HATE ETERNAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

Re: HATE ETERNAL

12-11-2018, 18:08

Nasum pisze:
Heretyk pisze:
nie, nie, nie. też to kiedyś tak odbierałem, ale trzeba po prostu przysiąść do tej muzyki i ją zrozumieć. akurat o ciebie jestem spokojny tylko musisz temu dać jeszcze szansę. albo kilka

Tu jest być może pies pogrzebany. Muzyka HE nie jest najłatwiejszą w odbiorze. Jest tutaj mnóstwo niuansów, pokręconych melodii, nawarstwionych riffów, gestych blastów i dusznej produkcji. Taki konglomerat nie wróży łatwego odbioru podczas przypadkowego odpalenia płyty, po prostu natłok wrażeń sprawi, że możemy usłyszeć tylko ścianę dźwięku. Tu - mimo że może zabrzmieć to głupio - potrzeba jednak większego skupienia, odpowiedniego nastawienia i chęci.
Tak , każda płyta mi się podoba .
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

13-11-2018, 20:03

wolff pisze:
Heretyk pisze:10/10 jak dla mnie wstępnie
Przesłuchałem. Owszem, bardzo fajnie to poukładane, są momenty z gęstym ogniem tyle, że aż tak wysoko bym nie ocenił, przynajmniej po pierwszym zapoznaniu. Nie skreślam zupełnie i na pewno zaliczę kolejne podejście niebawem.
Kolejne podejścia za mną. To mielenie ma sens, bo to nietypowe mielenie jest. Rutan zrobił kawał dobrej roboty, nie tylko ciężar bo i wpadające w ucho, intensywne melodie. Czy ja w tym roku przerabiałem równie interesujący DM?
Jebać żuli.
est
mistrz forumowej ceremonii

14-11-2018, 08:02

Trzecia z rzędu bardzo udana płyta. Brawo!
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

14-11-2018, 11:20

Chyba było tu o wszystkich płytach HE, a o "King of All Kings" jakoś cisza. Wczoraj słuchałem tej płytki po dłuższej przerwie i stwierdzam, że po latach materiał wciąż się broni; bardzo dobry, intensywny death metal z masą pomysłów i ciekawych rozwiązań.

Dobrze ją określa wywód Kolegi:
Nasum pisze: Muzyka HE nie jest najłatwiejszą w odbiorze. Jest tutaj mnóstwo niuansów, pokręconych melodii, nawarstwionych riffów, gestych blastów i dusznej produkcji. Taki konglomerat nie wróży łatwego odbioru podczas przypadkowego odpalenia płyty, po prostu natłok wrażeń sprawi, że możemy usłyszeć tylko ścianę dźwięku. Tu - mimo że może zabrzmieć to głupio - potrzeba jednak większego skupienia, odpowiedniego nastawienia i chęci.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-11-2018, 14:43

est pisze:Trzecia z rzędu bardzo udana płyta. Brawo!

Z trzech ostatnich jak na razie najlepsza. Poprzeczka którą sobie sam postawił Rutan jest niebotycznie wysoko, mnóstwo kapel nawet nie osmiela sie na nią spojrzeć, a co dopiero przeskoczyć. Ciekawe, czy samemu Erykowi się ta sztuka powiedzie. Ale to na razie pieśń przyszłości, a na razie rozkoszujmy sie muzyką, bo ta jest przednia.... ale o tym juz mówiłem, prawda? Ok, nie powtarzam się zatem, niech przemówia dźwięki jesli jeszcze uchowały się jakieś niedowiarki.
Awatar użytkownika
Sybir

18-11-2018, 02:32

Drone pisze:Nie no, panowie, bądźmy poważni. TOMB MOLD czy SCORCHED bardzo fajne, ale HATE ETERNAL to jednak inny poziom abstrakcji. Taki TOMB MOLD działa na poziomie klejenia fajnych riffów, a HATE ETERNAL na poziomie kompozycji. Tak jakby porównać zdolnego czeladnika, który w pocie czoła przygotował ambitną pracę na konkurs, z dziełem starego mistrza, który ćwiczył rzemiosło 50 lat w klasztorze.
Dobrze przeczytać, że Pan Profesor znalazł wreszcie czas, by posłuchać tegorocznych topowych nowości ;) Szkoda tylko - choć może to tylko moje wrażenie, podyktowane wrodzoną nieufnością i skłonnością do defetyzmu - że na tę surową ocenę może, moim zdaniem, mieć wpływ zbyt powierzchowne zbadanie tematu przez Pana Profesora, przyczyn czego upatrywałbym w mnogości obowiązków i zajęć, którym zapewne Pan Profesor się oddaje.
Wracając do bohaterów wątku - nowa płyta jest dobra, co z jednej strony mnie nie dziwi, z drugiej jednak nie było to tak do końca pewne, zważywszy na formę niektórych uznanych na deathmetalowym rynku firm w ostatnich latach. Jakakolwiek apologetyka pt. "muzyka się broni" nie może mieć tutaj zastosowania, bo słychać od początku do końca, że ekipa pod przewodem Rutana jest formie i że przyświecał jej jasny cel w produkcji Upon Desolate Sands - i że w drodze ku jego realizacji pomysłowo zastosowano dość szeroką paletę środków deathmetalowej ekspresji. Wszelka przypadkowość tego dzieła jest zatem wykluczona. To, co znajduję jako pewien mankament, to solówki - wiem, że zabrzamiało to dość kontrowersyjnie, jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu, że każda z nich przypomina mi popisy jakiegoś innego gitarzysty. Być może z kolejnymi odsłuchami to wrażenie zaniknie, zatrze się, zblednie, jednak po kilku próbach to chyba jedyna skaza, jaką mogę znaleźć na tym dyjamencie.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

18-11-2018, 09:12

Nie wiem jak jest z dwójką Tomb Mold bo po pierwszym odsłuchu dałem luz ale jedynka z tymi dziwnymi melodyjkami była pozycją raczej biedną.
HE to jednak inny DM, bardziej mięsisty i intensywny.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Sybir

18-11-2018, 11:57

wolff pisze:Czy ja w tym roku przerabiałem równie interesujący DM?
W świetle ostatniego Waszego wpisu, kol. wolff, na zacytowane pytanie jest tylko jedna odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

18-11-2018, 12:17

Sybir pisze:
wolff pisze:Czy ja w tym roku przerabiałem równie interesujący DM?
W świetle ostatniego Waszego wpisu, kol. wolff, na zacytowane pytanie jest tylko jedna odpowiedź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Było coś równie dobrego o czym pisałem?
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Sybir

18-11-2018, 12:32

Prędzej o czym nie pisałeś, bo nie przesłuchałeś ;)
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

18-11-2018, 18:23

Sybir pisze:Prędzej o czym nie pisałeś, bo nie przesłuchałeś ;)
Wiem, wiem, swego czasu latały na forume okładki. Aż tak warto??
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Sybir

18-11-2018, 18:26

Nie wiem, Panie Kolego, czy warto - osobiście, w kontekście poznania tych kilku płyt jestem daleki od zawodu.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

19-11-2018, 08:27

Sybir pisze:To, co znajduję jako pewien mankament, to solówki - wiem, że zabrzamiało to dość kontrowersyjnie, jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu, że każda z nich przypomina mi popisy jakiegoś innego gitarzysty.
To jedna z najlepszych rzeczy na tym albumie. ;) Sola nigdy wcześniej nie były tak poukładane i przemyślane, moc.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Sybir

19-11-2018, 08:59

Przecież nie o tym pisałem :) Kompozycyjnie jest bez zarzutu, chodzi o ogólne wrażenie.
Nasum

19-11-2018, 09:34

Znaczy się, odnosisz wrażenie, jakby każde solo zagrał inny muzyk, mający inny styl gry? Ciekawe spojrzenie, ja tego tak nie odebrałem. Myślę, że po kilkunastu kolejnych odsłuchach to mylne moim zdaniem wrażenie zniknie.
Awatar użytkownika
Harlequin

19-11-2018, 09:42

Trza jednak przyznać, że jest tu kilka tak podniosłych solówek, że można rzygnąć, zwłaszcza ta w kawałku nr 3
Awatar użytkownika
Sybir

19-11-2018, 09:48

Ta pasowałaby jak ulał do nowego albumu Horrendous :D
Heretyk

19-11-2018, 09:53

Harlequin pisze:Trza jednak przyznać, że jest tu kilka tak podniosłych solówek, że można rzygnąć, zwłaszcza ta w kawałku nr 3
dla mnie są zajebiste. chyba najlepsze jakie mieli
Nasum

19-11-2018, 10:17

Harlequin pisze:Trza jednak przyznać, że jest tu kilka tak podniosłych solówek, że można rzygnąć, zwłaszcza ta w kawałku nr 3

Co do tej solówki to nie byłbym aż tak okrutny w ocenie ;-) Jak dla mnie jest zajebista. Jedyną podniosłą i zbyt patetyczną solówką, jest ta w "All hope destroyed". Reszta jest świetnie skomponowana i wyważona.
est

19-11-2018, 10:54

Sybir pisze:Ta pasowałaby jak ulał do nowego albumu Horrendous :D
Chyba w życiu nawet nie widziałeś gitary skoro takie dyrdymały wypisujesz! Mam nadzieję, że to poniedziałkowy poranek przejął twoje konto!
ODPOWIEDZ