Kosmos. Ostatnia granica. Jak się rzekło, w tym temacie uprasza się wrzucać wszystko co ciekawe, interesujące (albo i nie) czy po prostu ładnie wyglądające, co dotyczy szeroko pojętego wszechświata. Zdjęca, linki, filmy, mogą być nawet kawałki meteorytów, zarówno dotyczące obserwacyjnej strony tematu,jak też teorii i innych takich, od struktur makroskopowych w rodaju Wieliego Atraktora,po mechanikę kwantową, po zagadnienia praktyczne takie jak dobór soczewek do teleskopu, why not.
Ktoś się tu może pasjonuje tematem bardziej i posiada własny teleskop? Przyznam, że sam nie posiadam, chociaż jak miąłem ok. 12 lat to rodzice mi sprezentowali pod choinkę taki plastikowy - w sumie był chujowy, ale dało radę nim bez problemu oglądać co większe kratery na Księzycu, przez co kiedyś nabawiłem się zapalenia płuc (bo najlepsza widocznośc u mnie w domu zawsze jest w ziemie, bo liści na drzewach nie ma, no i powietrze jest czystsze/przejrzystsze).
Temat na razie wrzucam w formie zalążkowej, ale ufam, że się może rozwinie. A jak nie, no to wywalimy dziada w cholerę, co za problem. Albo sam zginie w odmętach zażartych dyskusji o nowych stringach Nergala.
Na dobry początek wrzucam podsawową stronę każdego kosmozjeba:
http://www.spaceweather.com
bo dzień nie może się zacząć jeżeli nie sprawdzi się natężenia wiatru słonecznego!
I na dokładkę jedno z moich ulubionych zdjęć, czyli pale blue dot. Zemia sfotografowana przez Voyagraz odległośi piedyliarda kilmetrów:

Ponieważ forum jest jednak bardziej muzyczne niż kosmiczne, proponuję także, jeżeli ktoś zna coś ciekawego, wrzucać tu jakieś kąski muzyczne nawiązujące do ww tematyki. Spacerock wszeliej maści i ne tylo - bardzo mle widziany!