To prawda, obstaje przy Parczewie od lat reszte traktujac jak eksperymenty. Bogaty wachlarz smakow: smaki na biwak, na budowe, na popijawe, na swieta, na ognisko, na wyrab lasu.ramonoth pisze:Nic nie wiecie o życiu.
MAJEZON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: MAJEZON
woodpecker from space
- dr Kill
- postuje jak opętany!
- Posty: 615
- Rejestracja: 25-10-2011, 23:08
Re: MAJEZON
Musztardy z Parczewa nie znam, chociaż mam stamtąd kolegę! :))
Z sarepskich bardzo polecam Roleskiego.
![Obrazek](http://bi.gazeta.pl/im/52/7a/10/z17279570Q,Musztarda-sarepska-Roleski--W-skladzie--woda--gorc.jpg)
Świetnie komponuje się z majonezem w sałatkach :))
Z sarepskich bardzo polecam Roleskiego.
![Obrazek](http://bi.gazeta.pl/im/52/7a/10/z17279570Q,Musztarda-sarepska-Roleski--W-skladzie--woda--gorc.jpg)
Świetnie komponuje się z majonezem w sałatkach :))
-
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9025
- Rejestracja: 03-12-2007, 14:06
- Lokalizacja: beskidy
Re: MAJEZON
wszystkie z roleskiego są co najmniej bardzo dobre. chyba najlepsza firma, ale wybór musztard jest tak ogromny, że ciężko jednoznacznie się wypowiedzieć
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2071
- Rejestracja: 27-11-2001, 11:41
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: MAJEZON
Przede wszystkim Panowie musztarda to już niestety nie keczup czy majonez - inną jesz z kiełbasą z grilla, inną z hot-dogiem/parówką, inną z wędliną na kanapce, inną dajesz do sałaty jako dressing, inną używasz do marynowania mięsa, a inną dosmakowujesz tatara. Nie da się tego ujednolicić do jednej sarepskiej roleskiego. W ogóle tych smaków musztardy jest tyle, że byłoby zbrodnią zamykanie się tylko w jednej - a już na pewno warto być zawsze zaopatrzonym w przynajmniej dwie różne musztardy sporządzone z różnych nasion gorczycy - a więc jasną/żółtą na bazie octu (łagodniejsza, ale dłużej zachowująca bogaty smak) i ciemną, na bazie zimnej wody (ostra, gdy świeża - niestety szybko tracąca z czasem to kopnięcie). Te dwie możemy mieszać ze sobą, albo odpowiednio doprawiać - np. do sałaty jako dressing nie nadaje się ciemna i ostra - tylko żółta i to w połączeniu 1:1 z miodem, do grillowanej kiełbasy najlepiej mieszanka obydwu, do boczku/pastrami/steków najlepiej ciemna i ostra. Nie wspomnę już o musztardzie z pełnych ziaren, która jako np. dressing w sałacie czy na kanapce dodaje nie tylko smaku, ale i dodatkowej 'tekstury'.
Jako ciekawostkę podam fakt z czasów komuny. Gdy mój ojciec jeszcze pracował w woju na parku maszyn to przyjeżdżał do nich gość, który skupował stare akumulatory - nigdy nie wnikali po chuj mu to, ale w końcu zaczęli go podpytywać. Facet trochę kręcił, ale w końcu powiedział im, że zużyty elektrolit używają do celów spożywczych. Do jakich kurwa celów spożywczych? no ... DO MUSZTARDY. Do dziś nie wie czy facet mówił serio, ale przez kilka lat po tym zdarzeniu musztardy do ust nie wziął.
Jako ciekawostkę podam fakt z czasów komuny. Gdy mój ojciec jeszcze pracował w woju na parku maszyn to przyjeżdżał do nich gość, który skupował stare akumulatory - nigdy nie wnikali po chuj mu to, ale w końcu zaczęli go podpytywać. Facet trochę kręcił, ale w końcu powiedział im, że zużyty elektrolit używają do celów spożywczych. Do jakich kurwa celów spożywczych? no ... DO MUSZTARDY. Do dziś nie wie czy facet mówił serio, ale przez kilka lat po tym zdarzeniu musztardy do ust nie wziął.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: MAJEZON
To jest fakt. Obecnie moja ulubiona musztarda.dr Kill pisze:
Z sarepskich bardzo polecam Roleskiego.
Świetnie komponuje się z majonezem w sałatkach :))
all the monsters will break your heart
-
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9025
- Rejestracja: 03-12-2007, 14:06
- Lokalizacja: beskidy
Re: MAJEZON
o kurwaOlo pisze: Jako ciekawostkę podam fakt z czasów komuny. Gdy mój ojciec jeszcze pracował w woju na parku maszyn to przyjeżdżał do nich gość, który skupował stare akumulatory - nigdy nie wnikali po chuj mu to, ale w końcu zaczęli go podpytywać. Facet trochę kręcił, ale w końcu powiedział im, że zużyty elektrolit używają do celów spożywczych. Do jakich kurwa celów spożywczych? no ... DO MUSZTARDY. Do dziś nie wie czy facet mówił serio, ale przez kilka lat po tym zdarzeniu musztardy do ust nie wziął.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9726
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: MAJEZON
przetestowalem. jest dobry, ale heinz jednak wygrywa.Silent_Sea pisze:było już wałkowane o keczupie i majonezie ... jak ketchup, to wiadomo, że jest jeden jest najlepszyuglak pisze:nie wiedzialem, ale jadlbym go nawet gdyby byl jednym gigantycznym konserwantem. w sumie probowalem jeszcze tylko winiary i helmans, ale do kieleckiego nie maja startu.jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów.
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
Guilty of being right
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: MAJEZON
Ok, moze teraz drugie dno tematu: ustalmy tych 7 stulejarzy i wydalmy ich z forum jako wrogi element siejacy defetyzm i zwatpienie w serca metalowej braci?
woodpecker from space
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7410
- Rejestracja: 27-03-2004, 13:19
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10020
- Rejestracja: 11-06-2012, 15:28
Re: MAJEZON
Bałbym się takiej dyktatury. Wszyscy musieliby się zdrowo odżywiać, zagłosować na Ogórek, chodzić w szalach, ewentualnie apaszkach. Z metalu można byłoby słuchać tylko debiutu NUM SKULL. No i pół pensji trzeba byłoby wydać na masło ;)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5426
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: MAJEZON
T może czas na krzan:
ja robię własny, ale jeśli już z miasta to taki:
![Obrazek](https://img.e-piotripawel.pl/brandbank/234106)
ja robię własny, ale jeśli już z miasta to taki:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- REINHARD IRRUMATOR
- postuje jak opętany!
- Posty: 656
- Rejestracja: 21-11-2011, 17:05
-
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2559
- Rejestracja: 22-10-2010, 19:19
Re: MAJEZON
![Obrazek](https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b6/8c/59/b68c59d6d0ff570fb3dd22872ce75886.jpg)
ćwikła z chrzanem tyż dobra
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: MAJEZON
piekny swiatDrone pisze:Bałbym się takiej dyktatury. Wszyscy musieliby się zdrowo odżywiać, zagłosować na Ogórek, chodzić w szalach, ewentualnie apaszkach. Z metalu można byłoby słuchać tylko debiutu NUM SKULL. No i pół pensji trzeba byłoby wydać na masło ;)
woodpecker from space
-
- w mackach Zła
- Posty: 694
- Rejestracja: 15-04-2009, 16:00
Re: MAJEZON
Ćwikła rządzi jem łyżkami, ale tylko prawdziwa, domowa!BOLEK pisze:
ćwikła z chrzanem tyż dobra
- Alkoholokaust
- postuje jak opętany!
- Posty: 623
- Rejestracja: 09-01-2007, 13:49
- Lokalizacja: delirium
- Kontakt:
Re: MAJEZON
Chrzan Polonaise wpierdalam łyżkami. Ewentualnie zagryzam kiełbą.
hare hare supermarket
nsbm.pl
nsbm.pl
- Lucek
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1402
- Rejestracja: 15-04-2009, 17:27
Re: MAJEZON
kto rozsądny kalał by porządne mięsiwo jakąś tam musztardą ?!
a w ogóle to http://www.filmweb.pl/person/Ludwik+Pak ... 21-1964248
a w ogóle to http://www.filmweb.pl/person/Ludwik+Pak ... 21-1964248
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: MAJEZON
W obliczu wynijkow ankiety grupa naukowcow przeprowadzila badania na temat majezonow. Czy wynik jest zgodny z linia forume?
Te pytania sie mnoza i nie daja spokoju. Oto wynik.....
A zwycięzcą jest...
![Obrazek](http://i.mamkuchnie.pl/i/00/33/60/003360.png)
Ps. Pytanie do administracji - kiedy bedzie ban dla stulejarzy?
Te pytania sie mnoza i nie daja spokoju. Oto wynik.....
A zwycięzcą jest...
![Obrazek](http://i.mamkuchnie.pl/i/00/33/60/003360.png)
http://www.mamkuchnie.pl/aktualnosci/10 ... y,228.html" onclick="window.open(this.href);return false;Ma najmniej tłuszczu i kalorii, do tego sporo białka, najwięcej żółtek i ani śladu konserwantów – w naszym teście zdecydowanie wygrywa majonez Kielecki, ewidentnie nie od parady nazywany najlepszym. Smak to oczywiście kwestia gustu, ale jeśli w tym gronie szukacie najbardziej wartościowej alternatywy, Kielecki mówi sam za siebie.
Bardzo dobrze, zwłaszcza na te markowych pewniaków, wypada Mikado z Lidla, który również zasługuje na wyróżnienie. Jest tylko nieco bardziej kaloryczny od Kieleckiego, ma najmniej cukrów i również żadnych konserwantów czy aromatów w składzie. Splendido z Biedronki ma mało soli, ale za to sporo cukrów, a do tego musztardę w proszku i barwnik, więc lepiej zostawić go na półce.
Test zdecydowanie oblał ulubieniec Polaków, czyli majonez Winiary, wspierany chyba największą kampanią reklamową spośród wszystkich. Jest najbardziej kaloryczny, najtłustszy, a do tego zawiera przeciwutleniacz E 385 oraz aromaty. Kiepsko, zwłaszcza pod kątem składu, wypadł także Hellmann's z zaledwie trzema procentami żółtek, znikomą ilością białka i chemią w składzie.
Ps. Pytanie do administracji - kiedy bedzie ban dla stulejarzy?
woodpecker from space
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9726
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
- rafalt.sobczak
- rozkręca się
- Posty: 77
- Rejestracja: 25-04-2015, 12:40
- Lokalizacja: Reichsgau Wartheland
Re: MAJEZON
Majonezu i keczupu nie jadam, nawet zapiekanki/tosty jadam z musztardą.![Obrazek](http://www.bdsklep.pl/gfx/5900084229432.jpg)
To jest moja ulubiona musztarda pod kanapki i tosty, ale niestety się nie nadaje do kiełbasy na ciepło, tam wolę sarepską z Roleskiego/Pegaza
A co do Chrzanu
ten kiedyś był na prawdę dobry, ładnie wypalał nozdrza, jem go z sentymentu raczej (oczywiście jak nie mam własnego tartego). ODRADZAM zaś kuno Victusa, powszechnie dostepne gówno.
![Obrazek](http://www.bdsklep.pl/gfx/5900084229432.jpg)
To jest moja ulubiona musztarda pod kanapki i tosty, ale niestety się nie nadaje do kiełbasy na ciepło, tam wolę sarepską z Roleskiego/Pegaza
A co do Chrzanu
![Obrazek](http://www.wzgorzasmaku.pl/data/catalogue/StLTkzMTAzLWZvdG8vNDk4MS5qcGc=.jpg)
Jak mawiał Horacy "Gardzę nieoświeconym tłumem i trzymam się z dala"
Tylko, w takim razie co ja robię na masterfulu?
Tylko, w takim razie co ja robię na masterfulu?