A co złego? Niech sobie zarabiają na Amerykanach. Nikogo nie oszukują, nie kradną, koncerty na bardzo wysokim poziomie. Ja z definicji jestem przeciwko opłatom za autografy i uścisk dłoni, ale jeśli jest takie zapotrzebowanie... (żeby nie być hipokrytą, zaznaczę jednak, że jest kilka muzyków/artystek, za których bym zapłacił)
Myślę, że Emperor znalazł dosyć sensowny kompromis dot. modelu dzialalności, tj. konsekwentne trzymanie się braku nowego materiału (z zaznaczeniem, że powiedzieli już wszystko) z jednoczesną ograniczoną aktywnością koncertową przebiegającą dokładnie w taki sposób, jaki chcą oglądać fani. Nie ukrywam, że dla mnie w 2017 ważnym wydarzeniem było usłyszeć nie tyle pierwszy raz Emperor, co całe Anthems - a na świecie takich osób jest setki tysięcy. Przez to, że ich koncerty są limitowane i raczej większe, niż mniejsze, wszystko dopracowane, sami muzycy też mają zajawkę.
EMPEROR
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Re: EMPEROR
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- ggfh
na wysokosci "anthems" dawali za darmo autografy w warszawskim sklepie na placu zbawiciela... chociaz istotnie kolejka byla.
- zekke
- rasowy masterfulowicz
mayhem sprzedaje koszulki i plyty = źle, komercha i behemoth (ktory sprzedaje herbaty, kubki, swiece, bombki (sic) a za rune bylo najlepiejAnzhelmoo pisze: ↑07-03-2026, 13:38A co złego? Niech sobie zarabiają na Amerykanach. Nikogo nie oszukują, nie kradną, koncerty na bardzo wysokim poziomie. Ja z definicji jestem przeciwko opłatom za autografy i uścisk dłoni, ale jeśli jest takie zapotrzebowanie... (żeby nie być hipokrytą, zaznaczę jednak, że jest kilka muzyków/artystek, za których bym zapłacił)
Myślę, że Emperor znalazł dosyć sensowny kompromis dot. modelu dzialalności, tj. konsekwentne trzymanie się braku nowego materiału (z zaznaczeniem, że powiedzieli już wszystko) z jednoczesną ograniczoną aktywnością koncertową przebiegającą dokładnie w taki sposób, jaki chcą oglądać fani. Nie ukrywam, że dla mnie w 2017 ważnym wydarzeniem było usłyszeć nie tyle pierwszy raz Emperor, co całe Anthems - a na świecie takich osób jest setki tysięcy. Przez to, że ich koncerty są limitowane i raczej większe, niż mniejsze, wszystko dopracowane, sami muzycy też mają zajawkę.
emperor chce pieniadzy za zrobienie sobie zdjecia a z łaski swojej dorzuca kopie setlisty = a co w tym zlego, niech zarabiaja
ostatnio jakis wywiad z atilla ogladalalem, przeprowadzali online i atilla z komorki kolo autokaru, podszedl jakis typ zrobic sobie zdjecie to najpierw powiedzial ze wywiad przeprowdza a pozniej i tak na szybko strzelil fote w trakcie wywiadu. nie wiem czy iszan tak ciezko przedzie ze takie rzeczy trzeba robic. a mogl po prostu nagrac zajebista plyte i robic pieniadze na muzyce zamiast odgrzewac kotleta w kolko i kazac fanom placic sobie za zdjecie, co za kurwa gwiazda. ot taka roznica stary

- Lukass
- zahartowany metalizator
Wszystko się zgadza, poza tym, że Mayhem nagrał zajebistą płytę 
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Może motyw z ekskluzywnością tych koncertów już tak dobrze się nie sprzedaje skoro grają je co chwilę? Swetrowych koncertów Iszana też coś niewiele - ostatni raz zdecydował się na trasę chyba w 2018, a potem już tylko pojedyncze festiwale.zekke pisze: ↑07-03-2026, 21:49ostatnio jakis wywiad z atilla ogladalalem, przeprowadzali online i atilla z komorki kolo autokaru, podszedl jakis typ zrobic sobie zdjecie to najpierw powiedzial ze wywiad przeprowdza a pozniej i tak na szybko strzelil fote w trakcie wywiadu. nie wiem czy iszan tak ciezko przedzie ze takie rzeczy trzeba robic. a mogl po prostu nagrac zajebista plyte i robic pieniadze na muzyce zamiast odgrzewac kotleta w kolko i kazac fanom placic sobie za zdjecie, co za kurwa gwiazda. ot taka roznica stary
Ja to bym nawet zobaczył kolejny raz Emperor, tylko jakiś ciekawy set, a nie grane do porzygu Anthems... no i przydałoby się trochę życia, bo sprawiają wrażenie jakby grali tam za karę.
Guilty of being right
- zekke
- rasowy masterfulowicz
- Anzhelmoo
Anthems już nie jest grane, teraz są przekrojowe sety z naciskiem na pierwsze dwie płyty + Curse You All Men i In The Wordless Chamber. Na 2026 zapowiedziano też kilka występów z Faustem i Mortiisem (będzie w całości EPka "Emperor"). Ja lubię eksperymenty z setem, więc marzy mi się dla odmiany całe IX, albo nawet więcej rzeczy z Prometheusa, ale wiem, że to się nigdy nie wydarzy. Właściwie to grają prawie wszystko z 1. i 2. - obiektywnie trudno narzekać na set. Z tego co widzę w statystykach od 2022 do dziś grają średnio 15 występów rocznie. A to jakieś USA wpadnie, a to Australia, Ameryka Południowa. W sumie szanuję, że relatywnie mały zespół zapuszcza się w nieoczywiste rejony.
A jeśli chodzi o energię - ja widziałem ich w 2017, a to był jeden z ich pierwszych reaktywacyjnych występów i wtedy wypadli super, aż się zdziwiłem jak dobry flow mieli na scenie. Może potem to się zmieniło, trudno mi oceniać.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Anzhelmoo
Odnosząc się do pogrubionego fragmentu - owszem, jest to biznes, ale nigdzie nie zaznaczyłem, że to coś złego. Akceptuję taki stan rzeczy i dokładnie to samo robiłbym na ich miejscu. To jest ich praca, więc skoro fani chcą kupować to wszystko, to normalne, że zaspokajają potrzeby grupy docelowej. Jedyne na co zwróciłem uwagę to to, że Mayhem na tym etapie kariery jest już profesjonalnym przedsiębiorstwem - a czy komuś to pasuje, czy nie, to już sprawa subiektywna. Na przełomie ostatnich 10 lat bardzo zmienił się ich status na scenie i cel funkcjonowania jest ciut inny. To nie jest narzekanie na zespół, tylko stwierdzenie faktu. Przedsiębiorstwem jest też np. Megadeth, które uwielbiam, też ma miliard wzorów koszulek, wypasioną scenografię, sprzedawane VIPy i mnie to kompletnie nie razi.
Mam dwa zdjęcia z Ihsahnem z ostatniej dekady, kilka podpisów i zapewniam, że nie wyciągnął terminalaostatnio jakis wywiad z atilla ogladalalem, przeprowadzali online i atilla z komorki kolo autokaru, podszedl jakis typ zrobic sobie zdjecie to najpierw powiedzial ze wywiad przeprowdza a pozniej i tak na szybko strzelil fote w trakcie wywiadu. nie wiem czy iszan tak ciezko przedzie ze takie rzeczy trzeba robic. a mogl po prostu nagrac zajebista plyte i robic pieniadze na muzyce zamiast odgrzewac kotleta w kolko i kazac fanom placic sobie za zdjecie, co za kurwa gwiazda. ot taka roznica stary