Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16893
- Rejestracja: 10-01-2015, 15:54
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ciekawe. Podobno jak zwierzę na mięso jest przestraszone, to gorzej smakuje. "Wystrzeliwywuje" jakieś hormony, czy coś. To oczywiście miałoby dotyczyć dużych zwierząt, gospodarskich, więc zapewne nie dotyczy głowonogów. Jedno traktowane jako głupie, czuje to co je czeka i "psuje żarcie' a drugie niby bystre, tego nie robi. Taka luźna dywagacja. Tym razem na poważnie. Bo jakby te ostatnie chwilę to pierwsze miało mieć choć trochę bardziej humanitarne, przed nieuchronnym, przynajmniej tyle dobrego z tego dla niego choć oczywiście w całkowitym rozrachunku jednak to i tak nic nie zmienia.
lys på slutten av lys
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2242
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
Re: Kącik Kulinarny v.2
Robi, robi. Na szczęście u nas nie dostaniesz żywych, tak samo z krabami, chomarami sie robi. W Tajlandii np. masz akwarium w którym pływa wsio co może i sobie wybierasz co chcesz zjeść a oni to już przyrządzają, coś ala poliś stajl - złów pstrąga z wiadra a my go usmażymy.
Olej lniany, sezamowy itp, są tylko do polania na świeżo na potrawę wtedy czujesz smak.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16893
- Rejestracja: 10-01-2015, 15:54
Re: Kącik Kulinarny v.2
W Norge też. Nigdy takich zup rybnych nie jadłem. NIebo w gębie. Właściwie tylko po to styka aby się na bujadło załadować.piotraz pisze: ↑20-11-2025, 20:06Robi, robi. Na szczęście u nas nie dostaniesz żywych, tak samo z krabami, chomarami sie robi. W Tajlandii np. masz akwarium w którym pływa wsio co może i sobie wybierasz co chcesz zjeść a oni to już przyrządzają, coś ala poliś stajl - złów pstrąga z wiadra a my go usmażymy.
Olej lniany, sezamowy itp, są tylko do polania na świeżo na potrawę wtedy czujesz smak.![]()
Olej, wymieniony. Oczywiście. Do smażenia się nie nadaje.
lys på slutten av lys
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Posty: 4189
- Rejestracja: 16-02-2006, 19:38
Re: Kącik Kulinarny v.2
O ile z lnianym się zgodzę, o tyle z sezamowym nie. Nadaje się jednak do obróbki termicznej, ale w niskich temperaturach, nie do długotrwałego smażenia na głębokim tłuszczu.
support music, not rumors
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2323
- Rejestracja: 27-11-2001, 11:41
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: Kącik Kulinarny v.2
W ogóle to powiem Wam, że najlepszym zakupem w ostatnich latach to była prasa do oleju. Świeżo wyciśnięty własny olej z lnu, sezamu, lnianki, konopii, dyni, no czegokurwakolwiek sprawi, że wyjebiecie masełe do kosza.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2242
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
Re: Kącik Kulinarny v.2
Tu się zgadzam, ale wydaje mi się że ktonw temacie to wie o tym i nie chciało mi się rozpisywać, bo często gest dodaje po smażeniu na smak, albo jak ty piszesz.Rattlehead pisze: ↑20-11-2025, 20:35O ile z lnianym się zgodzę, o tyle z sezamowym nie. Nadaje się jednak do obróbki termicznej, ale w niskich temperaturach, nie do długotrwałego smażenia na głębokim tłuszczu.
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2242
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
Re: Kącik Kulinarny v.2
Duże to ustrojstwo ( bo masz sprawdzone )? Podeślij na priv żeby nie zasmiecac, albo link.



