NEDGRAVD

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Alter Ego
postuje jak opętany!

NEDGRAVD

14-05-2026, 10:59

W czasach gdy deathmetalowy półświatek działa sobie spokojnie według określonych schematów, popadając w rutynę i powtarzalność, ze strony norweskiej flanki doszło do skutecznego ataku pod fałszywą flagą. Czterech Norwegów proklamowało jednoznacznie brzmiącą nazwę, ozdabiając ją skrajnie blackmetalowym logo, a twarzą ich debiutanckiego albumu osadzony w podobnym klimacie obrazek. Pod tą obłudną skorupą pulsuje jednak surowy, ciężki w cholerę piekielny death metal, kórego próżno szukać nawet za horyzontem współczesności. Amatorom dziwnej gry „Ciepło - zimno podpowiadam, że zrobi im sie gorąco gdy swoje uszy skierują w stronę Ameryki. Infester, wczesny Crucifier, Dethroned (NY), Deteriorot, bardzo wczesny Sarcophagus oraz całe półki źle wyprodukowanych w USA demówek z początku lat 90-ych. Tak tam należy szukać korzeni Nedgravd, a przyparty do muru i pytany o norweski ślad odparłbym z zaciśniętym gardłem jedno słowo: początkowy Molested. Z „Ascension” bije pogardą dla sterylnego studia nagraniowego z pedałkiem za pulpitem, który dostaje spazmów gdy coś rzęzi i buczy. Perkusja brzmi tak, że ma sie wrażenie stoi nieprzytwierdzona, żle skręcona i niewypoziomowana na korytarzu pędzącego pociągu jakiś metr od słuchacza. Wspaniałe uczucie! Wioślarze prują penetrując niskie strojenia, ale nie unikając technicznych zawijasów. Czasem odezwie się jakiś klawisz, który tylko podkreśla prymitywizm i jaskiniowość muzyki Norwegów. Co do wokali to trzeba powiedzieć, że znakomicie te fiordy drą mordy. Growling jest ciężki i nisko osadzony do tego stopnia, iż sprawia wrażenie, że wokalista połyka mikrofon. Drugi, tj. ten rozdarty to kolejny kamyczek do blackmetalowego ogródka. Pojawia się rzadziej, ale jest kropką nad „i” obrazu jaki rysuje przed nami Nedgravd. Przedstawia on delikatnie oświetloną, otwartą po praz pierwszy od wieków komnatę, pełną pajęczyn i pleśni, ludzkich szczątków i świeżych rzygowin osoby, która niepotrzebnie tu weszła. Wchodzicie tu zatem na własne ryzyko. Od razu zastrzegam, że nie wyróżnię żadnego utworu, bo album jest na niesamowicie równym poziomie, a każdy kawałek robi z człowiekiem porządek niczym środek na przeczyszczeniem przed kolonoskopią (nie polecam). Otwarte pozostają pytania: Czy deathmetalowe środowisko jest gotowe na takie produkcje? Czy jest szansa na wytworzenie chociaż niszy, w której takie wartościowe granie znajdzie swój bezpieczny port? Czy zespół Nedgravd nie ulegnie demoralizacji i nie nagra ewentualnego kolejnego albumu, składając hołd czystości brzmienia i bardziej komercyjnym gustom? Czy „Ascension” spodoba się drętwemu typkowi, pozbawionemu godności, który cenzuruje treści na jakimś podupadłym metalowym forum? Na odpowiedzi przyjdzie czas, a obecnie nadchodzi sezon polowań na to dzieło, które nie grzeszy dużą liczbą egzemplarzy i doskonałą dystrybucją.
Awatar użytkownika
wonsz
zahartowany metalizator

Re: NEDGRAVD

14-05-2026, 11:18

Pacjent pisze: bije pogardą dla sterylnego studia nagraniowego z pedałkiem za pulpitem, który dostaje spazmów gdy coś rzęzi i buczy.
Pacjent pisze: drętwemu typkowi, pozbawionemu godności, który cenzuruje treści na jakimś podupadłym metalowym forum?
Obrazek
XD
rzułf
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

14-05-2026, 11:49

Wczoraj sprawdziłem całość i jestem spokojny o przyszłość tego (nowo)tworu. Słuchać i zamawiać, bo takie pierwociny wychodzą na powierzchnię raz na ruski rok. Pytania postawione przez kol. Pacjenta pozostawię bez odpowiedzi jako bezzasadne - kto ma uszy, niechaj słucha.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Hellrocker
w mackach Zła

14-05-2026, 12:11

Dla mnie to najlepszy debiut od czasu ich rodakow z Abhorration.
Awatar użytkownika
Sybir

14-05-2026, 12:13

Z tamtych rejonów to imho na pewno, z zaznaczeniem, że Nedgravd podoba mi się bardziej i lepiej we mnie rezonuje.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Harlequin

14-05-2026, 13:47

Infester sie z tego wylewa na potęge. Oryginalności za wiele nie ma, ale bulgocze i rezonuje to pięknie. Najlepszy metalśmierć w tym roku zaraz po Agroogór i Protuzin
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-05-2026, 13:48

Podium we współczesnym, norweskim DM niezagrożone. Król rozsiadł się na tronie lata temu, insygnii oddać nie zamierza.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Harlequin

14-05-2026, 13:50

Zależy który król, bo dla mnie mają dwóch :D Jeden z D, drugi na O
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-05-2026, 14:15

Na Oooo.

Oooo kakooo

lys på slutten av lys

dra til helvete
Alter Ego
postuje jak opętany!

14-05-2026, 14:17

Harlequin pisze:
14-05-2026, 13:50
Zależy który król, bo dla mnie mają dwóch :D Jeden z D, drugi na O
Aż tak wysoko nie podskoczyli, ale brąz jest dla Negravd, co podobno oznacza niepogrzebany.
Awatar użytkownika
Sybir

14-05-2026, 14:18

Wiadomo, Obliteration uber Alles. Mam nadzieję, że kolektywny wysiłek poczyniony w Pradze przyniesie jakiś pożytek naszej społeczności. ;)
Awatar użytkownika
Sybir

14-05-2026, 17:33

Właśnie przeczytałem w internetach, że (chyba) najmłodszy z załogantów ma 16 lat, pozostali też mają zresztą jeszcze jedynkę z przodu. Niesamowite, nawet mając w pamięci debiuty klasyków gatunku.
Alter Ego
postuje jak opętany!

14-05-2026, 19:38

ODPOWIEDZ