MGŁA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Re: MGŁA
czym wiecej slucham nowej mgly, tym bardziej slysze tu wiecej SZWECJI., wiec musze sie przeprosic z niektorymi.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- beastov23
- weteran forumowych bitew
Z jednej strony, serce rośnie, jak obserwuje się, że bez nachalnej promocji, bez wciskania się gdzie popadnie, bez spamu można powolutku umacniać swoją pozycję dobrą muzyką. Z drugiej, czasem mnie irytuje nadmierne podniecenie tych, którzy już po pierwszym przesłuchaniu wyrokują "geniusz". Z całym szacunkiem dla M., ale to nie jest genialny album. Natomiast spokojnie można powiedzieć, że dawno chyba, a już szczególnie w tym kraju, nie było tak świeżo zagranej nieświeżej muzyki.maciek z klanu pisze:zreszta podobna sytuacja jest z nowa plyta MGŁA. co do ludzi z tego forum to rozumiem, ze sluchaja mgly juz dawno, ale kurwa zeby na samym allegro album zespolu BM sprzedal sie w okolicach 150 sztuk w 4 dni to ja nie rozumiem. gdzie ci wszyscy black metalowcy sa? co to sie kurwa stalo?
Wracając do wrażeń po pierwszych odsłuchach poszczególnych forumowiczów. Nie zamierzam nikomu wchodzić z butami w jego świat, ale naprawdę zachęcam do odsłuchu (pewnie już o tym pisałem wcześniej) np. nocną porą podczas spaceru po mieście. Moim zdaniem WHTN to muzyka miasta. To już nie jest typowy las. Las, tak wielbiony przez M. (co przecież słychać), ciągle jest, ale osiągnięty innymi środkami. Świetne brzmienie gitar, czystsze niż zwykle, przystępniejsze, to tylko zmyłka, by melodie odpowiednio szybko się zagnieździły w umyśle. To ciągle jest trans, tylko już bez tej oczywistej otoczki. Trans jest w dźwiękach.
Tak jak muzyką miejską, dla mnie, jest np. Ulver - Perdition City, Godflesh - Streetcleaner czy np. Diapsiquir - Virust S.T.N., tak i WHTN mogę już bez problemu wrzucić do tej szufladki. Poleciłem takie podejście znajomemu, który choć na początku potraktował to śmiechem, dzisiaj ku mojemu zadowoleniu powiadomił mnie smsem, że w końcu USŁYSZAŁ ten album :D.
Jestem już po kilkudziesięciu odsłuchach, w różnych sytuacjach, z różnych źródeł i wiem jedno - świetny materiał i polecam każdemu wyrobienie sobie osobistego kontaktu z tymi dźwiękami.
maximum walrus yields maximum walrus
:3
- maciek z klanu
cos w tym "sytuacyjnym" odbiorem nowej mgły jest na rzeczy. ja od samego poczatku widzę te odczuwanie muzyki wsiadając do autobusu o numerze 600 w katowicach na zawodziu i robiac 3 kursy w jedna i druga strone po godzinie 21. moze kiedys to wytestuje. jedyne co mnie naszlo to ze nie jest to muzyka tak prosta jak na poczatku myslalem. fakt po pierwszych odsluchac weszlo bardzo dobrze, ale czym wiecej slucham tym odkrywam coraz to ciekawsze rzeczy, a przeciez to "tak prosta" muzyka.
edit. mnie w tym nowym albumie rozpierdalaja bebny.
edit. mnie w tym nowym albumie rozpierdalaja bebny.
- beastov23
O to to! To jest bardzo dobry album do przesłuchania, wystawienia oceny na rym.fm i popisania się "słyszałem, dobre". Jednak ma znacznie więcej warstw, co wychodzi przy wielokrotnym odsłuchu. Kwestią jest owa przystępność, która może zmylić przyzwyczajonych do tego, że co chwytliwsze, to pewnie nic nie skrywa.
Co do perkusji. Darkside jak dla mnie przeszedł samego siebie. Prosto, ale nie prostacko hehe. Nie jest to najbardziej techniczny pałker w kraju, ale nie musi. Gra z niesamowitą dla mnie finezją. Słychać, że mógłby spokojnie zagrać te partie wg prawideł starej szkoły, ale on się bawi zestawem przez co te utwory sporo zyskują. Jak już pisałem, świeżo zagrany nieświeży materiał hehe. Nowocześnie, co w tym przypadku bynajmniej nie jest ujmą. Dlatego jak już się pisze o geniuszu M. (hehe), nie należy zapominać, że aranże perkusji to sprawka Darkside'a.
Co do perkusji. Darkside jak dla mnie przeszedł samego siebie. Prosto, ale nie prostacko hehe. Nie jest to najbardziej techniczny pałker w kraju, ale nie musi. Gra z niesamowitą dla mnie finezją. Słychać, że mógłby spokojnie zagrać te partie wg prawideł starej szkoły, ale on się bawi zestawem przez co te utwory sporo zyskują. Jak już pisałem, świeżo zagrany nieświeży materiał hehe. Nowocześnie, co w tym przypadku bynajmniej nie jest ujmą. Dlatego jak już się pisze o geniuszu M. (hehe), nie należy zapominać, że aranże perkusji to sprawka Darkside'a.
maximum walrus yields maximum walrus
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
ale nudna ta nowa Mgła, chyba juz nie rozumiem takiej muzyki :(
-
a tam pierdolisz, fajna potańcówka i dobrze się słucha. ten album jest po prostu ładny. tak, to dobre słowo.
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- w mackach Zła
Na dzisiaj, po kilkunastu przesłuchaniach, mogę stwierdzić jedno, iż to wyśmienity materiał jest. Same kompozycje są tak jak dawniej transowe, ale też jest w nich odpowiedni kop. Całość jest na wysokim poziomie, ale nie brakuje też tzw. momentów, gdzie czuć ciary na plecach. Perkusja faktycznie co najmniej nietuzinkowa. Faktycznie lasu tu jakby mniej, ale miasta też bynajmniej tu nie czuję. Zapewne jest to poziom wyżej niż dotychczasowe nagrania.
- Realista
Album bardzo dobry, zostałem kupiony po pierwszym przesłuchaniu. Album zdecydowanie lepszy od Grozy, takiego materiału oczekiwałem właśnie jako debiutu, rozwinięcia patentów z epek. Ale tak jak wcześniej ktoś wspomniał, to nie jest album genialny, panowie, ochłońcie. :)
- maciek z klanu
Groza tez byla bardzo dobra !!!
- Morph
- Kontakt:
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
oczywiscie, ze tak, nie rozumiem dlaczego ten album wzbudzil tyle watpliwosci, skoro kasuje np. ostatnie dso nad ktorym wszyscy sie spuszczaja :)
this is a land of wolves now
- maciek z klanu
Jak w "Grozie" poczujesz trans, to nie ma już odwrotu...
- Morph
- Kontakt:
Są to fakty...maciek z klanu pisze:jak w grozie poczujesz trans, to nie ma juz odwrotu...brb pisze: no nie wiem. na grozie sa 2 zajebiste utwory i 2 srednie, na nowej jest 6 zajebistych i 1 bardzo dobry
I to jeszcze jak!Realista pisze:Doprawdy podoba Wam się brzmienie garów Grozy?
E tam, w dysko Mgły są materiały wybitne (Mdłości, Presence), bardzo dobre (Groza) i dobre (Further Down the Nest, Power and Will). Po paru przesłuchaniach nowa wybitnie mi nie leży.Realista pisze: czasem mam wrażenie że co by M nie nagrał to niektórzy będą i tak walić konia. Moim zdaniem Groza wypada blado przy nowym albumie, Mdłościach czy Presence..
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- maciek z klanu
mi najlepiej robi Power and Will