Tak.
Tylko, że w tej piwnicy nie jesteś sam.
To znaczy już jesteś.
Młotek położyłeś na taborecie.
GODFLESH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
Alter Ego
- weteran forumowych bitew
Re: GODFLESH
Przy okazji wróciłem do "Hymns". Industrialna poezja.
- Chal-Chenet
- postuje jak opętany!
Nowy album to pierwszy od nich jaki poznałem. Zgniótł mnie i stąd pytanie - czy starsze rzeczy są równie dobre? Które szczególnie? Czy może po prostu lecieć chronologicznie?
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Jako nieszalikowiec Godflesh powiem, że "Streetcleaner" i "Hymns" koniecznie, ale wszystkie płyty przed reaktywacją warto obczaić, a nawet pre-godfleshowe rzeczy jak Fall of Because, Head Of David czy postgodfleshowe GreymachineChal-Chenet pisze: ↑01-10-2026, 11:49Nowy album to pierwszy od nich jaki poznałem. Zgniótł mnie i stąd pytanie - czy starsze rzeczy są równie dobre? Które szczególnie? Czy może po prostu lecieć chronologicznie?
Natomaist poreaktywacyjny Godflesh troche mnie męczył i zostawiłbym to sobie na później. Nowa płyta w zasadzie wybitna, dla mnie chyba najlepsza zaraz po "Streetcleaner"
- Żwirek i Muchomorek
- weteran forumowych bitew
Tak, a niektóre - Streetcleaner! - są nawet lepsze. Ale to nie są wielkie różnice IMO. Decay ma spore szanse ulokować się na topie dyskografii, co jest niebywałe jeśli wziąć pod uwagę staż kapeli i ogólny dorobek.
Wrzuć sobie debiut koniecznie, a potem leć chronologicznie. Moja ulubiona to Messiah, ale dyskografia Godflesh jest dość zróżnicowana (mimo trzymania się jednej formuły) - jednemu podejdą jedne płyty, innemu inne.
Tak, chociaż te płyty sa w większości też udane, może z wyjątkiem Purge, bo to chyba najsłabszy Godflesh w ogóle - najsłabszy, bo jakiś taki nijaki, generyczny. Broadrick zawsze miał jakiś pomysl na te płyty, raz taki raz owaki, ale w każdym przypadku jakiś. A tu coś nie pykło.
Post Self jest natomiast całkiem okej (a tytułowy numer jest znakomity), taka bardziej atmosferyczna/elektroniczna (w wywiadzie dla Noise Broadrick mówi, że zrobił ją w całości metodą samplowania i sklejania własnych partii, i że nie ma tam niczego zagranego "organicznie" od początku do końca - ciekawe podejście), ale miejscami niestety trochę przynudza. A World Lit Only By Fire daje radę chyba najbardziej, to taki bezpośredni, pozbawiony ozdobników, kwadratowy wpierdol betonowym blokiem - prymitywna, chamska, bardzo wściekła płyta, najchętniej do niej wracam z tych nowych. No ale Decay zostawia je wszystkie daleko, daleko w tyle
Jeszcze jedynka JK FLESH, zanim ten projekt zmutował z post-godfleshowego wpierdolu w industrialne techno. Późniejsze dżejkejflesze też są bardzo udane, no ale muzycznie to już wiele wspólnego z BÓGCIELSKIEM nie ma.
długopisyyyyy pisze:]odezwał się największy black metalowiec. Miastowy krawaciarz co chodzi na 8 godzin do budynku z rurami i rozmawia w przerwach z grubymi dziewczynami na papierosa i sie tam hihoczą wszyscy do ziebie jakby kartofla mieli w dupie
-
olgims
- rasowy masterfulowicz
pierwsza EP-ka + streetcleaner + pure + purge + a world lit...Chal-Chenet pisze: ↑01-10-2026, 11:49Nowy album to pierwszy od nich jaki poznałem. Zgniótł mnie i stąd pytanie - czy starsze rzeczy są równie dobre? Które szczególnie? Czy może po prostu lecieć chronologicznie?
oczywiscie godflesh i streetcleaner z tego zestawu najlepsze.
"Hostis Dei, pietatis, et misericordiae"
-Werner von Urslingen
I laugh as I cast the first stones at Christ
-Werner von Urslingen
I laugh as I cast the first stones at Christ
-
Pelson
- rasowy masterfulowicz
Czasami, z roku na rok coraz rzadziej, wychodzą płyty, które idealnie oddają klimat współczesnego świata. Są w tym względzie, w mojej prywatnej ocenie, trochę metafizyczne i ponadczasowe. Przez ostatnich kilka lat nie udało mi się natrafić na żadną, którą mógłbym tak zaszufladkować.
Aż tu przychodzi 2026 i dostałem dwa strzały, gdzie przymierzam się do wystawienia takiej łatki.
Jeden to Chat Pile, ale tu za mało chwytam realia zgnilizny i rozkładu korpo USA AnnoTrumpo. To co słyszę do mnie przemawia, ale za mało tkwię w tym mikrokosmosie, więc część ładunku tej płyty trafia obok mnie.
Drugi bohater wali po twarzy uniwersalnie(j), bo mniej tu liryków, acz równie rozpaczliwie i smutno. Nie potrafię opisać Decay inaczej niż przez pryzmat emocji, jakie we mnie wywołuje i jakie mam z tą muzyką skojarzenia. Kontakt z tym albumem jest jak dotknięcie ręki boga syfu i brudu. Wiesz, że się ujebiesz po łokcie, że Cię to doznanie wyssie z życiowej energii i przemieli, ale i tak wejdziesz w tę czarną dziurę kolejny raz, ciągle tak samo zafascynowany.
Mieli mnie ta płyta na drobne. Po raz pierwszy w życiu mam tak, że słuchając muzyki chcę ją słownie opisać tak samo jak jej autor.
Decay.
Aż tu przychodzi 2026 i dostałem dwa strzały, gdzie przymierzam się do wystawienia takiej łatki.
Jeden to Chat Pile, ale tu za mało chwytam realia zgnilizny i rozkładu korpo USA AnnoTrumpo. To co słyszę do mnie przemawia, ale za mało tkwię w tym mikrokosmosie, więc część ładunku tej płyty trafia obok mnie.
Drugi bohater wali po twarzy uniwersalnie(j), bo mniej tu liryków, acz równie rozpaczliwie i smutno. Nie potrafię opisać Decay inaczej niż przez pryzmat emocji, jakie we mnie wywołuje i jakie mam z tą muzyką skojarzenia. Kontakt z tym albumem jest jak dotknięcie ręki boga syfu i brudu. Wiesz, że się ujebiesz po łokcie, że Cię to doznanie wyssie z życiowej energii i przemieli, ale i tak wejdziesz w tę czarną dziurę kolejny raz, ciągle tak samo zafascynowany.
Mieli mnie ta płyta na drobne. Po raz pierwszy w życiu mam tak, że słuchając muzyki chcę ją słownie opisać tak samo jak jej autor.
Decay.
- DST
- zahartowany metalizator
Posłuchałem sobie tego i chyba się polubimy, choć nie wpłynie to dobrze na moje samopoczucie i spojrzenie na świat.
- Chal-Chenet
- postuje jak opętany!
Bardzo dziękuję za drogowskazy. Będzie badane.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Pierwsza płyta o jakiej pomyślałem, odruchowo, nieco starsza niż "ostatnie kilka lat"
Paradise ...
You should kill yourself
Paradise around - our katharsis
You should kill your children
Absolute destruction of your world
Is one and only solution
Your children are on the path
to destroy your mighty masterpiece.
This planet needs your violence
To become better and purer
This world needs our sacrifice
To become the worst - the worst
Paradise ...
Paradise ...
Six billion years is enogh
Six billion years is enogh for such paradise
It’s our katharsis
Paradise destroyed - our katharsis
The end ...
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)