VADER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

Re: VADER

28-04-2026, 20:53

dobijanie vadera w temacie okladek part two, wyskoczylo mi dzisiaj ze sham mirrors jest z 2002, czyli ten sam rok co revelations:

Obrazek

chujowaty miszmasz z photshopa vs okladka ktora wyglada dobrze w kazdym roku, od 2002 do 2042 (chociaz i tak mozna bylo zdjac dropshadow z typo + lepiej rozmiescic wzgledem tego bialego symbolu w okol gwiazdy). ergo - nie ma wytlumaczenia ze takie czasy, ze wszyscy tak robili, ze takie tamto czy sramto. po prostu albo jest ktos z pomyslem i zmyslem graficznym albo go nie ma, jak widac nawet w prosty sposob mozna zrobic cos co po prostu wizualnie jest przyjemne dla oka vs jakis bohomaz ktory moze jest trendi przez pol miesiaca a pozniej budzi niesmak przez lata.
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

28-04-2026, 21:10

Aż se pod wpływem dyskusji zapuściłem Litanię dziś, doszedłem do wniosku że perka brzmi jak napierdalające działko, a przy Cold Demons

Obrazek
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

28-04-2026, 21:16

To przejście , niby kilkusekundowe w połowie utworu rozpierdala swoją prostotą i szybkościa. W tamtym czasie Docent był naprawde perkusistą ze ścisłej death metalowej czołówki.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

28-04-2026, 21:18

Spokojnie, myślę, że nie ma co się znęcać. Znajdziemy 1000 gorszych od Revelations, jak i 1000 lepszych, ale co z tego. Ta okładka nawet nie jest najgorszą od Vadera. Nie jest wielką tajemnicą, że minimalistyczne projekty są zdecydowanie bardziej ponadczasowe, niż jakieś komiksowe ilustracje, czy cyfrowe kolaże. W metalu, zwłaszcza tym dawnym dominowała estetyka jaka dominowała i to raczej genialne okładki były wyjątkiem, a nie norma. Pamiętajmy też o ograniczonych budżetach, które powodowały, że nawet legendarne marki miały często na froncie skrajnie żenujące rzeczy, albo że właśnie jakiś nadworny grafik klepał jak leci wszystkim z wytwórni. Nie wiem, ja to mam wrażenie, że większość najlepszych płyt metalowych miała okładki wątpliwej jakości jak tak sobie myślę, oczywiście zdarzały się fajniejsze. Te fajniejsze to chyba już bardziej XXI wiek, gdzie artyści mieli większe możliwości bardziej dbali o takie rzeczy i mieli też większa autonomię
Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

28-04-2026, 21:28

A najgorsza okładka od Vadera to według Ciebie która? I czy ma to jakieś przełożenie na muzykę - znaczy, nieciekawa lub nawet chujowa okładka ale nadzieje na to że muzyka wszystko wynagrodzi, okazały się również płonne, czy może jednak nie?
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

28-04-2026, 21:34

Nasum pisze:
27-04-2026, 15:44
Nie pamiętam, jaki był drugi - Forward to die?
Właśnie ten (najłatwiej poznać po tekście). Jak poznawałem Litany był jednym z głównych utworów, który mnie urzekł za sprawą melodii głównego riffu i rytmiki riffu w zwrotce (ktory jakby odpowiada na wokale, a nie tylko towarzyszy, trudno opisać). Na tej pozornie prostej płycie jest masa smaczków i subtelność. Chociażby ten czysty fragment w The One Made of Dreams. On jest super, ponieważ pojawia się znienacka, ale tylko raz.
Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

28-04-2026, 21:52

Nasum pisze:
28-04-2026, 21:28
A najgorsza okładka od Vadera to według Ciebie która? I czy ma to jakieś przełożenie na muzykę - znaczy, nieciekawa lub nawet chujowa okładka ale nadzieje na to że muzyka wszystko wynagrodzi, okazały się również płonne, czy może jednak nie?
Trudno powiedzieć. Tak jak wspomniałem wcześniej, moim zdaniem Vader poza kilkoma wyjątkami generalnie miał kiepskie /zwyczajne okładki, więc zdarzało się, że muzycznie płyta była okej, ale oprawa wizualna nie szła w parze z jakością muzyki. Najbardziej oczywisty przykład to Black to the Blind. Oczywiście ten motyw już opatrzył się nam i stał się kultowy dzięki jakości muzy. Sam pomysł wcale nie jest zły, ale wykonanie mega tandetne.

Ale za zdecydowanie najgorsze uważam Blood, Ale z drugiej strony te wszystkie potworki z wtedy... można rzucić kostką i w zależności od humoru wskazać najgorszy. Np. moja ulubiona EPka Reign Forever World również nie miała szczęścia do oprawy wizualnej. Live In Japan również nie dociąga do jakości albumu i wygląda tandetnie. Angel of Death wydaje się być wariacją odnośnie Revelations, ale moim zdaniem prezentuje się gorzej. Na R. jest oczywiście większy burdel, ale paradoksalnie dzięki temu patrzę na tę okładkę jak na jeden wielki kleks i nigdy szczególnie się nie wpatrywałem w detale, traktując jak abstrakcyjne szlaczki (nie potrafiłbym jej narysować z głowy w uproszczonej wersji, w przeciwieństwie do innych i to pomimo faktu, że widziałem ją miliard razy, a sam album bardzo lubię). Tego co się wydarzyło na okładce do DVD nawet nie komentuje, bo mówi samo za siebie.

A pamiętacie ta kompilację RFW/Blood? Ja nie wiem jakim cudem przeszło "spłaszczenie" okładek i wciśnięcie dwóch na kwadrat, wstyd, że tak dobre materiały ukazały się w takiej formie. Osobiście mam też spory problem z okładką The Beast. Ale ona z daleka chociaż wygląda na miarę spójną, więc chyba nie razi tak w oczy, ale też dałbym ją nisko.

Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

28-04-2026, 22:09

A z kolei w drugą stronę - z dosyć schludnych, a mniej popularnych, to te całkiem ok.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Soundterror
postuje jak opętany!

28-04-2026, 23:32

Zapomnieliście o Kingdom :)
A "Litania" ma bardzo fajną okładkę.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

29-04-2026, 06:07

Soundterror pisze:
28-04-2026, 23:32
Zapomnieliście o Kingdom :)
A "Litania" ma bardzo fajną okładkę.
w zamysle tak, w wykonaniu juz troche gorzej, ale i tak oczko wyzej niz niektore pozostale, gdzie regres poszedl kosmiczny
Anzhelmoo pisze:
28-04-2026, 22:09
A z kolei w drugą stronę - z dosyć schludnych, a mniej popularnych, to te całkiem ok.
Obrazek
Obrazek
thy messenger calkiem git, ale 1 to tam umowmy sie, bohomaz bez pomyslu i bez sensu, takie rysuny z tylu zeszytu utalentowanego mrocznego sweterkowca w gimbazjum, ot no kurwa diabou.
Soundterror
postuje jak opętany!

29-04-2026, 09:47

Peter kiedyś wspominał, że obrazek z Thy Messenger finalnie wolałby by ozdobił pełną płytę, nie mini.
A co do okładek, to odważnym posunięciem moim zdaniem, była okładka De Profundis bez loga i w ogóle bez nazwy kapeli. Ciekawe skąd taki pomysł się wziął wtedy,
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

29-04-2026, 10:29

moze to byl jakis kurwa STEJTMENT, chociaz w tamtych latach to rownie dobrze mogli puscic to do drukarni w taki sposob przez niedopatrzenie ;d
Awatar użytkownika
Kilgore
rasowy masterfulowicz

29-04-2026, 10:55

Anzhelmoo pisze:
27-04-2026, 20:10
Absolutnie nie chcę bronić Jacka Wiśniewskiego, bo to totalnie nie moja estetyka. Ale znam trochę realia pracy grafików i jak klient się uprze na jakiś "genialny" pomysł, to nie ma zmiłuj. Cóż, kasa jest za poświęcony czas, a zrobienie potworka zajmuje często tyle samo co czegoś jakościowego. No chyba, że takie propozycje wychodzą od grafika, wtedy zmienia to postać rzeczy, ale nawet wtedy muzyk może zawetować. Nadmienię, że klientami Jacka nie byli najczęściej wielcy myśliciele i wybitni filozofowie, tylko raczej prości ludzie - często tacy, którzy w głowie mieli tego typu "radykalne" pomysły jak te wklejone powyżej.

Tę okładkę poniżej robił ceniony ilustrator, który pracował z Mayhem, Darkthrone i wieloma innymi, Maciej Kamuda. Z tego co pamiętam sam podświechiwał się kiedyś w wywiadzie z motywu "baby na beczce". No ale co, klient płaci i wymaga, a rachunki opłacić trzeba. Oczywiście technicznie jest poprawna, ale raczej nie jest to pozycja, która powinna otwierać portfolio.

Obrazek
Tutaj przynajmniej jest powiązanie z tytułem płyty
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

29-04-2026, 11:26

zekke pisze:
moze to byl jakis kurwa STEJTMENT, chociaz w tamtych latach to rownie dobrze mogli puscic to do drukarni w taki sposob przez niedopatrzenie ;d
Możliwe, skoro nawet orta przegapili w podziękowaniach
Soundterror
postuje jak opętany!

29-04-2026, 11:43

empir pisze:
29-04-2026, 11:26
zekke pisze:
Możliwe, skoro nawet orta przegapili w podziękowaniach
Wątpię by to przegapiono, bo inne wydania (poza kasetą z Croon recs) też były bez logo. Chyba, że to nawiązanie do koncepcji Divine Intervention - też bez logo Slayera.
Awatar użytkownika
zekke
rasowy masterfulowicz

29-04-2026, 12:03

ej po chuj oni cover wyroczni na future II zrobili po angielsku? fatalnie to brzmi
Soundterror
postuje jak opętany!

29-04-2026, 12:20

zekke pisze:
29-04-2026, 12:03
ej po chuj oni cover wyroczni na future II zrobili po angielsku? fatalnie to brzmi
Zakladam, ze teraz by nagrali po polsku - wtedy pewnie mieli inne spojrzenie na ten temat
ODPOWIEDZ