Święto Zmarłych

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
rozkręca się

Re: Święto Zmarłych

01-11-2025, 19:51

RippingHeadache pisze:
01-11-2025, 17:39
empir pisze:
01-11-2025, 16:11
Bez chrześcijaństwa nie ma 'pustki'. Są Czechy, Szwecja, Dania – kraje z najniższą przestępczością, najwyższym zaufaniem społecznym i zero religijnego terroru.
Dość śmiała teza zważywszy, że w Dani chrześcijanie stanowią ponad 80% populacji a w Szwecji około 70%.
Dane zgadzają się tylko dla Czech, gdzie coraz więcej ludzi wierzy we wróżki, a gdzie dojdzie szukając zamiennika to się okaże. ;)
Bardzo dziękuję za to co napisałeś. Są to kraje ludzi bardzo dobrych co niestety przekłąda się na ich problemy z przybyszami spoza naszej cywilizacji ale to inny temat.

I apeluję przestańmy wreszcie patrzeć w przeszłość i wybaczajmy sobie. Bez przebaczenia nie ma życia w pokoju.

Swoim partnerkom tez wypominacie jakieś grzechy z przeszłości ciągle i przekreślacie na ich podstawie przyszłość? wątpię. Pozdrawiam.
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
vicotnick
rasowy masterfulowicz

01-11-2025, 20:17

Czyim klonem jesteś?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomekw48
w mackach Zła

01-11-2025, 20:26

Ja podejrzewam, że to alterego Triceratopsa.
On jest takim ukrytym katolem na tym forume i pod nowym nickiem może szaleć.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
Awatar użytkownika
vicotnick
rasowy masterfulowicz

01-11-2025, 20:37

Plus tendencje wykopaliskowe.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

01-11-2025, 20:45

RippingHeadache pisze:
01-11-2025, 17:39
empir pisze:
Bez chrześcijaństwa nie ma 'pustki'. Są Czechy, Szwecja, Dania – kraje z najniższą przestępczością, najwyższym zaufaniem społecznym i zero religijnego terroru.
Dość śmiała teza zważywszy, że w Dani chrześcijanie stanowią ponad 80% populacji a w Szwecji około 70%.
Taki procent bo ochrzczeni w dzieciństwie, bo tradycja.
A fakty są takie że tylko 8% Duńczyków jest głęboko wierzących, jeszcze mniej chodzi regularnie do kościoła.
https://www.pewresearch.org/religion/20 ... nd-belief/

O Szwedach też tam poczytasz.

To kulturowi chrześcijanie, nie wierzący. Żyją jak ateiści: ślub cywilny, aborcja na żądanie, eutanazja, związki jednopłciowe – wszystko wbrew doktrynie.

Dane zgadzają się tylko dla Czech, gdzie coraz więcej ludzi wierzy we wróżki, a gdzie dojdzie szukając zamiennika to się okaże. ;)
Czechy? Tak, 70% bez religii – i co?
Najniższa przestępczość w UE.
Najwyższe zaufanie społeczne.
Wróżki? Bzdura. Rośnie liczba 'duchowych, ale nie religijnych' – wolność wyboru, nie dogmat.
Zamiennik? Nie potrzeba żadnego. Moralność nie wymaga Boga. Wystarczy empatia, rozum i prawo świeckie.
Chrześcijaństwo nie 'daje porządku'. Daje iluzję, że bez niego świat się zawali. A dane pokazują: im mniej religii w praktyce, tym lepiej się żyje.
Czas przestać udawać, że ochrzczenie dziecka czyni kraj 'chrześcijańskim'. Liczy się, co ludzie robią, nie co wpisali w spisie.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

01-11-2025, 20:59

empir pisze:
Nie jest najniższa, w większości statystyk jest u nas nawet lepiej niż u braci Pepików, ale dla ułatwienia postawmy znak równości. Zresztą w UE nie bardzo widzę powiązanie przestępczości z konkretną religią - no chyba, że mówimy o religii mniej czy bardziej legalnych emigrantów ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
rozkręca się

01-11-2025, 21:17

empir pisze:

Chrześcijaństwo nie 'daje porządku'. Daje iluzję, że bez niego świat się zawali. A dane pokazują: im mniej religii w praktyce, tym lepiej się żyje.
Czas przestać udawać, że ochrzczenie dziecka czyni kraj 'chrześcijańskim'. Liczy się, co ludzie robią, nie co wpisali w spisie.
No właśnie liczy się to co ludzie robią- nikt ich siłą nie nakłania do ochrzczenia.

Sądzę że nie doceniacie tego co macie, jakby ten owy porządek wziął się bez powodu. Nie wiecie co by było gdyby nie chrzest Polski. NIe twierdzę że jakieś barbarzyństwo aczkolwiek nie wiadomo jakby się historia potoczyła.

Waszym zdaniem porządek zawsze będzie istniał w takim kształcie jak teraz? niekoniecznie. Pozdrawiam
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

01-11-2025, 21:34

Argument Dostojewskiego z "Braci Karamazow" bodajże, że ludzie bez boga stoczyliby się w zbrodnię ma sens tylko teoretycznie - w rzeczywistości największe zbrodnie są motywowane religijnie lub motywowane ideologią naśladującą religię. Ateizm żeby popchnąć ludzi do zbrodni musi przyjąć quasi-religijną twarz (obietnica raju i końca historii w komunizmie np)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

01-11-2025, 21:35

empir pisze:
Taki procent bo ochrzczeni w dzieciństwie, bo tradycja.
A fakty są takie że tylko 8% Duńczyków jest głęboko wierzących, jeszcze mniej chodzi regularnie do kościoła.
https://www.pewresearch.org/religion/20 ... nd-belief/

O Szwedach też tam poczytasz.

To kulturowi chrześcijanie, nie wierzący. Żyją jak ateiści: ślub cywilny, aborcja na żądanie, eutanazja, związki jednopłciowe – wszystko wbrew doktrynie.
No popatrz, to zupełnie, jak u nas, tak naprawdę.

A co do domniemanych problemów z imigrantami (wiem, że to nie Ty, tylko ten nowy-stary jeszcze nie wiem kto). Właśnie wróciłem z Kopenhagi. Fakt, za krótko, żeby wyrobić sobie porządnie zdanie. Ale już dawno w dużym, obcym mi mieście nie czułem się tak pewnie, nawigując po pijaku i trochę na oślep po nocy, po jakichś dziwnych, na pierwszy rzut oka imigranckich dzielnicach, używając butów oraz transportu publicznego. Bardzo podoba mi się vibe tego miasta. Owszem, minąłem paru młodych nie-Duńczyków, którzy ewidentnie szukali okazji na zarobek. Minąłem też całe hordy Duńczyków najebanych do cna - to prawda, co piszą, tam się strasznie chleje. Widziałem też całe mnóstwo ewidentnych imigrantów, którzy - o zgrozo - pracowali w różnych całkiem normalnych zawodach. Czy Dania już nie istnieje? :lol:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-11-2025, 22:01

3 różne miejsca w NOR, dwie pory roku. Miejskie, wiejskie. Oldskulowe, takie z tych świeżogrzebalnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbardziej chyba zauroczył mnie ten, którego nie ma na zdjęciu, a który odwiedziłem łącznie dwa razy. Przy muzeum, skansenie w Sunnmøre. Cechy wspólne z grubsza widoczne, ten przy Sunnmøre ma jedną charakterystyczną, choć też się znajdzie, nie w takiej ilości na innych smętarzach. Te urokliwe, symboliczne, figurki ptaszków na płytach nagrobnych. Na ich sklepieniu, ku odlotowi się mające. Tak jak wcześniej symbolizujące, jedność z naturą, wolność, też oderwanie się od ...

Allehelgensdag obchodzą w pierwszą niedzielę listopada. Skromnie. Świeczka, znicz, mała wiązanka.

Tutaj, w tych obrządku, podejściu do tematu, też czuję się jakbym był stamtąd a nie stąd.
lys på slutten av lys
est
mistrz forumowej ceremonii

01-11-2025, 22:15

Spędziłem ten dzień z psem. Plany były inne, ale rozrząd samochodu nie bierze jeńców.
habit
rozkręca się

01-11-2025, 22:19

Jako ateista (uważam, że powinien być całkowity rozdział państwo/kosciół) i w pełni popieram wypowiedź empira na temat katolicyzmu i kościoła
napiszę tak jest chyba - dość przewrotna i ryzykowna teza😉 - drobna mała korzyść z KK....
Gdyby nie nasz "narodowy katolicyzm" i dość z tego powodu mało tolerancyjne podejście do czegokolwiek to o wiele łatwiej bylibyśmy kolonizowani przez ciapaty, koziojebców i innych obsranych muzułmańców jak to się obecnie w innych krajach (wyzwolonych z katolicyzmu) europejskich dzieje
Taki paradoks....
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
rozkręca się

02-11-2025, 07:16

habit pisze:
01-11-2025, 22:19
Jako ateista (uważam, że powinien być całkowity rozdział państwo/kosciół) i w pełni popieram wypowiedź empira na temat katolicyzmu i kościoła
napiszę tak jest chyba - dość przewrotna i ryzykowna teza😉 - drobna mała korzyść z KK....
Gdyby nie nasz "narodowy katolicyzm" i dość z tego powodu mało tolerancyjne podejście do czegokolwiek to o wiele łatwiej bylibyśmy kolonizowani przez ciapaty, koziojebców i innych obsranych muzułmańców jak to się obecnie w innych krajach (wyzwolonych z katolicyzmu) europejskich dzieje
Taki paradoks....
Dziękuję że to napisałeś a właściwie potwierdziłęś to co pisałem wcześniej.

Niestety ludziom wydaje się że raz dany spokój będzie zawsze, że jak wygonimy złą religię która tylko szkodzi to będzie tylko lepiej.

Bardzo się wszyscy mylicie, zmieńcie podejście póki jeszcze jest czas pozdrawiam
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

02-11-2025, 07:46

empir pisze:
Są Czechy, Szwecja, Dania – kraje z najniższą przestępczością, najwyższym zaufaniem społecznym i zero religijnego terroru.
jahahaha prima aprilis jest w kwietniu :lol:
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
rozkręca się

02-11-2025, 09:52

CI przestępcy w Szwecji to najeźdźcy bez Boga katolickiego, chcecie aby w Polsce tak było to dalej odwracajcie się od kościoła.

Łatwo jest krytykować kościół zwłaszcza w internecie gdzie jest się anonimowym, na forum muzyki metalowej ale niestety zycie zaczyna się poza momitorem, to prawdziwe życie pozdrawiam
POLSKA zawsze KATOLICKA
olgims
weteran forumowych bitew

02-11-2025, 10:04

Ciapaluga daj spokój, chyba nie jesteś aż tak bardzo upośledzony?
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
tabaluga
w mackach Zła

02-11-2025, 13:19

Nie , to nie ja . Za to empir dał niezły popis upośledzenia nazywając europejską stolice gwałtów i zamachow bombowych krajem o najniższej przestępczości ;D i to wszystko dzięki ateizmowi :D
MAGA
tabaluga
w mackach Zła

02-11-2025, 13:22

empir pisze:
Najwyższe zaufanie społeczne.
niska przestępczośc w krajach takich jak Polska czy Czechy to zasługa monokulturowości i monoetniczności , czyli czegoś co jest solą w oku takich lewaków jak ty.
MAGA
HCDamage
postuje jak opętany!

02-11-2025, 13:23

Przez długi czas jak byłem szczylem miałem zakaz jeżdżenia z familią na groby zmarłych bo kiedyś mi odjebało i rzuciłem w kobitę w jakimś futrze zapalonym zniczem, wosk zadziałał jak benzyna i kobieta zamieniła się w pochodnię. Miałem przejebane nietuzinkowo w domu i całe szczęście nie byłem pełnoletni bo jeszcze zomo miał bym na głowie. Wtedy dowiedziałem się co to jest żywa pochodnia. Wiem tylko że kobieta musiała golić łeb bo na fryzurę też poszło. Piromania zawsze mnie pociągała, do czasu jak osiedlowe kosze na śmieci porozpierdalałem achtungami i rodzice misieli karę płacić a mi groził kurator. Z czasem mi przeszło ale wybuchy i eksplozje lubię nadal.
ODPOWIEDZ