a co ja kiedyś nieprawdziwego wrzuciłem ? kontrowersyjnego wśród chorych ludzi to i owszem , ale nieprawdziwego ?
Święto Zmarłych
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
tabaluga
- weteran forumowych bitew
Re: Święto Zmarłych
MAGA
- empir
- zahartowany metalizator
- empir
Włącz chata, może nie będziesz się ośmieszać xD
Dane Eurostat z 2023
Czechy (najbardziej świeckie w regionie): 1,46
Szwecja (świeckie): 1,45
UE średnia: 1,38
Polska (88% katolików): 1,20
https://ec.europa.eu/eurostat/databrows ... hatgpt.com
Im więcej kościoła w życiu publicznym - tym mniej dzieci.
Im bardziej świecki kraj - tym lepsze wsparcie społeczne - tym wyższa dzietność.
- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Posługiwanie się statystykami jest niebezpieczne, bo robisz wrażenie mądrego, ale łatwo jest popaść w uproszczenia. No i teraz patrz: wyszło ci, że w Polsce 88% to katolicy. Jeśli traktować to dosłownie, to to forum jest poważną aberracją - albo większość użytkowników grzecznie hasa do kościoła.empir pisze: ↑06-11-2025, 13:15Włącz chata, może nie będziesz się ośmieszać xD
Dane Eurostat z 2023
Czechy (najbardziej świeckie w regionie): 1,46
Szwecja (świeckie): 1,45
UE średnia: 1,38
Polska (88% katolików): 1,20
https://ec.europa.eu/eurostat/databrows ... hatgpt.com
Im więcej kościoła w życiu publicznym - tym mniej dzieci.
Im bardziej świecki kraj - tym lepsze wsparcie społeczne - tym wyższa dzietność.
Zerknąłem se głębiej, na dobry początek do CBOSu, bo dalej mi się nie chce.
https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2024/K_050_24.PDF
No i cóż. Na rok 2024 wygląda to tak, że 78% deklaruje się jako wierzący, a 9% jako głęboko wierzący, co daje 87%. I to się zgadza z tym co piszesz. Dalej jest, że 88,9% deklaruje, że są katolikami. Wszystko pasuje.
Ale.
Z tych samych statytsyk wynika, że prawilnie, co niedzielę, do kościołu popierdala 34% Polaków. 16 robi to raz albo dwa razy w miesiącu, reszta albo jeszcze rzadziej, albo wcale, albo - to ciekawe - jest jeszcze 5% takich, co chodzą częściej. Wniosek jest taki, że deklaracja katolicyzmu nie oznacza, że się faktycznie jest katolikiem - że się wierzy w Trójcę Świętą, że się wyznaje wartości chrześcijańskie i tak dalej. W ogóle bardzo jestem ciekaw ilu forumowiczów wzięło śluby kościelne, żeby zaspokoić żądze rodziny i tych wszystkich babć, ciotek i innych takich - ale to już tak na marginesie. Założę się, że jest was tu więcej niż chce się przyznać
Żeby naprawdę ocenić związek między wiarą a dzietnością i bezppieczeństwem w danym państwie, trzeba by to wszystko prześwietlić pod kątem wyznawanych wartości wśród wierzących, niewierzących, dzietnych i niedzietnych, i generalnie zbudować jakieś kompleksowe badanie, a nie zestawiać pasujące pod tezę liczby. Robota dla sztabu ludzi na długie miesiące. Może ktoś to już zrobił, nie wiem - ale jeśli na forume są przypadkiem studenci socjologii, to to jest IMO całkiem niezły temat na pracę magisterską albo doktorat
Opcjonalnie - można po prostu poszukać takich badań. Jeśli ktokolwiek je robił, to za pomocą chata GPT i odrobiny mózgu powinno dać się je znaleźć w jakimś w miarę rozsądnym czasie. Samodzielne przerzucanie się liczbami to dobra zabawa, czego ten temat jest przykładem, ale do żadnych wniosków nikogo nie doprowadzi.
A teraz idę w chuj i już nie przerywam.
- Rejwan
skompromitowales się cwelu gpt więc grzecznie przeproś i wypierdalaj
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- DST
- rasowy masterfulowicz
No i chuj, nawyzywał
Gadaj z dupą to cię obsra
Trafił na gościa, który użył argumentów więc wszedł do studia z upierdolonymi gnojem buciorami, zignorował pytania, krzyknął "Chwała Wielkiej Polsce" i spierdział się do mikrofonu.
Trafił na gościa, który użył argumentów więc wszedł do studia z upierdolonymi gnojem buciorami, zignorował pytania, krzyknął "Chwała Wielkiej Polsce" i spierdział się do mikrofonu.
- Rejwan
jakbym chciał pogadać z botem to napewno nie z modelem empirGMD bo halucynuje na potęgę np. pomylił się kilka razy w statystykach, nie potrafił poprawnie wyliczyć średniej i napisał że wyrok był z 2004 roku mimo że wystarczyło wejść w mój link żeby zobaczyć że to sprawa z 2024. szkoda mi czasu na to, miłej herbusi
- tomekw48
- w mackach Zła
Ja od siebie tylko napiszę, że jak przyrost naturalny będzie cały czas ujemny, to państwo się za to weźmie.
Widzę to tak, że będzie kontrola liczby urodzeń poprzez dzieci z próbówek. Tak jak w Nowym wspaniałym świecie Huxleya. Państwo będzie zarządzać liczbą urodzeń i państwo będzie później te dzieci wychowywać, nawet bez rodziców, na swoją modłę. Ta wizja staje się coraz bardziej realna.
Bez tego poszczególne państwa znikną z powierzchni. Huxley był wizjonerem.
Widzę to tak, że będzie kontrola liczby urodzeń poprzez dzieci z próbówek. Tak jak w Nowym wspaniałym świecie Huxleya. Państwo będzie zarządzać liczbą urodzeń i państwo będzie później te dzieci wychowywać, nawet bez rodziców, na swoją modłę. Ta wizja staje się coraz bardziej realna.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
- Szalony Opos
- w mackach Zła
Epsilonów i bez tego ma pod dostatkiemtomekw48 pisze: ↑06-11-2025, 16:37Ja od siebie tylko napiszę, że jak przyrost naturalny będzie cały czas ujemny, to państwo się za to weźmie.
Punki to chuje
- empir
Chodzi ci o ilość zadeklarowanych katolików w Polsce? Te ok 88% to ze spisu powszechnego z 2011. Ok, sprawdziłem teraz na stronie GUS dane z 2021. Trochę ubyło ale nadal sporo - 71%
- empir
Wiadomo że „katolik z deklaracji” to nie to samo co „katolik z praktyki”.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑06-11-2025, 13:47Posługiwanie się statystykami jest niebezpieczne, bo robisz wrażenie mądrego, ale łatwo jest popaść w uproszczenia......
Ależ przerywaj. Przynajmniej czasem pojawi się tu jakiś mądry wpis
- empir
Halucynacje przyszły, zobaczyły Twój brak źródeł i uciekły z podziwu.
Napisałeś, że wyrok był z 2024? Super. Wklej link i numer sprawy, to wspólnie sprawdzimy, kto tu ma halucynacje.
A jeśli nie potrafisz, to: zamknij mordę, wyjdź na powietrze, wypij herbatę, i przestań robić z siebie internetowego klauna.
Masz dane? Pokaż je. Nie masz? To idź się uspokoić i zostaw debatę ludziom, którzy nie krzyczą tylko dlatego, że brakuje im argumentów.
- Rejwan
Ziutek, skoro czytać ze zrozumieniem też nie potrafisz to nawet jakby ci danymi przypierdolić w ryj to by nie pomogło, no trudno, generuj dalej to się liczyempir pisze: ↑10-11-2025, 17:02Halucynacje przyszły, zobaczyły Twój brak źródeł i uciekły z podziwu.
Napisałeś, że wyrok był z 2024? Super. Wklej link i numer sprawy, to wspólnie sprawdzimy, kto tu ma halucynacje.
A jeśli nie potrafisz, to: zamknij mordę, wyjdź na powietrze, wypij herbatę, i przestań robić z siebie internetowego klauna.
Masz dane? Pokaż je. Nie masz? To idź się uspokoić i zostaw debatę ludziom, którzy nie krzyczą tylko dlatego, że brakuje im argumentów.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Gdzież by mnie interesowało ile w Polsce jest katolików, a ile w Czechach ateistówempir pisze: ↑10-11-2025, 16:46Chodzi ci o ilość zadeklarowanych katolików w Polsce? Te ok 88% to ze spisu powszechnego z 2011. Ok, sprawdziłem teraz na stronie GUS dane z 2021. Trochę ubyło ale nadal sporo - 71%
Nie wiem też z kiedy wylosowały Ci się daneGPT dla Czech, ale w przypadku Czech i Słowacji jest jeden haczyk - wielu Słowaków mieszka u sąsiadów i nie odróżnisz ich nawet po języku, bo posługują się czeskim jako głównym językiem, ale w rubryce "narodowość" wpisują co innego.
Guilty of being right