GDańsk i okolice czyli dawne woj. gdańskie

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

GDańsk i okolice czyli dawne woj. gdańskie

27-09-2026, 17:25

Czas na kolejny temat związany z ładnym miastem i okolicą.
1. Jakieś ciekawe miejsca gastronomiczne ktoś poleci? Wygooglowałem coś takiego jak biała mewa i Asake afrykańska.
2. Jakieś ciekawe knajpy z klimatem?
3. Jakieś nieoczywiste atrakcje?
4. Ktoś pamięta (mieszkał) Gdynię z pierwszej połowy lat '90?
mistrzsardu
zahartowany metalizator

Re: GDańsk i okolice czyli dawne woj. gdańskie

27-09-2026, 18:30

Jak lubisz golonkę wstąp do Czeskiego Portu, golonka jest fenomenalana, a że to w centrum miasta jest to posilisz się przed lub po zwiedzaniu. Z kulinariów to również lokal tex-mex Pueblo polecam. Od lat tam chodzę i nigdy nie zawiedli. Port Fromage również jest bardzo dobry. Z klimatów barowo/studenckich No To Cyk. Na ul. Lawendową na piwo też możesz wdepnąć. To wszystko są lokale w okolicach Starego Miasta także możesz zwiedzanie z kulinariami/nawodnieniem się połączyć.

Wybierz się na zwiedzanie terenów postoczniowych wzdłuż brzegów Motławy, póki jeszcze deweloperka całkowicie nie opanowała tego terenu. Za kilka lat to nie będzie klimatu tylko luksus.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

28-09-2026, 07:02

mistrzsardu pisze: ↑
27-09-2026, 18:30
Jak lubisz golonkę wstąp do Czeskiego Portu, golonka jest fenomenalana, a że to w centrum miasta jest to posilisz się przed lub po zwiedzaniu. Z kulinariów to również lokal tex-mex Pueblo polecam. Od lat tam chodzę i nigdy nie zawiedli. Port Fromage również jest bardzo dobry. Z klimatów barowo/studenckich No To Cyk. Na ul. Lawendową na piwo też możesz wdepnąć. To wszystko są lokale w okolicach Starego Miasta także możesz zwiedzanie z kulinariami/nawodnieniem się połączyć.
Golonka niekoniecznie ale czeskie jak najbardziej. Meksykańskie również, także dzięki za kilka namiarów.
Wybierz się na zwiedzanie terenów postoczniowych wzdłuż brzegów Motławy, póki jeszcze deweloperka całkowicie nie opanowała tego terenu. Za kilka lat to nie będzie klimatu tylko luksus.
Masz na myśli rejony w okolicy ECS?
mistrzsardu
zahartowany metalizator

28-09-2026, 10:57

empir pisze: ↑
28-09-2026, 07:02
Masz na myśli rejony w okolicy ECS?
Tak, kieruj się w stronę Motławy, fajny spacer. Dodatkową atrakcją jest fakt, że jeszcze trwa na terenie dawnej stoczni produkcja jachtów i można czasami coś zobaczyć - ul. Narzędziowców, ul. Odlewników i ul. Wyposażeniowców.
Jeśli lubisz klimat suurrealizmu polecam plażę na Stogach. Piękna szeroka plaża i tuż obok terminal przyjmujący największe kontenerowce na świecie. Jak będziesz miał szczęście zobaczysz taki statek "parkujący" prawie na plaży. Dziwne, ale mi to pasuje. Nie wiem czy będziesz mobilny ale już będąc na Stogach możesz pojechać do wędzarni ryb Jagła ul. Żaków 1. Ich wędzone ryby to obłęd, koreczki i szaszłyki z łososia są fenomenalne. Najlepsza wędzarnia w Gdańsku.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

28-09-2026, 20:14

mistrzsardu pisze: ↑
28-09-2026, 10:57
Tak, kieruj się w stronę Motławy, fajny spacer. Dodatkową atrakcją jest fakt, że jeszcze trwa na terenie dawnej stoczni produkcja jachtów i można czasami coś zobaczyć - ul. Narzędziowców, ul. Odlewników i ul. Wyposażeniowców.
Byłem dzisiaj w ECS, więc przy okazji zwiedziłem te ulice. Nie do końca moje klimaty ale podobało mi się. A co do deweloperów. Chyba wiadomo kto za tym stoi ;)
Obrazek

Obrazek

Jeśli lubisz klimat suurrealizmu polecam plażę na Stogach. Piękna szeroka plaża i tuż obok terminal przyjmujący największe kontenerowce na świecie. Jak będziesz miał szczęście zobaczysz taki statek "parkujący" prawie na plaży. Dziwne, ale mi to pasuje. Nie wiem czy będziesz mobilny ale już będąc na Stogach możesz pojechać do wędzarni ryb Jagła ul. Żaków 1. Ich wędzone ryby to obłęd, koreczki i szaszłyki z łososia są fenomenalne. Najlepsza wędzarnia w Gdańsku.
Mobilny jestem ale dzisiaj tyle muzeów zaliczyłem, że szkoda było czasu na jazdę samochodem. Jutro pewnie będzie podobnie. A byłem wczoraj na Westerplatte, można było podjechać. Cóż zostanie na zaś bo chyba w środę wpadnę do Torunia.

Ale dzięki za pokecajki. Wykorzysta się następnym razem.
ODPOWIEDZ