Wybitnie mnie wkurwia v. 2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
tabaluga
postuje jak opętany!

Re: Wybitnie mnie wkurwia v. 2

03-07-2025, 20:37

Pelson pisze:
03-07-2025, 19:44
tabaluga pisze:
03-07-2025, 17:57
nie chcę tu znowu uprawiać "prymitywnej partyjnej propagandy" ale w najnowszym wywiadzie Grandmaster B ładnie się wypowiedział w temacie więc nie pozostaje mi nic innego niż wkleić fragment. Wcześniej B powiedział że polskie firmy ostatnio zwalniają Polaków aby zatrudnić tańszych imigrantów,jak znam januszerke brzmi to bardzo prawdopodobnie.
Słucham tego fragmentu i zestawiam je sobie z Twoimi słowami i nie pozostaje nic innego jak tylko się usmiechnąć pod wąsem.
Bosak twierdzi, że nie powinniśmy przyjmowac taniej siły roboczej, ludzi niewykształconych, a tu:
a) Polska konkuruje na rynku europejskim głównie właśnie taniością siły roboczej
b) narzekasz, że januszexy chcą zwalniać Polaków by zatrudniać imigrantów-bo tańsi. No jak się to ma do tego mitycznego wolnego rynku, który Konfa dzierży na sztandarach? Jak wolny rynek decyduje przeciwko woli Konfy to już jest be? Zakażecie tego, czy podkręcicie minimalną nur für Polacken na ~8 koła brutto, a imigranci przerzucą się na szczaw i mirabelki?
pensja Polaka w dalszym ciągu jest konkurencyjna , ci sami imigranci zatrudnieni na zachodzie musieliby dostać pensje 2-3 x niż Polacy dostają w Polsce, Naprawdę nie musimy obniżać w dół poniżej minimum egzystencjonalnego ani zatrudniać priorytetowo obcych kosztem nas.
Jeśli chcemy być bardziej konkurencyjni to powinniśmy prędzej obniżyć koszty i ułatwić prowadzenie działalności gospodarczej. Państwo i wolny rynek mają działać w interesie obywateli.

p.s. oglądam własnie monolog wielkiego B na Kanale Zero, Ze świecą szukać polityka tak zaangażowanego w sprawy zwykłych Polaków :cry:
tabaluga
postuje jak opętany!

03-07-2025, 20:50

Jak młodym będzie jeszcze ciężej znaleźć prace i będą musieli konkurowac z całym światem we własnym kraju to na pewno nam indeks dzietności podskoczy.
Te bajki że w Pl nie ma dostatecznej ilości rąk do pracy to banialuki które słysze od 20 lat a zawsze jak gdzieś aplikujesz to są dziesiątki chętnych , a bez doświadczenia to zapomnij.
Pelson
rasowy masterfulowicz

03-07-2025, 21:36

tabaluga pisze:
pensja Polaka w dalszym ciągu jest konkurencyjna , ci sami imigranci zatrudnieni na zachodzie musieliby dostać pensje 2-3 x niż Polacy dostają w Polsce,
Jest konkurencyjna w zestawieniu z kim? Wielki (zachodni) biznes przelicza sobie co mu się opłaca i zwija swoje podwoje w PL i przenosi białe i niebieskie kołnierzyki tam gdzie taniej. Pisał Ci to wcześniej empir. Niekoniecznie uciekają do siebie, czyt, do kraju pochodzenia kapitału, ale tam, gdzie ciągle roboczogodzina jest tania.
Wiesz np gdzie lokują się firmy tier 1/2 w branży automotive, które wcześniej produkowały w PL? Maroko i Egipt to ostatnio gorący trend. Zgadnij dlaczemu?
tabaluga pisze:
Naprawdę nie musimy obniżać w dół poniżej minimum egzystencjonalnego ani zatrudniać priorytetowo obcych kosztem nas.
LOL, zdacie się na dobre intencje polskich pracodawców z wyższej szkoły kultury zapierdolu czy też polobbujecie za modelem koreańskim, 69 godzin tygodniowo? :D
Weź idź powiedz te rzeczy pracodawcom, że mają zatrudniać patriotycznie, a nie kierować sie zyskiem. Rechot będzie się niósł aż na forume. Czekam jeszcze na reakcję Hatefire jak zobaczy ten wpis.
Jak już wspomniał empir polskim pracodawcom brakuje rąk do pracy, zwłaszcza w tych mniej prestiżowych zawodach. Naturalny cykl gospodarki, to samo było w 2004 jak PL wstepowała do Unii z Polakami obsadzającymi najgorsze prace za najgorsze stawki. Sam pracowałem na wyspach, gdzie lokalsi nie za bardzo mieli ochotę się garnąć do takiej roboty ze względu na nieatrakcyjne pensje.
tabaluga pisze:
Jeśli chcemy być bardziej konkurencyjni to powinniśmy prędzej obniżyć koszty i ułatwić prowadzenie działalności gospodarczej. Państwo i wolny rynek mają działać w interesie obywateli.
tabaluga pisze:
pensja Polaka w dalszym ciągu jest konkurencyjna ,
Heh. Czy ja widzę, że sam sobie zaprzeczasz?
Abstrahując już od tego, że koszty prowadzenia jdg w PL vs generalnie w Unii są niższe i uznawane za konkurencyjne na tle OECD.
https://300gospodarka.pl/news/polska-ko ... cd-ranking
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

tabaluga pisze:
Jak młodym będzie jeszcze ciężej znaleźć prace i będą musieli konkurowac z całym światem we własnym kraju to na pewno nam indeks dzietności podskoczy.
W tym rzecz że w pracach biurowych już dawno konkurują z całym światem i w coraz większym stopniu AI.
Te bajki że w Pl nie ma dostatecznej ilości rąk do pracy to banialuki które słysze od 20 lat a zawsze jak gdzieś aplikujesz to są dziesiątki chętnych , a bez doświadczenia to zapomnij.
No, jak aplikujesz na stanowisko w dużym mieście gdzie masz tysiące takich samych Ziutków rypiących z grubsza to samo plus możliwość wykonania pracy zdalnie przez co konkurujesz przy okazji z ludźmi z innych miejscowości w Polsce albo jeszcze tańszymi krajami typu Bułgaria itp to wygląda to jak wygląda. Yes cannons slow market! :yes:

Tutaj jednak bardziej chodzi o ciężkie prace fizyczne do których nikt za bardzo się nie garnie i nie ma czemu się dziwić. Paradoksalnie pierwsze pod naporem imigrantów padną mniejsze miejscowości, bo wystarczy że psiembiorca prowadzący fabrykę smrodu gdzieś na jakimś totalnym zadupiu ściągnie sobie do roboty całe brygady młodych, silnych, czarnych byczków i to już będzie game over dla tych wszystkich trzech podstarzałych pijaczków którzy tam jeszcze w ogóle się ostali. Można oczywiście jeszcze bardziej obniżyć koszty pracy i podatki dzięki czemu pan Janusz będzie mógł oprócz Panamery dla siebie wziąć w leasing jeszcze Cayenne Turbo dla żony :krol:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Pelson
rasowy masterfulowicz

03-07-2025, 21:40

tabaluga pisze:
https://x.com/Wad_emecum/status/1932375170154373423
Rejwan pisze:
tabaluga
postuje jak opętany!

03-07-2025, 22:19

Pelson pisze:
tabaluga pisze:
pensja Polaka w dalszym ciągu jest konkurencyjna , ci sami imigranci zatrudnieni na zachodzie musieliby dostać pensje 2-3 x niż Polacy dostają w Polsce,
Jest konkurencyjna w zestawieniu z kim? Wielki (zachodni) biznes przelicza sobie co mu się opłaca i zwija swoje podwoje w PL i przenosi białe i niebieskie kołnierzyki tam gdzie taniej. Pisał Ci to wcześniej empir. Niekoniecznie uciekają do siebie, czyt, do kraju pochodzenia kapitału, ale tam, gdzie ciągle roboczogodzina jest tania.
Wiesz np gdzie lokują się firmy tier 1/2 w branży automotive, które wcześniej produkowały w PL? Maroko i Egipt to ostatnio gorący trend. Zgadnij dlaczemu?
Czyli mamy zrobic sobie chlew na ulicach , żeby jakieś zagraniczne korpo , które pewnie jeszcze nie płaci tyle podatków ile powinno , mogło zatrudniać u nas marokańców i egipcjan za pensję uwłaczającą każdemu Polakowi , robiąc konkurencje lokalnym firmom , tylko dlatego . żeby ów korpo nie obraziło się i nie przeniosło się do Afryki ?
tabaluga
postuje jak opętany!

03-07-2025, 22:23

Pokażcie mi tych afrykańskich czy musli byczków garnących się do najcięższych prac fizycznych. Ci ludzie z przymusowego programu relokacji UE to ludzie którzy nie nadają się do najprostszych prac co mówili wielokrotnie niemcy. Oni przyjechali do UE żeby leżeć na zasiłkach lub tworzyć gangi.To chyba nie ci których do tej pory mieliśmy i byli legalni i pracują. Ten najgorszy sort dopiero do nas dotrze . a plan unii jest taki żeby wypłacać im zasiłki za leżenie, wyższe niż pensja niejednego Polaka.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

03-07-2025, 22:41

O widzę zaczyna się podział na dobrych czarnuszków, bo ściągniętych na wizach wydanych za PisU i tych złych od Tuska i EU :D. A fakty są takie że biznes sobie poradzi zarówno z UE jak i bez (przykład UK które wyszło z niej tylko po to żeby zaraz podkręcić import pakoli do over 9000) i ten program relokacji przy tym to są jakieś śmieszne liczby.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Pelson
rasowy masterfulowicz

03-07-2025, 22:47

tabaluga pisze:
03-07-2025, 22:19
Pelson pisze:
tabaluga pisze:
Czyli mamy zrobic sobie chlew na ulicach , żeby jakieś zagraniczne korpo , które pewnie jeszcze nie płaci tyle podatków ile powinno , mogło zatrudniać u nas marokańców i egipcjan za pensję uwłaczającą każdemu Polakowi , robiąc konkurencje lokalnym firmom , tylko dlatego . żeby ów korpo nie obraziło się i nie przeniosło się do Afryki ?
LOL, czemu cały czas grzejesz najgorsze emocje, stawiasz jakieś wyssane z dna dupy Bosaka chochoły i przedstawiasz je jako prawdę i scenariusz jaki się na pewno wydarzy?
Załóżcie sobie konfederacki skansen, może tak koło Łowicza, gdzie będziecie mieli, zamiast tego co przedstawiłeś powyżej: biednie, zamordystycznie, z januszpolem jako głównym pracodawcą, ale za to patriotycznie jak u bulbenfuhrera na wschodnią granicą.
Masz jakąś fiksację na punkcie straszenia mitycznymi obcymi, co czyhają tylko na życie i kasę biednych Polaków, co sprawia, że rozmawia się z Tobą jak z botem wysrywającym z siebie nic ponad tępą propagandę z najciemniejszej pieczary konfowej sieci.
Rejwan pisze:
tabaluga
postuje jak opętany!

03-07-2025, 22:54

aha
w takim razie
KONFAKANDA FOREVAAAA !!!!!
ODPOWIEDZ