MAYHEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Order_of_Nine_Angels
starszy świeżak

Re: MAYHEM

17-02-2026, 21:35

Anzhelmoo pisze:
17-02-2026, 13:18
Teraz Deada puszczają z taśmy na koncertach. To współczesny zespół, więc nie zdziwiłoby mnie, gdyby zdecydowali się na hologram z Deadem i Euro. I w materiałach prasowych te wszystkie zapowiedzi, że hołd, że pozwalają współczesnym słuchaczom przenieść się do Leipzig i poczuć ducha tamtych czasów. Na TikToku byloby viralem z pewnością!
Ależ byłby to upadek. Ściskamy kciuki żeby to już się wszystko rozpierdilło.

Zakon wierzy.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

17-02-2026, 23:51

Nie no w pewnym wieku to już nawet wstyd przyznać, że czyta się tę całą grafomanię w tekstach kapel metalowych. Co jeszcze? Zaraz znowu okaże się, że "Kostrzewski wielkim poetą był!"...
Guilty of being right
Order_of_Nine_Angels
starszy świeżak

18-02-2026, 07:54

Ktoś tu zaś wyszedł z tezą, że te liryki Mayhem są wybitne. Rubicon przekroczony.

Zakon pamiętliwy.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

18-02-2026, 08:57

sami fani gatunku, bueh.
olgims
rasowy masterfulowicz

18-02-2026, 09:41

Nie no teksty utworów w szeroko pojętym metalu to jest temat na osobny wątek. Natomiast nie ma się co oszukiwać, że sami twórcy w większości traktują teksty jako element estetyki a nie medium do głoszenia życiowych filozofii. Owszem są wyjątki, ale fakt, że ktoś olewa teksty i rajcuje go ino muzyka, nie odbiera ani słuchaczowi ani tym bardziej twórcy.
jakość liryków, to już całkiem inna materia, podobnie jak ich odbiór przez poszczególne jednostki.
I tu wracamy do meritum - kolega zekke widzę z jednej strony zaciekle próbuje przekonać wszystkich, że nowe mejem trzeba studiowac indywidualnie na wielu poziomach aby móc odczuć jego geniusz, z drugiej strony nie pozostawia miejsca innym na własne interpretacje, starając się tworzyć jakieś obiektywne wyższe racje, które należy przyjąć jako prawdy objawione.
I żeby nie było, akurat ja sobie lubie poczytać teksty, lubię jak koncept zgadza się i uzupelnia z muzyką (podobnie jak okładka czy cala warstwa graficzno-wydawnicza) ale nie da się ukryć, że obecnie moj odbiór emocjonalny obcowania z czarnym metalem śmierci (i innym sonicznym terrorem) jest całkowicie inny niż 30 lat temu.
Kiedyś jak mi legion w wywiadach opowiadał, że nagrywają właśnie swój koncept blood-fire-death (czyli trylogia płyt "Nightwing","pdm","lgdm") to mi się kurwa nadruki na koszulkach z podjarki topiły, tylko że miałem 14-15 lat. Ostatnio wydali "memento mori" - no jakby nie patrzeć pelen koncept śmierci, moja reakcja - super, lubię Marduk w swoim sosie, ale nie jestem już 14letnim akolita, żeby biegać i przekonywać o mojszej racji odnośnie "przekazu" zespołu. Zwłaszcza, że w obecnych czasach większość tych starych kapel to dojrzali ludzie ze zobowiązaniami, nie każdy może być GG Alinem czy sethem putnamem, nie każdy chce być jonem nodtveidem.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
Fanatyk
weteran forumowych bitew

18-02-2026, 09:58

Teksty w BM to osobna bestia, nie chodzi tu o "ładne liryki”. Takie teksty nie muszą udawać "salonowej poezji", muszą mieć w sobie truciznę, taką która zostaje w głowie na lata i sprawia, że wracasz do płyty nie tylko dla tremolo, ale dla tych kilku linijek, które wbijają się w psychikę jak gwóźdź do trumny.

Jak ktoś mówi, że black metalowe teksty to "grafomania", to niech spierdala z tym swoim gustem z netflixa.
Order_of_Nine_Angels
starszy świeżak

18-02-2026, 09:58

Zek się ekscytuje jakby co najwyżej druga płytę Mayhem przy premierze poznał.

Zakon przeczuwa.
ODPOWIEDZ