sobotnie wieczory lubię coś na ciepło, mięsne i pikantne, na ten przykład:
Slow fast-food - PIZZA.
Spód na bazie cukinii.
Zero mąki.
Cukinia, cebula, papryka.
Ser, boczek, zwyczajna.

Do tego chili w zalewie, własna robota, papryczki z własnej grządki - raj dla podniebienia, piekło dla zwieracza, ale warto, oj warto...

Obrazek
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

16-02-2021, 20:54

A na drugie śniadanie/przekąskę: Pasztet z bakłażana, selera i ciecierzycy 😉

Znając mnie, nie do końca wege pasztet i raczej pod dietę optymalna ew. keto 😉

- bakłażany 1 kg - przekroić na połówki, włożyć do brytfanny razem z 250 g smalcu - piec aż zmiękną w 150 - 180 stopni (spokojnie, smalcu nie braknie - cy zostanie wchłonięty przez bakłażany),
- seler - 500 g - zmielić
- podgardle wieprzowe wędzone - 900 r - zmielić
- podgardle wieprzowe wędzone - 100 gram - pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć - dodać 250 gram cebuli - zeszklić,
- ciecierzyca 200 g - ugotować - po tym można zmielić, można też dodać w całości.

Powyższe wymieszać, dodać 2 surowe jajka, 1 - 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz.
Wymieszać.

Masę do brytfanny.

Piec 1,5h w 150 stopniach.

Ostudzić.

Cieszyć się smakiem.

Wartości odżywcze na 100 gram:
- białko - 5 gram,
- węglowodany - 5 gram,
- tłuszcz - 33 gramy,
- energia - 313 kcal.

Obrazek
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

16-02-2021, 20:58

Bardzo ładnie wygląda. Ale na śnięty napletek, piszemy 5, 100 gramów. Bo czy piszesz 5 włos, czy 5 włosów? :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 06:57

nicram pisze:
16-02-2021, 20:58
Bardzo ładnie wygląda. Ale na śnięty napletek, piszemy 5, 100 gramów. Bo czy piszesz 5 włos, czy 5 włosów? :-)
Dziękuję uprzejmie - człowiek codziennie się uczy.
Choć jeśli to nazwa jednostki to czy odmienia się przez przypadki?
Pozostawiania skrótu chyba rozwiąże dylemat...


Pani Administratorze: jak to mam edytować? :-(
Wstyd mnie jak diabli...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 07:30

Na naukę nigdy nie jest za późno. :-) Tak, odmienia sie przez przypadki.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 08:32

nicram pisze:
17-02-2021, 07:30
Na naukę nigdy nie jest za późno. :-) Tak, odmienia sie przez przypadki.
Dlatego zawsze korzystam z możliwości.

Żeby nie było off-top - klasyczne, obok jajecznicy, śniadanie:
- kaszanka,
- słonina,
- zwyczajna

Zapach na pół wsi, po 3-ech godzinach wzdęcia i bąki na całą wieś...

Obrazek
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 08:38

Krupniok rządzi !

I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10215
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 08:48

maciek z klanu pisze:
17-02-2021, 08:38
Krupniok rządzi !

I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
Ja jestem team żymlok ;-) Krupnioka zjem ze smakiem, ale żymloczek jak dla mnie rulez.

Fajne śniadanko, to wybebeszyć, podsmażyć cebulką i potem wbić jajka i miąchać. Takach jajecznica na bazie kruponioka/żymloka.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 09:11

domeldoom pisze:
17-02-2021, 08:32
nicram pisze:
17-02-2021, 07:30
Na naukę nigdy nie jest za późno. :-) Tak, odmienia sie przez przypadki.
Dlatego zawsze korzystam z możliwości.

Żeby nie było off-top - klasyczne, obok jajecznicy, śniadanie:
- kaszanka,
- słonina,
- zwyczajna

Zapach na pół wsi, po 3-ech godzinach wzdęcia i bąki na całą wieś...

Obrazek

Pięknie. Jak byłem młodszy to chętnie wcinałem, przy każdej okazji. Jak to napisał kolega maciek, z musztardą to rządzi i niszczy. :-) Dzisiaj układ pokarmowy już nie ten, więc muszę uważać. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 09:57

Hatefire pisze:
17-02-2021, 08:48
... i potem wbić jajka i miąchać. Takach jajecznica na bazie kruponioka/żymloka.
To muszę przetestować - u mnie tego nie było.

A i żymloka nie kosztowałem....
Ostatnio zmieniony 17-02-2021, 10:02 przez domeldoom, łącznie zmieniany 1 raz.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 10:01

nicram pisze:
17-02-2021, 09:11
[ Dzisiaj układ pokarmowy już nie ten, więc muszę uważać. :-)
Do 40-tki człowiek znęca się nad organizmem, po 40-tce organizm nad człowiekiem...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10215
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 10:08

domeldoom pisze:
17-02-2021, 09:57
A i żymloka nie kosztowałem....
Nie wiem skąd jesteś, ale poza Śląskiem raczej nie kupisz. Taki krupniok tylko zamiast kaszy jest miąższ z bułki. Do tego inaczej przyprawione. Krupniok tak wytrawnie z odrobiną ostrości, żymlok tak raczej korzennie, trudno to nazwać, powiedzmy tak trochę piernikowo.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 10:10

Hatefire pisze:
17-02-2021, 10:08
domeldoom pisze:
17-02-2021, 09:57
A i żymloka nie kosztowałem....
Nie wiem skąd jesteś, ale poza Śląskiem raczej nie kupisz. Taki krupniok tylko zamiast kaszy jest miąższ z bułki. Do tego inaczej przyprawione. Krupniok tak wytrawnie z odrobiną ostrości, żymlok tak raczej korzennie, trudno to nazwać, powiedzmy tak trochę piernikowo.
Wiem, okolice Oświęcimia.
Właśnie załatwiam z koleżeństwem z roboty, ze Śląska, testową dostawę żymloka ;)
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 10:39

Hatefire pisze:
17-02-2021, 08:48
maciek z klanu pisze:
17-02-2021, 08:38
Krupniok rządzi !

I na ciepło i na zimno na chlebie z musztardą i bez musztardy. Uwielbiam.
Ja jestem team żymlok ;-) Krupnioka zjem ze smakiem, ale żymloczek jak dla mnie rulez.

Fajne śniadanko, to wybebeszyć, podsmażyć cebulką i potem wbić jajka i miąchać. Takach jajecznica na bazie kruponioka/żymloka.
Dla mnie od małego jednak krupniok wygrywa :) Żymlok ble :P
W ogóle zajebiste Krupnioki robi Kuś w Rudzie, jedne z lepszych jakie jadłem. W Katowicach cos polecisz?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10215
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 10:45

maciek z klanu pisze:
17-02-2021, 10:39
W Katowicach cos polecisz?
Polecę jak się dopytam. W moim osiedlowym sklepiku zawsze w czwartek dowożą i zajebiście mi smakują, dopytam skąd biorą.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 13:13

domeldoom pisze:
17-02-2021, 10:01
nicram pisze:
17-02-2021, 09:11
[ Dzisiaj układ pokarmowy już nie ten, więc muszę uważać. :-)
Do 40-tki człowiek znęca się nad organizmem, po 40-tce organizm nad człowiekiem...
Ja już jestem po drugiej stronie, więc niestety organizm znęca się nade mną. :-)
Hatefire pisze:
17-02-2021, 10:08
domeldoom pisze:
17-02-2021, 09:57
A i żymloka nie kosztowałem....
Nie wiem skąd jesteś, ale poza Śląskiem raczej nie kupisz. Taki krupniok tylko zamiast kaszy jest miąższ z bułki. Do tego inaczej przyprawione. Krupniok tak wytrawnie z odrobiną ostrości, żymlok tak raczej korzennie, trudno to nazwać, powiedzmy tak trochę piernikowo.
A to nie to samo co CZARNE albo BUŁCZANKA?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 13:16

Podobne do bulczanki ale inne przyprawy. Bulczanke jadłem raz i może była hujowa.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10215
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-02-2021, 13:16

nicram pisze:
17-02-2021, 13:13
A to nie to samo co CZARNE albo BUŁCZANKA?
Być może. Niemniej nie mam pojęcia co to jest czarne czy bułczanka :D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ