Behemoth v.2

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

Re: Behemoth v.2

19-05-2026, 07:06

Przesłuchałem jeden raz ostatni album ekipy pana Holokałsto i właściwie nie ma się do czego przyczepić. Jest to produkt wypielęgnowany niczym broda i kolorowe tatuaże nowoczesnego fana czarnej Sztuki. Wszystko jest perfekcyjnie wyreżyserowane i wyprodukowane. Rynek tego potrzebuje.
vicek
zahartowany metalizator

19-05-2026, 09:03

Rynek potrzebuje dokładnie nie tego .
Awatar użytkownika
Dragazes
weteran forumowych bitew

19-05-2026, 09:18

vicek pisze:
To się okaże.

Ciekawy jestem jakie covery przygotowali, ale nie wiem czy odsłucham :hehehe:
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

19-05-2026, 11:15

Dragazes pisze:
19-05-2026, 09:18
vicek pisze:
To się okaże.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-06-2026, 00:53

4.09.2026
Obrazek
1. "I, Scvlptor"
2. "Lord ov the Horizons"
3. "Rise of the Blackstorm of Evil"
4. "In Thy Pandemaeternum"
5. "Begotten"
6. "In League with Satan"
7. "The Return of Darkness and Evil" [Live]
8. "Lord ov the Horizons" [Alt. Version].
Wspomniane "najwcześniejsze dokonania" to nagrane na nowo "Rise of the Blackstorm of Evil" (z dema "The Return of the Northern Moon" z 1992 r.) i "In Thy Pandemaeternum" (z albumu "Pandemonic Incantations" z 1998 r.). Dodatkowo Behemoth złożył hołd swoim idolom z przeszłości: Venom ("In League With Satan" z udziałem Shagratha z Dimmu Borgir) i Bathory ("The Return of Darkness and Evil" w wersji koncertowej, z gościnnym udziałem Sakisa Tolisa z Rotting Christ).

Tytułowy nowy utwór "I, Scvlptor" jest zakorzeniony w tradycji monumentalnych nagrań "O Father O Satan O Sun!", "Lucifer" czy "Nieboga Czarny Xiądz", a jednocześnie otwiera nowy rozdział.

"Tekstowo jest metaforą niekończącego się procesu kształtowania siebie - nierównej walki z materią i osobistymi ograniczeniami. Paradoks polega na tym, że od momentu narodzin jesteśmy skazani na śmierć, więc być może nie chodzi o samo zwycięstwo, ale o nieustanny akt kształtowania siebie" - tłumaczy Nergal.

Z kolei "Lord ov the Horizons" (dostępny w dwóch wersjach) przywołuje jeden z ważniejszych motywów w twórczości Behemoth - motyw lucyferiański.

"Przedstawia postać ojca, który odrzuca syna, zmuszając go do przemiany lub całkowitego odejścia. Muzycznie ukazuje bardziej eksperymentalną stronę Behemoth, z melodyjnymi fragmentami zakorzenionymi w bardziej rockowej tradycji. Utwór jest podzielony na dwie części: jedną bardziej liryczną, drugą bardziej bezpośrednią i agresywną. To bardzo unikatowy utwór, który celowo zachowaliśmy na specjalną okazję, jaką jest ten materiał" - podkreśla Nergal.

Jeden z pierwszych utworów grupy Behemoth, czyli "Rise of the Black Storm of Evil", pierwotnie był hołdem dla ówczesnych idoli Nergala i spółki - zwłaszcza Samael, ale także Celtic Frost czy Hellhammer. Nergal zaznacza, że w nowej wersji m.in. przerobił rytm, aranżacje i dodał dwie partie gitarowe, a także "lekko podrasował" tekst. "Ponieważ wiele z tych wczesnych tekstów Behemoth było, delikatnie mówiąc, dość grafomańskich" - nie kryje lider pomorskiej formacji.

Tracklistę uzupełnia utwór "Begotten", który ostatecznie nie znalazł się na ostatniej studyjnej płycie "The Shit Ov God", ponieważ stylistycznie wyróżniał się na tle reszty materiału.

"Jest bardzo chwytliwy i niesie w sobie klimat new wave, z momentami ocierającymi się o post-gotyk. Nadal jest ciężki, ale to zupełnie inny rodzaj ciężkości, dlatego nie pasował do ogólnego brzmienia płyty. Dla mnie to zdecydowanie ukryty skarb i idealnie pasuje do 'I, Scvlptor'" - mówi Nergal.

"I, Scvlptor" będzie dostępne na CD, LP w różnych kolorystycznych wariantach, MC i w limitowanym boxie dzięki Massacre Records na całym świecie.
nie wiem czy było wrzucane wcześniej ale daje na wszelki wypadek ;)

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
tomekw48
weteran forumowych bitew

19-06-2026, 09:12

Nowe gówno od Behemotha:
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.

Triceratops pisze:
12-02-2025, 13:57
A czy Biblia jest spojna....Stary Testament jak najbardziej.
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-06-2026, 14:53

Zespół który może zrobić wszystko od 20 lat nagrywa to samo na każdej płycie. Patetyczność 95%, muzyka 5%. Chyba do Evangelion było ciekawie. Potem brzmią dla mnie jak rozgazowane ciepłe piwo. Ewentualnie wiekowo nie jestem już ich targetem.
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

19-06-2026, 15:02

No właśnie to jest granie cały czas na tą samą patetyczną nutę i 100% nadęcia (poślady spięte tak, że kokosy można nimi łupać), co może i jest fajne raz czy dwa, ale tak non stop - to jednak z deka wieje nudą. Żeby nie powiedzieć, że hÓjem.
Why can't we all just walk away?

Baton w krainie kangurów
Awatar użytkownika
trup

19-06-2026, 15:14

No chyba utknęło to w jakiejś strefie komfortu pewnego sprzedażowo produktu. Odważniej już było...
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-06-2026, 15:28

Ale widać, że da się opuścić tą strefę. Ostatnie dwa single Samael pokazują, że da się z tego wyjść i wrócić na słuszne Passage'owe tory.
Awatar użytkownika
trup

19-06-2026, 15:33

masterful pisze:
19-06-2026, 15:28
Ale widać, że da się opuścić tą strefę. Ostatnie dwa single Samael pokazują, że da się z tego wyjść i wrócić na słuszne Passage'owe tory.
Oj... ja na temat Samaela się nie wypowiadam, bo to odległe rejony dla mnie.
Dla mnie jedyne "słuszne tory" Samael wygły się były już na "Ceremony..." i lekko trzęsło. Potem to już i może samochód elektryczny, gładko i słodko, ale zupełnie nie to... Wolę ich "Kill'em all" i "Ride the Lighting" o "Garage Days" nie wspominając.

Natomiast Behemoth odważniej zagrał ostatnio na "The Satanist". Potem... urwało jaja temu kogutu"....
Całkiem przyjemny był utwór "Shadows Elite"... i tyle. Ale ja się na Behemoth nie znam....
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-06-2026, 15:53

Z Samaelem miałem na myśli, że da się wrócić z mocno wykolejonych torów na lekko wygięte. Nikt nie liczy ze bedą grali jak na Blood Ritual, ale sam powrót w rejony Passage to już dobry kierunek.

Behemoth też powinien zrobić jakiś zakręt bo inaczej będą do końca nagrywać to samo.
Awatar użytkownika
trup

19-06-2026, 16:20

masterful pisze:
Z Samaelem miałem na myśli, że da się wrócić z mocno wykolejonych torów na lekko wygięte. Nikt nie liczy ze bedą grali jak na Blood Ritual, ale sam powrót w rejony Passage to już dobry kierunek.

Behemoth też powinien zrobić jakiś zakręt bo inaczej będą do końca nagrywać to samo.
No tak. Okej. Rozumiem. Natomiast Behemoth wydaje się, że się zapętlił albo osiadł na mieliźnie... Nie żebym nie mógł przez to spać. Może to przypadłość długiego stażu...? A może szklany sufit...?
Alter Ego
w mackach Zła

19-06-2026, 16:31

masterful pisze:

Aspekt marketingowo-finansowy jest kapitalny, więc po co to zmieniać?
ODPOWIEDZ