NEUROSIS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: NEUROSIS

11-06-2026, 09:47

Żwirek i Muchomorek pisze:
11-06-2026, 09:03
Sgt. Barnes pisze:
04-06-2026, 15:29
Będą bohaterami w następnym odcinku Podaj dyskografię...
Można już słuchać tego Noisecastu, no i jest to jeden z najsłabszych jakie słyszałem. A generalnie lubię ich słuchać, bo są raz lepsze, raz gorsze, ale generalnie sam fakt, że można posłuchać trzech gości gadających o dyskografii np. VOIVOD jest sam w sobie fajny.

Tu jest niestety dwuipółgodzinny circle jerk, w którym panowie gadają głównie o swoich odczuciach (spoiler: biją pokłony na wyścigi tak, że się dziura w podłodze robi), a o konkretach i kontekstach bardzo niewiele. Nad "Given to the Rising" się tylko prześlizgnęli, o "Sovereign" zapomnieli, o nowej naprodukowali ze 20 minut, ale NIC o muzyce a tylko o tym jak to im wspaniale spadła płyta z nieba. Ale najsłabsze są kwestie początków i jest dla mnie absolutnie nie do uwierzenia, że można mówić o NEUROSIS bez wspominania o kontekście wczesnego sludge - bez BLACK FLAG ("My War"), bez MELVINS, bez EYEHATEGOD, nic. Był sobie jakiś całkowicie przeciętny zespół hardcore, który nagle w 1992 całkowicie z dupy zrobił się genialny i nie było pod to absolutnie żadnego gruntu. Jak są mądrują o post-metalu, to też oczy mi się przewracają z zażenowania, a nie jest to estetyka, za którą bym jakoś szczególnie szalał. Halo. Żaden ze mnie specjalista, ale kurde, od tego są takie podcasty, żeby właśnie rozszerzać konteksty i je słuchaczom kreślić - i dość często im się to udaje - a tutaj nie ma prawie nic. Tzn. jest - mozna się dowiedzieć, że metalowcy ich szerzej poznali w momencie, gdy trafili do Relapse. Gdzie jest Trocki? Wyjątkowo go tu brakuje.

Generalnie, nie polecam.
dzięki za ostrzeżenie i poświęcenie czasu dla dobra innych, tym razem wyjątkowo nie posłucham podcastu, skoro nie ma szerszego kontekstu
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

11-06-2026, 10:08

Sgt. Barnes pisze:
Można już słuchać tego Noisecastu, no i jest to jeden z najsłabszych jakie słyszałem. A generalnie lubię ich słuchać, bo są raz lepsze, raz gorsze, ale generalnie sam fakt, że można posłuchać trzech gości gadających o dyskografii np. VOIVOD jest sam w sobie fajny.

Tu jest niestety dwuipółgodzinny circle jerk, w którym panowie gadają głównie o swoich odczuciach (spoiler: biją pokłony na wyścigi tak, że się dziura w podłodze robi), a o konkretach i kontekstach bardzo niewiele. Nad "Given to the Rising" się tylko prześlizgnęli, o "Sovereign" zapomnieli, o nowej naprodukowali ze 20 minut, ale NIC o muzyce a tylko o tym jak to im wspaniale spadła płyta z nieba. Ale najsłabsze są kwestie początków i jest dla mnie absolutnie nie do uwierzenia, że można mówić o NEUROSIS bez wspominania o kontekście wczesnego sludge - bez BLACK FLAG ("My War"), bez MELVINS, bez EYEHATEGOD, nic. Był sobie jakiś całkowicie przeciętny zespół hardcore, który nagle w 1992 całkowicie z dupy zrobił się genialny i nie było pod to absolutnie żadnego gruntu. Jak są mądrują o post-metalu, to też oczy mi się przewracają z zażenowania, a nie jest to estetyka, za którą bym jakoś szczególnie szalał. Halo. Żaden ze mnie specjalista, ale kurde, od tego są takie podcasty, żeby właśnie rozszerzać konteksty i je słuchaczom kreślić - i dość często im się to udaje - a tutaj nie ma prawie nic. Tzn. jest - mozna się dowiedzieć, że metalowcy ich szerzej poznali w momencie, gdy trafili do Relapse. Gdzie jest Trocki? Wyjątkowo go tu brakuje.

Generalnie, nie polecam.
Byłbym chyba mniej brutalny, ale ogólnie racja.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-06-2026, 10:18

zabraklo tam jednej osoby znajacej temat glebiej, pisalem o Sarbie (nawet poza nim znalazlo by sie kilku sensownych gosci i nie mam na mysli tych wszystkich fejsbukowych fanow neurosis "od zawsze", ktorych wysyp nastapil po premierze nowej plyty) a ci z Szubrychtem wyskoczyli lol i wyszlo jak wyszlo :nerd:
oczywiscie pogadać każdy se może co mu się tam widzi albo nie widzi ale warto by przedstawione to było w interesujący sposób a nie klepanie jakichś oczywistości lub zwyczajnych glupot
Barbapapa76
świeżak

11-06-2026, 10:27

Sgt. Barnes pisze:

Generalnie, nie polecam.
Idealnie to nakreśliłeś, po godzinie usnąłem. Jak się obudziłem to pomyślałem, że właśnie brakuje takiego Trockiego.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-06-2026, 10:40

Sgt. Barnes pisze:

Generalnie, nie polecam.
nie widze punktow wspolnych, neurosis w swoich poczatkach (pomijajac fakt ze pierwsza plyta ukazala sie kilka lat przed debiutem eyehategod) z jakims "wczesnym sludge". die kreuzen, black flag, to bez watpienia.
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-06-2026, 11:04

Jemu raczej chodzi o zmianę pomiędzy "The Word As Law" a "Souls At Zero".
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-06-2026, 11:05

Metalowcy co poznali Neurosis w momencie, gdy trafili do Relapse zrobili podcast o Neurosis więc się nie dziwcie że poziom jest metalowców co poznali w momencie, gdy trafili do Relapse :)

Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-06-2026, 11:12

nie bardzo kleimy co skąd i kiedy więc zaprosimy trzeciego który też nie klei
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-06-2026, 11:25

Bloodcult pisze:
11-06-2026, 11:04
Jemu raczej chodzi o zmianę pomiędzy "The Word As Law" a "Souls At Zero".
no i co ma niby wspólnego takie ehg z tymi płytami czy zmianą? zupełnie różne granie, sceny i zespoły, chyba że to że też inspirowali się black flag ale to akurat nic nadzwyczajnego w tym czasie
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

11-06-2026, 11:33

nagrobek pisze:
neurosis w swoich poczatkach (pomijajac fakt ze pierwsza plyta ukazala sie kilka lat przed debiutem eyehategod) z jakims "wczesnym sludge". die kreuzen, black flag, to bez watpienia.
Pierwsza płyta Neurosis to czyste hc, nie sludge. Debiut EHG i Sous At Zero wyszły w tym samym roku (1992) i obie żenią punkowe wpływy z metalowym ciężarem sięgającym Black Sabbath. W tym samym momencie były już płyty Melvins - te wykwitły z grunge, ale słychać tam i punk, i doom metal, czyli składowe sludge. No i był już od lat ten Black Flag, doskonale znany wszystkim jako punkt odniesienia dla podejścia "jak zradykalizować hardcore -> grać wolniej".

Generalnie był pewien specyficzny ferment w powietrzu; Neurosis zbudowało na tym faktycznie nową jakość, której wcześniej nie było, ale absolutnie nie zaistniało w próżni, na zasadzie, że o, grali sobie hardcore, a potem nagle doznali olśnienia i wow Souls At Zero - a to sugeruje ten Noisecast. Nie mam pojęcia, czemu oni w ogóle o tym nie mówią. Nie ma trockiego i nagle wszyscy są jak dzieci we mgle, czy co. Jeszcze bym rozumiał, że jak panowie to poznawali to te wpływy i konteksty nie były rozpoznawalne dla każdego, ale jesteśmy 35 lat później, to żaden problem łączyć wstecznie kropki.
From the corner of my eye. I see Black Ships have killed the sky

Baton w krainie kangurów
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-06-2026, 11:37

11-06-2026, 11:33
nagrobek pisze:
neurosis w swoich poczatkach (pomijajac fakt ze pierwsza plyta ukazala sie kilka lat przed debiutem eyehategod) z jakims "wczesnym sludge". die kreuzen, black flag, to bez watpienia.
Pierwsza płyta Neurosis to czyste hc, nie sludge. Debiut EHG i Sous At Zero wyszły w tym samym roku (1992) i obie żenią punkowe wpływy z metalowym ciężarem sięgającym Black Sabbath. W tym samym momencie były już płyty Melvins - te wykwitły z grunge, ale słychać tam i punk, i doom metal, czyli składowe sludge. No i był już od lat ten Black Flag, doskonale znany wszystkim jako punkt odniesienia dla podejścia "jak zradykalizować hardcore -> grać wolniej".

Generalnie był pewien specyficzny ferment w powietrzu; Neurosis zbudowało na tym faktycznie nową jakość, której wcześniej nie było, ale absolutnie nie zaistniało w próżni, na zasadzie, że o, grali sobie hardcore, a potem nagle doznali olśnienia i wow Souls At Zero - a to sugeruje ten Noisecast. Nie mam pojęcia, czemu oni w ogóle o tym nie mówią. Nie ma trockiego i nagle wszyscy są jak dzieci we mgle, czy co.
Jako to "brakujące ogniwo" prędzej widział bym tu Amebix. Tam już był ten ferment, nowa jakość i charakterystyczny złowrogi klimat, który niejako wypierał społeczne tematy dominujące wcześniej w muzyce HC.

Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

11-06-2026, 11:38

A pewnie, tak.

Baton w krainie kangurów
Awatar użytkownika
Bloodcult

11-06-2026, 11:39

nagrobek pisze:
die kreuzen
Ich Scott Kelly zawsze wymianiał jako najistotniejszą z inspiracji.

Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-06-2026, 11:42

fakt, Amebix to całkiem dobry trop. dla mnie te wpływy ehg na etapie,plus minus, trzeciej płyty Neurosis ciut naciągane ale kopii kruszył nie będę
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

11-06-2026, 12:06

nagrobek pisze:
dla mnie te wpływy ehg na etapie,plus minus, trzeciej płyty Neurosis ciut naciągane
Nie no, wpływy to nie, pod tym się nie podpiszę. Chodzi mi o to, że NEUROSIS nie było jedyne z takim pomysłem na granie, bo w tym samym czasie (i wcześniej) działy się rzeczy podobne/blisko spokrewnione. Oni to pociągnęli dużo dalej niż inni, ale nie istnieli w próżni. No ale jak się jest metalowcem z Relapse na etapie "Times of grace" to to pewnie faktycznie tak wyglądało, że nie było nic/nikt i nagle jeb, NEUROSIS.

Pal to licho. Zamówiłem sobie tego ich Noise'a, mają byc wywiady z Von Tillem i z Turnerem, może tam się coś ciekawego pojawi.

Baton w krainie kangurów
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

11-06-2026, 12:41

11-06-2026, 12:06
nagrobek pisze:
dla mnie te wpływy ehg na etapie,plus minus, trzeciej płyty Neurosis ciut naciągane
Nie no, wpływy to nie, pod tym się nie podpiszę. Chodzi mi o to, że NEUROSIS nie było jedyne z takim pomysłem na granie, bo w tym samym czasie (i wcześniej) działy się rzeczy podobne/blisko spokrewnione. Oni to pociągnęli dużo dalej niż inni, ale nie istnieli w próżni. No ale jak się jest metalowcem z Relapse na etapie "Times of grace" to to pewnie faktycznie tak wyglądało, że nie było nic/nikt i nagle jeb, NEUROSIS.
spoko, teraz pelna zgoda.
z dobrych wieści, płyta w końcu wyszła do mnie.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

11-06-2026, 13:50

Medard pisze:
Sgt. Barnes pisze:
Generalnie, nie polecam.
dzięki za ostrzeżenie i poświęcenie czasu dla dobra innych, tym razem wyjątkowo nie posłucham podcastu, skoro nie ma szerszego kontekstu
Dokładnie. Dobrze wiedzieć, oszczędzę sobie 2 i pół godziny. Chłopaki z noise już od jakiegoś czasu, przekroczyli infantylny rubikon egzaltacji. Trochę to kwestia typu fanbaza głosująca na metaltop w radiu 357
ODPOWIEDZ