Przebodźcowanie

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
rozkręca się

Przebodźcowanie

07-12-2025, 14:53

Przebodźcowanie to stan psychofizycznego przeciążenia organizmu nadmiarem bodźców (sensorycznych, informacyjnych, emocjonalnych), który sprawia, że układ nerwowy nie jest w stanie ich przetworzyć. Objawia się zmęczeniem, drażliwością, problemami z koncentracją i snem, a w konsekwencji może prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia.
Moi drodzy jak sądzicie czy z powodu postepu technologicznego i idacego z nim w parze dostępu do informacji, co jest zajebiste, nie mamy jednak trochę przejebane?

COdziennie statystyczny użytkownik kompa/telefonu łyka tyle informacji ile nasi dziadowie w dwa tygodnie. Gazetka i wiadomosci kiedyś były.
Zastanawiam się ile z tego wszystkiego to sytuacjie szkodzące na mózg- te wszystkie depresje i schizy.
Druga sprawa to ciekawe jak to wszystko odbije się na dzieciakach w kwestii ich dorosłości skoro dzisiaj telefon to często najlepszy kumpel.
Nie wspominam o oczywistościach typu pojebane portale społecznościowe któe już kompletnie ryją banię bo to inny temat.

Temat zastanawia mnie od dawna ale nikt w życiu nie podejmuje rozmowy za to widzę np w przerwie w robocie ludzi z nosem w komórce.
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

Re: Przebodźcowanie

07-12-2025, 15:06

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
07-12-2025, 14:53
Przebodźcowanie to stan psychofizycznego przeciążenia organizmu nadmiarem bodźców (sensorycznych, informacyjnych, emocjonalnych), który sprawia, że układ nerwowy nie jest w stanie ich przetworzyć. Objawia się zmęczeniem, drażliwością, problemami z koncentracją i snem, a w konsekwencji może prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia.
Moi drodzy jak sądzicie czy z powodu postepu technologicznego i idacego z nim w parze dostępu do informacji, co jest zajebiste, nie mamy jednak trochę przejebane?

COdziennie statystyczny użytkownik kompa/telefonu łyka tyle informacji ile nasi dziadowie w dwa tygodnie. Gazetka i wiadomosci kiedyś były.
Zastanawiam się ile z tego wszystkiego to sytuacjie szkodzące na mózg- te wszystkie depresje i schizy.
Druga sprawa to ciekawe jak to wszystko odbije się na dzieciakach w kwestii ich dorosłości skoro dzisiaj telefon to często najlepszy kumpel.
Nie wspominam o oczywistościach typu pojebane portale społecznościowe któe już kompletnie ryją banię bo to inny temat.

Temat zastanawia mnie od dawna ale nikt w życiu nie podejmuje rozmowy za to widzę np w przerwie w robocie ludzi z nosem w komórce.
Skąd pewność, że to wynik tego? Kiedyś takie rzeczy nie byłu może po prostu diagnozowane? Weźmy lektury szkolne "Cierpienia młodego Wertera" czy proza Kafki, to przecież literacki zapis stanów depresyjnych.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
postuje jak opętany!

07-12-2025, 16:03

Korelacje to nie przyczynowość. Można mieć depresję i zryty beret od przebodzcowania medialnego, a można je mieć od bycia urzędnikiem w austrowegierskiej firmie ubezpieczeniowej.

W temacie napisze tyle, że przez pół roku (od jesieni 2024 do wiosny 2025) brałem udział w przedsięwzięciu które wymagało ode mnie ciągłego jeżdżenia pociągami, nawet miałem srebrna kartę intercity. No a pociagi to halas - szum, rozmowy itp. W koncu odkryłem, że jeśli zatkam se uszy zatyczkami, to potem jestem bez porównania mniej zmęczony i wkurwiony. Stan potęgował się jeśli nie wgapialem się przy tym w telefon. Ważne- zatyczki do uszu, nie słuchawki. Polecam każdemu.
tabaluga
weteran forumowych bitew

07-12-2025, 16:30

ja nawet odkurzam i susze włosy w zatyczkach piankowych + takich hełmofonach jsp sonis 3 . Słuch to największy skarb audiofila,warty więcej niż głosniki za sto milionów !
MAGA
Awatar użytkownika
Hatefire

07-12-2025, 16:33

Żwirek i Muchomorek pisze:
07-12-2025, 16:03
Korelacje to nie przyczynowość. Można mieć depresję i zryty beret od przebodzcowania medialnego, a można je mieć od bycia urzędnikiem w austrowegierskiej firmie ubezpieczeniowej.

W temacie napisze tyle, że przez pół roku (od jesieni 2024 do wiosny 2025) brałem udział w przedsięwzięciu które wymagało ode mnie ciągłego jeżdżenia pociągami, nawet miałem srebrna kartę intercity. No a pociagi to halas - szum, rozmowy itp. W koncu odkryłem, że jeśli zatkam se uszy zatyczkami, to potem jestem bez porównania mniej zmęczony i wkurwiony. Stan potęgował się jeśli nie wgapialem się przy tym w telefon. Ważne- zatyczki do uszu, nie słuchawki. Polecam każdemu.
Jasne moja teza była taka, że nie wiemy czy tych zaburzeń było naprawdę mniej czy nie były po prostu diagnozowane. Jeszcze w latach '80 w Polsce jak chłop miał depresję, to jedyna terapia jaką mógł z sobie z tym poradzić, to albo alkohol, albo strych i sznur.

Z innej beczk. Ja o ile mam duże problemy ze snem tak w pociągu zasypiam natychmiast. Podkładam pod głowę bluzę, opieram się o okno i stukot kół sprawia, że zasypiam natychmiast.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

07-12-2025, 17:31

Przestańcie zakładać co chwilę nowe tematy. Jestem przebodźcowany.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
hcpig

07-12-2025, 17:49

Przebodźcowanie to obok sunk cost fallacy i nostalgii największy zatruwacz umysłu.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

07-12-2025, 17:53

tabaluga pisze:
ja nawet odkurzam i susze włosy w zatyczkach piankowych
GAY DETECTED

Obrazek

Dodajmy do tego picie ze słomki, ponadprzeciętną wiedzę na temat konsekwencji używania określonych rozmiarów zabawek analnych i klasyczny mechanizm wyparcia homoseksualizmu w postaci głosowania na Konfederację ("patrzcie jaki jestem heteroseksualny, ten Bosak to prawde muwi, baby do garuw, homosie hehe to mienczaki, jaki jestem radykalny bo tak czeba no nie, lewactwo gupie hehe").

Przestań prowadzić tę wewnętrzną walkę. Zaakceptuj to kim jesteś.
tabaluga
weteran forumowych bitew

07-12-2025, 18:42

DST pisze:
tabaluga pisze:
GAY DETECTED
ehh i znowu lewica projektuje swoje zboczenia na innych , ile razy to już przerabialiśmy?
Wszyscy dobrze wiemy że gdybym był gejem to przyjąłbyś mnie z otwartymi ramionami jako swojaka :sarcasm2:
i co jest gejowskiego w suszeniu włosów suszarką , tobie chłopak ręcznikiem wyciera i to jest bardziej hetero czy jak ?
MAGA
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
rozkręca się

07-12-2025, 18:54

A jak ktoś sika na siedząco to co to znaczy? w sensie nie kobieta.
POLSKA zawsze KATOLICKA
backslifer
postuje jak opętany!

07-12-2025, 18:57

tabaluga pisze:
07-12-2025, 18:42
DST pisze:
tabaluga pisze:
GAY DETECTED
ehh i znowu lewica projektuje swoje zboczenia na innych , ile razy to już przerabialiśmy?
Wszyscy dobrze wiemy że gdybym był gejem to przyjąłbyś mnie z otwartymi ramionami jako swojaka :sarcasm2:
i co jest gejowskiego w suszeniu włosów suszarką , tobie chłopak ręcznikiem wyciera i to jest bardziej hetero czy jak ?
Czynnosci, w ktorych uczestniczy dwoch facetow sa bardziej meskie. :super:
backslifer
postuje jak opętany!

07-12-2025, 19:20

Co do tematu, to dla mnie bardziej na czasie jest temat przebodzcowania emocjonalnego i informacyjnego.
Od jakiegos czasu znacznie ograniczylem czytanie biezacych informacji (zwlaszcza politycznych), roznych miejsc w internecie (jak np. wykop), gdzie tracilem mase czasu i byly domyslnym kierunkiem klikniecia, jak nie mialem totalnie co robic etc. etc. A ten caly szum informacyjny zamienilem na skupienie sie w wiekszym stopniu na sobie i swoim najblizszym otoczeniu.
Na razie potrzebuje wiecej czasu, zeby zobaczyc jakie beda dlugoterminowe efekty, ale szczerze mowiac juz teraz czuje sie spokojniejszy i mniej znerwicowany. Co jest ciekawe, bo jak bylem w odwiedzinach u rodzicow, gdzie caly czas leciala jakas telewizja z wiadomosciami, to od razu podbil mi sie poziom kortyzolu. Wiec wychodzi na to, ze mi to zwyczajnie nie sluzy.
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

07-12-2025, 20:16

Przebodźcowanie jest pierwszą oznaką duchowego przebudzenia. Przebodźcowanie sprawia, że człowiek wycofuje się do własnego wnętrza i zaczyna obserwować procesy toczące się wewnątrz każdego człowieka i myśli sobie - o co kurwa kaman?
Jeśli ktoś tego nie doznaje w życiu codziennym, to polecam psylocybinę w ilości min. 5g. Zobaczycie co to jest prawdziwe przebodźcowanie :D Ostra jazda bez trzymanki na miejscu pasażera :D Nie my jesteśmy kierowcami naszego życia, tylko Bóg. To On nas prowadzi za rączkę. On chce, abyśmy Go pokochali i daje nam czasami klapsa, czasami cukierka w naszym życiu. To wszystko jest po to, abyśmy zrozumieli, że to On jest Panem i Władcą i mamy go kochać.
Współczuję osobom, które nienawidzą swoich Bogów... Wtedy życie jest takie puste...
Podsumowując... Przebodźcowanie nie jest złe. Im więcej ludzi z tym syndromem, tym więcej będzie ludzi prawdziwie oświeconych.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
backslifer
postuje jak opętany!

07-12-2025, 20:52

Ale to Bog czy szatan w koncu?
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

07-12-2025, 21:02

backslifer pisze:
07-12-2025, 20:52
Ale to Bog czy szatan w koncu?
Bóg i Szatan to jedno.
Doskonale tą formę bóstwa oddaje postać Bafometa. To idealne połączenie skrajnych cech na które dzieli się bóstwo.
W moim odczuciu Bóg jest wszystkim... Wszystkim...
A Ja jestem kształtowany przez swojego Boga na jego podobieństwo. Przeszedłem wszystkie etapy - od głebokiej wiary w dzieciństwie w katolicyzm (tak, tak - pochodzę z religijnej rodziny), satanizm w wieku nastoletnim, ateizm w wieku dorosłym i nagle buuuum... Kilkuletni proces oświecenia, który wszystko wyjaśnił... Bóg jest wszystkim... Cały świat jest tylko w mojej głowie... I to nie ja mam nad nim kontrolę, tylko ktoś z zewnątrz... Wszystko zrozumiałem... Nienawiść niszczy, miłość buduje. I to się sprawdza w życiu codziennym. Bóg uświadomił mi, że cała moja życiowa droga była właśnie po to, abym to zrozumiał...
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
ODPOWIEDZ