Pokój AA

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
domeldoom
postuje jak opętany!

Re: Pokój AA

27-04-2026, 09:27

tomaszm pisze:
23-04-2026, 22:50
Najgosze jest to że kocham smak piwa i tytoniu.
Nie, nie kochasz smaku piwa. To Twój organizm daj Ci ten sygnał byś pił.
Zapijasz "coś", nie pijesz dla smaku - cokolwiek byś sobie nie mówił i jak sam sobie tłumaczył, to tak jest.
Tylko tak łatwiej Ci ot nsiść, jak sobie pwoiesz: kocham smak piwa. Tak kurwa, Harnasia z puszki... To jest "smak".
Może akurat w Twoim przypadku być inne piwo czy napój piwopodobny.
Pijesz dla alkoholu, nie dla smaku.
Kropeczka.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

27-04-2026, 09:39

Ja się złapałem na tym, że kozel niealkoholowy (drobnym druczkiem max 0,5%) smakuje mi w sumie bardziej niż zwykle jasne piwo. To chyba dobrze.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

27-04-2026, 09:52

0,5? według Roberta Rutkowskiego nie ma bezpiecznej dawki alkoholu a 100ml to mikroudar

Ten robert to bożyszcze niepijęcych alkoholików.
POLSKA zawsze KATOLICKA
backslifer
w mackach Zła

27-04-2026, 10:21

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
0,5? według Roberta Rutkowskiego nie ma bezpiecznej dawki alkoholu a 100ml to mikroudar

A jakikolwiek alkoholik powiedział Ci wprost, że go idolizuje, czy tak sobie walczysz z tym co Ci algorytmy na social mediach podsyłają? :hahaha:
Ja mam do niego mieszane uczucia, często mówi prawidłowo, ale w sumie to są takie truizmy, z których niepijący nic specjalnie nowego się nie dowiedzą. Inny target. Ale też zdarzały mi się jakieś pojedyncze wypowiedzi, które mnie odrzuciły (bardziej na temat ogólnie psychologii, niż alkoholu). No i wszędzie go pełno, ale może to właśnie moje algorytmy.
A co do samego mikroudaru to nie wiem, nie znam się. To, że działa toksycznie na organizm też w małych ilościach, to chyba każdy wie. No ale jak ktoś nie nadużywa to niech tam sobie pije, większość osób w siebie toksyny wrzuca, w takiej czy innej formie.
Awatar użytkownika
domeldoom
postuje jak opętany!

27-04-2026, 11:31

backslifer pisze:
ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:

A jakikolwiek alkoholik powiedział Ci wprost, że go idolizuje, czy tak sobie walczysz z tym co Ci algorytmy na social mediach podsyłają? :hahaha:
Ja mam do niego mieszane uczucia, często mówi prawidłowo, ale w sumie to są takie truizmy, z których niepijący nic specjalnie nowego się nie dowiedzą. Inny target. Ale też zdarzały mi się jakieś pojedyncze wypowiedzi, które mnie odrzuciły (bardziej na temat ogólnie psychologii, niż alkoholu). No i wszędzie go pełno, ale może to właśnie moje algorytmy.
A co do samego mikroudaru to nie wiem, nie znam się. To, że działa toksycznie na organizm też w małych ilościach, to chyba każdy wie. No ale jak ktoś nie nadużywa to niech tam sobie pije, większość osób w siebie toksyny wrzuca, w takiej czy innej formie.
Rutkowski, jak dla mnie:
1. Mówi mądrze i zgodnie z aktualną wiedzą,
2. używa konkretnych argumentów,
3. wszędzie go pełno, bo ma jakąś tam swoja misję i walczy z alkoholem, tak ogólnie,
4. jest go pełno, bo to dla niego reklama, bo sam zarabia na terapii,
5. za dużo boga i kwestii wiary - no ale idzie ścierpieć,
6. może ciut przesadza (np. ten mikroudar - ale gdzie i jak to sprawdzić?), ale ja to odbieram jako podkreślenie i uwydatnienie tego co chce powiedzieć, czy też wystraszyć ludzi.
Ogólnie dla mnie gość na plus.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
domeldoom
postuje jak opętany!

27-04-2026, 11:33

Major Zagłoba pisze:
27-04-2026, 09:39
Ja się złapałem na tym, że kozel niealkoholowy (drobnym druczkiem max 0,5%) smakuje mi w sumie bardziej niż zwykle jasne piwo. To chyba dobrze.
Nie wiem, nie sprawdzałem, ale ta informacja to tak dla bezpieczeństwa producenta - ja to tak odbieram.
Jak się warzy piwo, to zawsze coś tam może być etanolu.
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
w mackach Zła

27-04-2026, 11:57

domeldoom pisze:
27-04-2026, 11:31
Rutkowski, jak dla mnie:
1. Mówi mądrze i zgodnie z aktualną wiedzą,
2. używa konkretnych argumentów,
3. wszędzie go pełno, bo ma jakąś tam swoja misję i walczy z alkoholem, tak ogólnie,
4. jest go pełno, bo to dla niego reklama, bo sam zarabia na terapii,
5. za dużo boga i kwestii wiary - no ale idzie ścierpieć,
6. może ciut przesadza (np. ten mikroudar - ale gdzie i jak to sprawdzić?), ale ja to odbieram jako podkreślenie i uwydatnienie tego co chce powiedzieć, czy też wystraszyć ludzi.
Ogólnie dla mnie gość na plus.
+1

Mam wrażenie, że facet może niektórych odrzucać takim niemal sekciarskim zacietrzewieniem (przypomina w tym wojujących ateistów trochę). No ale z drugiej strony, jaki ma być - ma misję uświadamiania ludziom, że alkohol to kompletne gówno, więc trudno, żeby ważył racje czy klepał biednych alkusów po głowach. Czasy i realia mamy takie, że albo jesteś wyrazisty albo cię w ogóle nie ma, a w jego działalności jest też aspekt marketingowy. Daję okejkę, tak generalnie, ale raczej go nie śledzę, bo tego nie potrzebuję. Nie ten target.
Przygody Batona na czarnym lądzie
backslifer
w mackach Zła

27-04-2026, 12:09

Zgadza się, jego misja jest słuszna i chwalebna. I nie czepiałbym się tych jego treści alkoholowych, czasem trzeba uderzyć w nawet mocną przesadę, żeby zrównoważyć jakoś proalkoholowy skręt społeczeństwa i ogólnie życia publicznego. Chociażby poprzez szerzenie świadomości, jak ludzie już chcą coś w siebie wlewać, to niech to będzie świadomy wybór, mając na uwadze to, że "alkohol dla zdrowotnści" to oksymoron.

Gdzieś tam wrył mi się w pamięć jeden jego filmik, taki już poza alkoholem, gdzie mówił o facetach, którzy mają jakieś swoje nierozwiązane problemy z relacją z rodzicami i na przykład w dorosłym życiu podświadomie dążą do ich zadowolenia i jak mają jakiś sukces w życiu to idą im się pochwalić. I wypowiedź była utrzymana w tonie "no nie bądź mameją, masz żonę i dziecko, idź się nimi zajmij, a nie do mamusi latasz", a przecież takie schematy mają jakąś przyczynę i należy się nad nią pochylić i ją rozwiązać. I jakoś tak odebrało mu to wtedy w moich oczach trochę wiarygodności jako człowieka zajmującego się szeroko pojętym zdrowiem psychicznym, bo takiej narracji (i używania epitetów) to bardziej bym się spodziewał od jakiegoś najebanego wujasa na weselu, co to mówi, że chłop to ma być chłop etc.
Z drugiej strony widziałem inny film, na którym już wypowiadał się w samych superlatywach o pozwalaniu sobie na płacz, niezależnie od płci i wieku, więc może to wyżej to był jakiś urywek wyrwany z kontekstu, albo coś przeleciało mi nad głową. Albo po prostu wśród rozsądnych rzeczy zdarzyło mu się pierdolnąć głupotę, heh.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

27-04-2026, 15:26

Rutkowski jest nadęty. Poza tym kiedyś powiedział taką bzdurę ze każdy kto nie pije długo nie jest już alkoholikiem a na poparcie jebnał, że on nie jest kokainistą bo już nie bierze albo jak ktoś już nie kradnie to nie jest złodziejem.
POLSKA zawsze KATOLICKA
backslifer
w mackach Zła

27-04-2026, 15:28

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
27-04-2026, 15:26
Rutkowski jest nadęty. Poza tym kiedyś powiedział taką bzdurę ze każdy kto nie pije długo nie jest już alkoholikiem a na poparcie jebnał, że on nie jest kokainistą bo już nie bierze albo jak ktoś już nie kradnie to nie jest złodziejem.
Są różne szkoły, to czysta semantyka. Teraz na terapiach raczej w ogóle odchodzi się od słowa "alkoholik", przez negatywne konotacje. I pewnie z tego samego powodu niektórzy zostawiają tę nazwę dla osób w aktywnym uzależnieniu. Wątpię, żeby powiedział, że po X latach nie jesteś już uzależniony od substancji.
A że jest nadęty? No jest, ale może to i nawet faktycznie pasuje do przekazu.
Ostatnio zmieniony 27-04-2026, 15:29 przez backslifer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

backslifer pisze:
No ale jak ktoś nie nadużywa to niech tam sobie pije, większość osób w siebie toksyny wrzuca, w takiej czy innej formie.
nie zgodzę się ponieważ żarcie zupek chińskich to nie to samo co wlewanie w siebie alkoholu. Inny poziom trucia siebie. Chodzi nawet o chlanie weekendowe według wielu osób kontrolowane.
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

27-04-2026, 15:31

backslifer pisze:

Są różne szkoły, to czysta semantyka. Teraz na terapiach raczej w ogóle odchodzi się od słowa "alkoholik", przez negatywne konotacje. I pewnie z tego samego powodu niektórzy zostawiają tę nazwę dla osób w aktywnym uzależnieniu. Wątpię, żeby powiedział, że po X latach nie jesteś już uzależniony od substancji.
więc czym się zastępuje?
POLSKA zawsze KATOLICKA
backslifer
w mackach Zła

27-04-2026, 15:32

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
backslifer pisze:
No ale jak ktoś nie nadużywa to niech tam sobie pije, większość osób w siebie toksyny wrzuca, w takiej czy innej formie.
nie zgodzę się ponieważ żarcie zupek chińskich to nie to samo co wlewanie w siebie alkoholu. Inny poziom trucia siebie. Chodzi nawet o chlanie weekendowe według wielu osób kontrolowane.
Wszystko zależy od dawek, mimo wszystko. Oczywiście alkohol to gówno i tu nie ma dwóch zdań. Ale jeśli ktoś NAPRAWDĘ (a nie tylko według deklaracji) wypije jedno piwo raz na miesiąc, to też zdrowia mu nie zrujnuje. Myślę, że mimo wszystko zbytnie radykalizmy wypowiadane kaznodziejskim tonem (mówię ogólnie, nie o Rutkowskim) więcej osób odstraszą niż zachęcą do terapii. Ale to takie "źródło: wydaje mi się", więc nie będę ginął na tym wzgórzu.
ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
27-04-2026, 15:31
backslifer pisze:

więc czym się zastępuje?
"Osoba uzależniona", jeśli dobrze pamiętam. Chociaż u nas na grupie mówiło się po prostu "alkoholik", bo nikomu to nie przeszkadzało.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

27-04-2026, 16:46

No piwo raz na miesiąc to spoko ale najcześciej w pojęciu szarego człowieka to najebać się raz w tygodniu w sobotę bo niby weekend i wolno i to już jest totalnie szkodliwe bo mózg nawet nie ma kiedy się zregenerować nie mówiąc o organach- tak przynajmniej twierdzi guru Rutkowski.

A co do nazewnictwa moim zdaniem powinno być niepijący alkoholik

A ogólnie to można nie pić 30 lat i jest się dalej alkusem bo jak się zaskoczy nawet po takim czasie to można nawet umrzeć to się dzieje i każdy to wie chyba poza Rutkowskim.
POLSKA zawsze KATOLICKA
ODPOWIEDZ