Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew
Posty: 1894
Rejestracja: 17-08-2013, 22:06
Lokalizacja: WWA

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 21:43

Obrazek
krewety und bagieta
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2242
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 22:01

Rejwan pisze:
19-11-2025, 21:43
Obrazek
krewety und bagieta
:nerd: za mało masla do maczania bagiet :lupa: ale pychola :yes:
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16893
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 22:06

Masła? Chorwat, Grek, pewnie i Włoch by za taką profanację zabił. Ja też.
lys på slutten av lys
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2242
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 22:59

Ja tam zwykly Polaczek i umoczyć w maselku lubie :youcan:
Ale jakbym zobaczył patelnie grillową to inna sprawa, także nie rób tu z siebie Greka czy Chorwata :krzyk:
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16893
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:06

Wydawało mi się, że dostępność produktów z których południowcy korzystają i na czym przyrządzają choćby krewetki jest w Polsce dostateczna. W tym dobrej jakości oliwy choćby z oliwek.

Krewety ze skwarami też ktoś tutaj ogarniał?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4445
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:10

Na szczęściełe jesteśmy w Polscełe i do krewetełe musowo masełe z czosnełe, pietruszenełe i na koniec oliwełe, po zdjęciu z ogniełe.

Co do oliwełe, właśnie wpłynęłę



Obrazek
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator
Posty: 5078
Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:20

Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:06
Wydawało mi się, że dostępność produktów z których południowcy korzystają i na czym przyrządzają choćby krewetki jest w Polsce dostateczna. W tym dobrej jakości oliwy choćby z oliwek.

Krewety ze skwarami też ktoś tutaj ogarniał?
Przy obecnych, rekordowych (i absolutnie szalonych) cenach oliwy nic mnie już nie zdziwi. Że z oliwek to wiadomo, bo każda oliwa jest z oliwek :sarcasm2: Ja bym te krewety zrobił na oleju rzepakowym :hehehe: Różnice są dość skromne, nikt nie zauważy, trochę straty na smaku. Na szczęście nie lubię krewetek.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16893
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:24

Lukass pisze:
19-11-2025, 23:20
Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:06
Wydawało mi się, że dostępność produktów z których południowcy korzystają i na czym przyrządzają choćby krewetki jest w Polsce dostateczna. W tym dobrej jakości oliwy choćby z oliwek.

Krewety ze skwarami też ktoś tutaj ogarniał?
Przy obecnych, rekordowych (i absolutnie szalonych) cenach oliwy nic mnie już nie zdziwi. Że z oliwek to wiadomo, bo każda oliwa jest z oliwek :sarcasm2: Ja bym te krewety zrobił na oleju rzepakowym :hehehe: Różnice są dość skromne, nikt nie zauważy, trochę straty na smaku. Na szczęście nie lubię krewetek.
Dobrze, że mieszkamy w Polsce. Przetwórstwo rzepaku, trzeba wspierać, choć jak sądzę te wielkopowierzchniowe gospodarstwa, to nawet jakiś kapitał zagramaniczny może nosić na swoich barkach. Trzeba wspierać nasz rzepak, tak jak Ryki, Garwolin w masełku.

Na oleju właściwie nie robiłem, podleję kolejnym razem, lnianym.

A nie lubi się krewetę, bo? Że jebią? Że nieodczyszczone, gówno swoje w sobie mają? Czy co?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator
Posty: 5078
Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:44

Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:24
Dobrze, że mieszkamy w Polsce. Przetwórstwo rzepaku, trzeba wspierać, choć jak sądzę te wielkopowierzchniowe gospodarstwa, to nawet jakiś kapitał zagramaniczny może nosić na swoich barkach. Trzeba wspierać nasz rzepak, tak jak Ryki, Garwolin w masełku.

Na oleju właściwie nie robiłem, podleję kolejnym razem, lnianym.

A nie lubi się krewetę, bo? Że jebią? Że nieodczyszczone, gówno swoje w sobie mają? Czy co?
Nie lubi i tyle. Nie smakują. Uwielbiam ryby, a stawonogom mówię nie. Niech se żyją.

Oliwę uwielbiam, ale no żesz kurwa mać, tam się coś złego stało. Przy obecnych cenach tylko do spożycia na surowo. Przy smażeniu to naprawdę jeden pies. Patriotycznemu rzepakowi mówimy gromkie TAK!
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16893
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:48

Rzepak* uber Alles!

*Der Raps.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew
Posty: 1894
Rejestracja: 17-08-2013, 22:06
Lokalizacja: WWA

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 09:09

piotraz pisze:
19-11-2025, 22:01
Rejwan pisze:
19-11-2025, 21:43
Obrazek
krewety und bagieta
:nerd: za mało masla do maczania bagiet :lupa: ale pychola :yes:
Oj tam na drugą nóżkę kawełe z massełe i styka :P

Obrazek

jakiś masterfulowy przepis na taką ośmiornitze? kusi
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2242
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 09:29

:pray: :yes: mój ulubiony owoc morza :hehehe:

Rzadko robię, bo zamknęli mi makro i o świeża ciężko, nigdy nie wyszła mi zajebiście-tylko dobrze, ale to może przez to że tam gdzie się ją wyłowi zawsze smakuje lepiej, nawet ryba z wiadomo jak czystej rzeki Mekong.

Obgotuj w miarę dużej ilości soli, później pokrój na kawałki i jeden sposób to klasycznie; oliwa, czosnek, płatki chilli smażysz i na koniec limonka, a drugi sposób no to jest ta moja miłość do Azji; marynuj w sosie ostrygowym i kapką rybnego przez 1-2 h, a potem patelnia grillowa i gotowe. Na to limonka i coś zielonego - np. kolendra i będzie pan zadowolony :kurde:
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew
Posty: 1894
Rejestracja: 17-08-2013, 22:06
Lokalizacja: WWA

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 09:35

piotraz pisze:
20-11-2025, 09:29
:pray: :yes: mój ulubiony owoc morza :hehehe:

Rzadko robię, bo zamknęli mi makro i o świeża ciężko, nigdy nie wyszła mi zajebiście-tylko dobrze, ale to może przez to że tam gdzie się ją wyłowi zawsze smakuje lepiej, nawet ryba z wiadomo jak czystej rzeki Mekong.

Obgotuj w miarę dużej ilości soli, później pokrój na kawałki i jeden sposób to klasycznie; oliwa, czosnek, płatki chilli smażysz i na koniec limonka, a drugi sposób no to jest ta moja miłość do Azji; marynuj w sosie ostrygowym i kapką rybnego przez 1-2 h, a potem patelnia grillowa i gotowe. Na to limonka i coś zielonego - np. kolendra i będzie pan zadowolony :kurde:
dziękuwa. tylko kolendry nie będę dodawał bo mi smakuje jak mydło :P nienawidzę tego
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2242
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 11:43

Drobno posiekany szczypiorek też ładnie podkręci.
tabaluga
weteran forumowych bitew
Posty: 1063
Rejestracja: 07-08-2017, 16:05

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 11:54



może ośmiornica grająca na pianinie przekona was aby nie jeść tych wspaniałych i inteligentnych stworzonek :cry:
MAGA
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Posty: 2323
Rejestracja: 27-11-2001, 11:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 18:44

Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:24
Na oleju właściwie nie robiłem, podleję kolejnym razem, lnianym.
najpierw chcesz smażyć na oliwie, a teraz jeszcze lepiej - na oleju lnianym. Ban na kuchnię kolego i czas na edukację na poziomie podstawowym!
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator
Posty: 5078
Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 18:52

Olo pisze:
20-11-2025, 18:44
Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:24
Na oleju właściwie nie robiłem, podleję kolejnym razem, lnianym.
najpierw chcesz smażyć na oliwie, a teraz jeszcze lepiej - na oleju lnianym. Ban na kuchnię kolego i czas na edukację na poziomie podstawowym!
No na oleju lnianym to rzeczywiście bardzo taki sobie pomysł. Natomiast na oliwie? Jest ok, dopóki nie robisz tego w bardzo wysokiej temperaturze. Więc schabowy raczej odpada, ale owoce morza, warzywa czy jakieś bardzo delikatne mięso jak najbardziej można. Byle tylko punktu dymienia nie osiągnąć. Inna sprawa, że to się po prostu niezbyt opłaca od mniej więcej dwóch-trzech lat.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16893
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 18:56

Nie kojarzę abym cokolwiek smażył na lnianym, a tutaj to była figura satyryczno-sarkastyczna, ale ban na kuchnie może być. Wolę jak mi gotują, niż samemu gotować (szkoda mi czasu akurat na te aktywności) :super:
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Posty: 2323
Rejestracja: 27-11-2001, 11:41
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 19:15

A to nie wyłapałem figury, sorry. Co do przyrządzania ośmiornicy - ostatnio widziałem jak się ją żywcem wkłada na krótko do wrzątku kilkukrotnie (to się nazywa "przestraszeniem") żeby mięso nie było gumowate. Rozjebało mi to system i chyba nigdy już jej nie zjem. Ale z zajebaniem karpia tłuczkiem dla małego jezuska oporów nie mam.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12882
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 19:20

Olo pisze:
20-11-2025, 19:15
Co do przyrządzania ośmiornicy - ostatnio widziałem jak się ją żywcem wkłada na krótko do wrzątku kilkukrotnie (to się nazywa "przestraszeniem") żeby mięso nie było gumowate. Rozjebało mi to system i chyba nigdy już jej nie zjem.
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego się robi. Masakra. Zwłaszcza biorąc pod uwagę inteligencję tych zwierzaków, to jest to po prostu barbarzyństwo.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ