Kącik prawny

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

Re: Kącik prawny

02-03-2026, 13:02

Zamieszczę tylko przyklejone intencję. Nie będę ujawniać swojego know-how w rozbicu o przepisy ustwy lutowej do prezydenta. Za dużo mnie to pracy kosztowało.

To o co wnosimy czyli meritum

Lubliniec, dnia 20 lutego 2026 r.

Kancelaria Prezydenta
Reczypospolitej Polskiej
ul. Wiejska 10
00-902 Warszawa

Szanowny Panie Prezydencie,

my niżej podpisani, zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie interwencji, związanej z przymusowym wcieleniem nas do wojska lub przedłużeniem zasadniczej służby wojskowej, przez władze PRL.

Artykuł 8a ustawy z dnia 23 lutego 1991 r. o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego (Dz.U. 1991 nr 34 poz. 149 z późn. zm.), stanowi, że osobie, która w okresie od dnia 1 listopada 1982 r. do dnia 28 lutego 1983 r. pełniła czynną służbę wojskową, do której odbycia została powołana za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego, przysługuje od Skarbu Państwa odszkodowanie za poniesioną szkodę i zadośćuczynienie za doznaną krzywdę.

My niżej podpisani stwierdzamy, że powyższa konstrukcja przepisu jest dla nas krzywdzącą, ponieważ limituje okres czasu, za który przysługuje represjonowanym odszkodowanie i zadośćuczynienie, tylko do 4 miesięcy. Tymczasem my, którzy na skutek działalności na rzecz niepodległego Państwa Polskiego w latach 70 i 80 XX wieku, byliśmy przymusowo wcielani do wojska lub została nam bezprawnie przedłużona służba wojskowa, zostaliśmy przez ustawodawcę pozbawieni prawa do odszkodowania i zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Przywołany przepis ustawy, uważamy za dyskryminujący i prosimy Pana Prezydenta o wystąpienie na podstawie art. 191 ust. 1 pkt 1 Konstytucji RP z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego zbadanie zgodności przepisu art. 8a ustawy z dnia 23 lutego 1991 r. o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego (Dz.U. 1991 nr 34 poz. 149 z późn. zm.) z Konstytucją, w tym m. in. z art 41 Konstytucji.

Z poważaniem,
tomaszm

02-03-2026, 13:07

Jak zareaguje Nawrocki nie wiem- ale to akurat prezydent ktróremu nie trzeba tłumaczyć tych aspektów. Nie chce szukać sojuszników wśród oligarchów kościoła bo już ich mam stad moja obecnośc na Jasnej Górze ale samemu do tego doprowadzić nie za pomocą Kościoła.Samodzielnie.

Generalnie jestem zajebany aktami ipnowskimi. Mamy taki flow na pozywanie skarbu państwa jak jeszcze nigdy nie czułem.

Jestem ciekam ile do końca roku wyślę pozwow i na jaką wartość sporu.

Jak nóż w masło. Czasem swojej choroby autyzmu nienawidzę sle czasem bez niej siedziałbym na dupie.
Awatar użytkownika
uglak

02-03-2026, 14:02

Poszło z tym "Reczypospolitej"?
Guilty of being right
tomaszm

02-03-2026, 14:16

Nie no przeszło korektę. Jak wszytko co wychodzi od nas