Gry online. Czasoupłynniacze, inne marnotrawniki v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

Re: Gry online. Czasoupłynniacze, inne marnotrawniki v.2

17-03-2026, 14:45

"Widać po tym co zgubili w twarzach z RE, Hogwarts Legacy było stylizowane, a staje się karykaturalne, Oblivion jest zjebany kompletnie z tym realizmem. Nawet Starfield w ruchu z DLSS 5 gryzie się z tymi animacjami. No widać już te granice."

to wyłącz? xd jak dla mnie twarz w RE wyglada genialnie i nie wiem co tam zgubili, imo dla mnie nic. to samo mordy w starfieldzie - wygladaja niebo lepiej. same mordy i materialy na modelach, swiatlocien wyglada to zajebiscie dobrze. widziales in game na wlasne oczy jak wyglada ten model obecnie w RE requiem? akurat wczoraj pykalem i anytime wolalbym to wyplute obecnie przez dlss5 niz te plastikowe blyszczace momentami modele obecnie, ktore i tak wygladaja niezle jak na standardy branzy, jednak np srodowisko i lokacje wygladaja tam tak lepiej niz twarz grace ze az gryzie to w oczy. jak dla mnie gadanie teraz ze to AI slop to mniej wiecej takie pierdolenie jak to ze najlepsze co spotkalo gfx komputerowy to gl quake lol. ludzie maja takiego pierdolca ze krytykuja nawet jak jakis dev wygeneruje tekstury czy gowno poster na sciane w lokacji przy pomocy AI. osobiscie mam kompletnie na to wyjebane.

co do retroink to moze i tak byc, mi wystarczy scanlines jak chce sie w emu pobawic, pomijajac ze wszystko co chcialem z emu to ogralem za dzieciaka przy jakis tysiacach godzin w salonach arcade i pozniej na pc.
Obrazek
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

17-03-2026, 14:57

Mnie te AI gęby raczej przeszkadzają po całości (Starfield najmniej), a wartość w technologii widzę w np. rozszerzeniu PT niskim kosztem, ale do tego droga daleka i potrzebny chyba model wytrenowany na czym innym. Pewnie wiele różnych, zależnie od stopnia realizmu lub jego braku. Oświetlenie ogólnie to kolosalny potencjał, ale dopóki będzie DLSS 5 arbitralnie przerabiać styl to raczej jest to ciekawostka.

GL Quake to było przede wszystkim performance, nawet jeśli panowało wtedy przekonanie, że dobry piksel to w chuj rozmyty piksel :)
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

17-03-2026, 15:07

tylko, wg mnie przynajmniej, liczony PT a ten Ai postprocessing to kompletnie co innego. czy robi mi to roznice gdy swiatlo dzieki temu wygladaloby lepiej? kompletnie wywalone.

btw co ci w tej twarzy grace przeszkadza? przypominam ze to tech demo, nie oceniam odstepstw od org tylko ogolnej jakosci ktora no kurwa jak dla mnie jest fotorealistyczna.

Obrazek

tutaj masz rozjasnione, gdzie ten po lewej to i tak dobry screenshot bo normalnie ten model tak dobrze nie wyglada. w 1 momencie in game jest scena gdzie postac chyba miala byc zlana potem, niestety tragicznie plastikowo to wyglada obecnie.

" Oświetlenie ogólnie to kolosalny potencjał, ale dopóki będzie DLSS 5 arbitralnie przerabiać styl to raczej jest to ciekawostka." no tutaj sie zgadzamy w koncu, przymknnij oko na stylistyke bo paramtery tego beda do dyspozycji devow przeciez, juz bethesada to komentowala widzac jak ogol graczy raczej sie zesral.

co do gl quake to ofc racja, tylko powiedz to jesterowi ; ))

tak czy siak ten dlss5 to maly pikus przed kompletnym generowraniem video feedu na podstawie prompta, w przyszlosci pewnie prosto w czache na siatkowke oka xd.
Obrazek
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

17-03-2026, 15:56

Oryginalny model lepiej odzwierciedla jej osobowość, bo ona nie ma być make-up i ogarnięta, a takie sprawia wrażenie po prawej. Typowe przypadłości AI, tylko palców już nie halucynuje.

Pot, wilgoć, woda itp robią z modeli lalki, pełna zgoda. Jak jeszcze dojdzie do tego jakieś wydumane chiaroscuro to już w ogóle katastrofa. Jesteśmy z tym na etapie uncanny valley, bo jeśli staniemy z boku to mamy w grach teraz tekstury czytelne jako różne materiały (bo i muszą być jeśli wchodzimy w RTX itd) - a nie że brązowe to pewnie drewno, a szare to raczej kamień - a jednak woda pokonuje cały ten rozwój ot, tak, bo wilgoć jeszcze przed nami. W ogóle nawet kolizja obiektów nie jest rozwiązana w rozsądny sposób jeszcze, tzn. jeśli spędzisz wieki nad tym to da się ogarnąć, ale jeśli przytniesz to bida wychodzi i nagle jest whiplash, bo poly count kosmiczny, promienie odbite, światło rozprasza się realistycznie pod skórą modelu i przechodząc przekonująco od ścięgna odbija się od kości... a w łapie postać trzyma coś jakbyśmy oglądali cinematic z roku 1998 gdzie łapy były jak balerony i jedyną opcją to przyczepić do modelu na chama i jedziemy dalej, bo co zrobisz.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

17-03-2026, 16:06

"Oryginalny model lepiej odzwierciedla jej osobowość" ... ; )) stary no cmon, jak mowilem masz tech demo i przyklad technologii przyszlosci a skupiasz sie na detalach ktore beda do customizacji dla gamedevow. poza tymi wydumanymi aspektami to wszystko wyglada 5x lepiej - swiatlocien, wlosy, detale na mordzie, podkrazone oczy itd. a nie tam jakis charakter ;)

a akurat in game jej osobowosc jako kogos kto pracuje w FBI i ma kontakt z bronia jest spierdolona calkiem co tez nie jedna recka slusznie punktuje, bo jest pociagniete to juz pod absurd zdeczka. to tak swoją drogą ofc.

ja tam czekam w chuj, jak stare tytuly dostana nowe zycie dzieki temu to jeszcze lepiej. bedzie mozna w koncu tego quejka odpalic 1more ; p

Obrazek

bring it on
Obrazek
ODPOWIEDZ