To kup jej od razu jakieś porządne siodełko żelowe, bo się zniechęci do jazdy. Resztę będziesz modyfikował w miarę jeżdżenia
ROWEROWE KONDOMINIUM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Re: ROWEROWE KONDOMINIUM
Guilty of being right
-
Wojna
- w mackach Zła
dobrze tak zrobię .
-
Pelson
- rasowy masterfulowicz
Piękny.
Daj znać jak się jeździ na GRX, bo gdy miałem swojego cyclocrossa, to używałem typowo szosowego osprzętu i nie do końca byłem zadowolony.
Będziesz pomykał po wertepach, czy głównie asfalt i miasto z okazjonalnym wjazdem na miękkie nawierzchnie?
-
backslifer
- w mackach Zła
Tak właśnie myślałem, nie znam się totalnie.SadoGoat666 pisze: ↑28-04-2026, 20:32Przykro mi, ale do 2000pln to wszystko będzie dziadostwo nawet do jazdy po lesie. To trochę jakbyś chciał kupić nowe auto za pięćdziesiąt parę tysi. Kupisz, ale czy będziesz miał przyjemność z jazdy? Jeśli budżet jest sztywny to wolałbym poszukać używki.backslifer pisze: ↑28-04-2026, 19:37Jest jakiś złoty wzorzec w segmencie budżetowym (do ~2k)? Do jazdy czysto rekreacyjnej, po mieście i za miastem, lasy, parki, etc. Ale bez żadnych górskich wyczynów.
-
Miczurin
- zaczyna szaleć
W takim budżecie będzie bardzo trudno kupić nowy rower z przyzwoitym osprzętem. W najlepszym wypadku można rozejrzeć się w Decathlonie i spróbować któryś z najtańszych trekkingów lub MTB, np.:backslifer pisze: ↑28-04-2026, 19:37Jest jakiś złoty wzorzec w segmencie budżetowym (do ~2k)? Do jazdy czysto rekreacyjnej, po mieście i za miastem, lasy, parki, etc. Ale bez żadnych górskich wyczynów.
https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski ... =Niebieski
Z plusów na pewno jest wieczysta gwarancja na ramę. Resztę można "zajechać" i wraz z nabytym doświadczeniem wymieniać na lepsze i dopasowane do potrzeb komponenty.
W każdym razie, tanie rowery=oś 135x9 zamiast "sztywnej" osi, uginacz Suntour zamiast amortyzatora powietrznego, prosta główka ramy, wąskie obręcze, suport na kwadrat. Generalnie standardy przestarzałe, ale w zupełności wystarczające do spokojnej jazdy. Wiem, bo sam uskuteczniam jazdę na rowerze z "tamtej epoki" i nie ma tragedii.
Ale jeśli miałbyś "luźne" 5-6k to idź z duchem czasu i kup rower nowoczesny.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Tutaj starzy ludzie... po co MTB do rekreacyjnej jazdy? Z kolei trekking jest spoko, ale tak jak mówisz, jak startowy budżet jest ograniczony to nie ma co dopłacać za jego osprzęt i lepiej wziąć jakiś model crossowy - np. Kross Evado (a cyferka już zależnie od budżetu).Miczurin pisze: ↑28-04-2026, 22:25W takim budżecie będzie bardzo trudno kupić nowy rower z przyzwoitym osprzętem. W najlepszym wypadku można rozejrzeć się w Decathlonie i spróbować któryś z najtańszych trekkingów lub MTB, np.:backslifer pisze: ↑28-04-2026, 19:37Jest jakiś złoty wzorzec w segmencie budżetowym (do ~2k)? Do jazdy czysto rekreacyjnej, po mieście i za miastem, lasy, parki, etc. Ale bez żadnych górskich wyczynów.
https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski ... =Niebieski
Guilty of being right
-
Miczurin
- zaczyna szaleć