MAYHEM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
atr
- postuje jak opętany!
-
olgims
- weteran forumowych bitew
Re: MAYHEM
nie ma czasu słuchać odpowiedniej ilości razy bo stoi po socjal dla swojej bandy imigrantów we francuskim urzędzie.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Na pewno nie podobał mu się stary Mayhem.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- KKK
- postuje jak opętany!
Posłuchałem dziś w pracy, ale przlozeni nie mieli dobrego equalizera do odpowiedniego odsłuchu. Poszukam w domu.
- vicotnick
- rasowy masterfulowicz
Triceps może polecić coś odpowiedniego.
- nagrobek
- zahartowany metalizator
nie zapomnijcie o czytaniu liryków w trakcie wokali
-
Miczurin
- zaczyna szaleć
Sprawdziłem sobie te wybitne teksty na metal archives i wygląda to mniej więcej tak:swietne liryki (nie chce mi sie rozwodzic, osobny temat, jak ktos jest na tyle niedojebany aby komentowac taka plyte bez wlasciwego przesluchania razem z tekstem to polecam), genialny aktorski operowy performance, recytacje, growle, zmiany stylistyczne, wstawki łacinskie, wstawki węgierskie,
Sokan imádkoznak a templom homályában
De mind porrá lesznek sírjukhoz vannak rendelve
Ismerd meg önmagad
Orákulum
Mi az ember
tłumaczenie z DeepL:
Wielu modli się w mroku świątyni
Ale wszyscy obrócą się w proch Są skazani na swoje groby
Poznaj siebie
Wyrocznia
Czym jest człowiek
albo w innym miejscach:
Those who exist here and now
In no time shall vanish and drift away
[...]
Human life is merely
A point in eternal time
[...]
Fear Pain Soul
Wasted life
Doom Death Void
Hollow cries
Chains Bound Fate
Silent death
Trapped Time Space
Void
[...]
Burn all dead church, burn
Burn dead world, burn
Niezwykle przenikliwe myśli.
- Rumburak
No jaki pisałem, liryki którymi może podniecić się mentalny kuc z nieuleczalną stuleją. Ale chwila...czy w trakcie czytania słuchałeś muzyki? To ważne.
-
Miczurin
- zaczyna szaleć
-
olgims
mayhem euro był barbarzyński, opętany i cmentarny
mayhem blasphemera był techniczny, awangardowy i destrukcyjny
mayhem telocha jest wtorny, teatralny i najzwyczajniej nudny.
Ale posłuchałem sobie jeszcze sentence of absolution i wiem w czym jest problem. To po prostu nie jest mayhemowa kompozycja, to jest kurwa szwedzkie słodko pierdzące melodyjkowanie zakamuflowane jako mayhem. Gdzie te złowieszcze riffy, gdzie niepokojąca atmosfera i agresja? Za to jest patataj, melodyjka i spłaszczony wokal a na koniec jakieś plemienne mumbo-jumbo chyba podpatrzone od watain. I żeby nie było ja watain bardzo lubię, to są porządni sataniści.
mayhem blasphemera był techniczny, awangardowy i destrukcyjny
mayhem telocha jest wtorny, teatralny i najzwyczajniej nudny.
Ale posłuchałem sobie jeszcze sentence of absolution i wiem w czym jest problem. To po prostu nie jest mayhemowa kompozycja, to jest kurwa szwedzkie słodko pierdzące melodyjkowanie zakamuflowane jako mayhem. Gdzie te złowieszcze riffy, gdzie niepokojąca atmosfera i agresja? Za to jest patataj, melodyjka i spłaszczony wokal a na koniec jakieś plemienne mumbo-jumbo chyba podpatrzone od watain. I żeby nie było ja watain bardzo lubię, to są porządni sataniści.
- Fanatyk
Wyciąłeś pojedyncze wersy z kontekstu i na ich podstawie oceniasz całość. Wyjęte z kontekstu linijki niemal zawsze da się sprowadzić do banału. Sprowadzanie tego do "niezwykle przenikliwych myśli” po przeklejeniu kilku wersówMiczurin pisze: ↑12-02-2026, 17:11Sprawdziłem sobie te wybitne teksty na metal archives i wygląda to mniej więcej tak:
Sokan imádkoznak a templom homályában
De mind porrá lesznek sírjukhoz vannak rendelve
Ismerd meg önmagad
Orákulum
Mi az ember
tłumaczenie z DeepL:
Wielu modli się w mroku świątyni![]()
Ale wszyscy obrócą się w proch Są skazani na swoje groby
Poznaj siebie
Wyrocznia
Czym jest człowiek
albo w innym miejscach:
Those who exist here and now
In no time shall vanish and drift away![]()
[...]
Human life is merely
A point in eternal time![]()
[...]
Fear Pain Soul
Wasted life
Doom Death Void
Hollow cries
Chains Bound Fate
Silent death
Trapped Time Space
Void![]()
[...]
Burn dead world, burn
Burn all dead church, burn![]()
Niezwykle przenikliwe myśli.
z emotkami to raczej uproszczenie niż rzetelna analiza.
U Mayhem na "Liturgy of death" tekst nie funkcjonuje jako "złota myśl”, tylko jako element większej, spójnej formy, klimat, narracja i sens budują się w całości albumu.
- empir
- zahartowany metalizator
- zekke
haha, recenzji jeszcze nie czytalem, ale w sumie dobre haslo - pasuje idealnie do kazdej premiery mayhem, pozniej lata mijaja, poglady sie ksztaltuja, indywidualnie i en masse, ludzie sie przepraszaja z danymi albumami (albo i nie), czasem juz po kolejnej albo nawet dwoch iteracji zespolu. czyli tak jak na nowym mayhem, nic nowego ; ))
- Dragazes
empir pisze: ↑13-02-2026, 07:55Jest tak dobrze, że fani będą rozczarowani
https://muzyka.interia.pl/metal/news-ma ... d,22599085
Recenzent słucha "ciężkich brzmień" od 2022 r.Nieoczywistych momentów jest sporo. Zaskakująca wolta po pauzie w "Realm of Endless Misery", kiedy Mayhem zaczyna brzmieć jak nieślubne dziecko Siksy i Truchła Strzygi zrodzone po pamiętnej wspólnej trasie koncertowej w 2022 roku. Również korzystające niemal wyłącznie z głosu i basu (z dodatkiem werbla), ale wyraźnie bardziej demoniczne. Religijny chór przywodzący na myśl Reverorum ib Malacht (albo Batushkę) i następująca zaraz po nim niedługa, ale dobrze osadzona w nastroju utworu gitarowa solówka w "Aeon's End". Błyskawicznie zapadający w pamięć riff z "Propitious Death". Plemienna końcówka "The Sentence of Absolution" przypominająca raczej Sepulturę okresu "Roots" niż najbardziej rozpoznawalny zespół skandynawskiego black metalu.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
- zekke
a, to i dobrze ze nie czytalem, jednak foty nigdy nie kłamią.
- Żwirek i Muchomorek
- w mackach Zła
Liczy się tylko słuchanie po ciemku, czytając liryki przy drżącym płomyku świecy.
Mayhem miewało lepsze teksty, ale te nie są takie najgorsze; mieszczą się w konwencji, są spójne, pasują do muzyki i nie da się ich prawie zrozumieć przez wokale. Mi się podobają, nie oczekuję, że to będzie poezja a'la Baudelaire. Mogło być dużo gorzej.
Poza tym - porównajcie je sobie z tekstami na, na przykład, "Ordo" czy "Esoteric Warfare". Tamte są znacznie lepsze, ale dlatego, że ich tematyka nie jest tak oczywista - natomiast są dość podobne stylistycznie. Tutaj to wygląda tak, jakby kierownik projektu, po konsultacji z działem marketingu, powiedział Attili "słuchaj, ziomek, musi być o śmierci i tak trochę jak na tych holenderskich obrazach, co ci je wysłałem z Wikipedii. Weź coś napisz, że śmierć jest straszna i wspaniała, i żeby było coś po łacinie - A mogę dopisać zwrotkę po węgiersku? - Jak musisz - Moich wokali i tak nikt nie rozumie, a metalowcy nie potrafią czytać - Dobra, niech ci będzie, przynieś mi to na poniedziałek".
Przygody Batona na czarnym lądzie
- zekke
Ich tematyka jest dokladnie tak samo oczywista, to nie wywody filozoficzne. Wokale sa bardzo dobrze slyszalne, oczywiscie trzeba zrobic to co mowilem, a mam wrazenie po reakcjach na metalowym forum o muzyce metalowej gdzie dyskutowali kiedys od autorow muzyki po autorow tekstow, dziennikarzy i totalnych fanatykow z miliardami plyt, ze przeczytanie tekstow na plycie (nie daj boże razem z tym jak wokal leci) to jest kurwa jakies novum dla niektorych. W ogole zwrot ze tekstow nie da sie zrozumiec przez wokale to takie zdanie ktore moglby napisac ten przylizany kuc z interii, czyli zdeczka absurdalne. Reszta to twoje wymysly i ot takie tam pierdololo, wiadomo.
- Żwirek i Muchomorek
- w mackach Zła
To oczywiste. Pierdololo to podstawa.
A teksty są dobre tylko wtedy, kiedy da się je zrozumieć. Inaczej muszą być chujowe z definicji.
Zerknąłem sobie do tekstów z wcześniejszych płyt i niektóre są bombowe.
I tak se myślę, że szkoda mi czasu na to nowe Mayhem, skoro można wrzucić Ordo i połobcować z ich najlepszą płytą. I tak musi kurde se zrobię i chuj.Pillars supporting sky crumble
Sun moon the stars pour down
Rivers and oceans rush where the earth sinks
Great conflagration quenched by raging flood
North and south polars
Counterchange
Screaming world
Turning over
Sky makes war with the earth
Fragments fall down
And the darkness that follows
Rent
In great
Chasms
Tachylite lava from the abyss
Turn into a pillar of vapour
Great heat boil the sea
Death of a continent
Enormous surge of water
Wipe out humanity
Coming of ice
A cataclysmic flood
Destroys the advanced
Mankind of high tech age
Wall of water
Sweep across the earth
Wall of water
Fossilize all
Przygody Batona na czarnym lądzie
-
olgims
proponuję ustalić jakiś regulamin z wytycznymi jak poprawnie należy odsłuchiwać nowożytne płyty mayhem:
1. słuchać w skupieniu i osamotnieniu bez udziału rodziców
2. koniecznie po ciemku, albo w nocy tak, żeby światło księżyca padało na liryki bookletu
3. tylko na sprzęcie z equalizerem, pamiętać o podkręcaniu!!!
4. nie wolno stosować Main Direct
5. słuchawki tylko z szeroką scena, najlepiej taka z opery z duza ilością sztukaterii
6. Album "żywoty malarzy największych" otwarty powinien być obok bookletu z lirykami na stronie o barokowym rokokoko i obrazach z okresu.
7. Słownik rozmówek wegiersko-łacinskich aby rozumieć teksty
8. Forum na, którym rozhisteryzowany fanboj ze łzami w oczach wytłumaczy filozoficzna głębię tychże liryków.
1. słuchać w skupieniu i osamotnieniu bez udziału rodziców
2. koniecznie po ciemku, albo w nocy tak, żeby światło księżyca padało na liryki bookletu
3. tylko na sprzęcie z equalizerem, pamiętać o podkręcaniu!!!
4. nie wolno stosować Main Direct
5. słuchawki tylko z szeroką scena, najlepiej taka z opery z duza ilością sztukaterii
6. Album "żywoty malarzy największych" otwarty powinien być obok bookletu z lirykami na stronie o barokowym rokokoko i obrazach z okresu.
7. Słownik rozmówek wegiersko-łacinskich aby rozumieć teksty
8. Forum na, którym rozhisteryzowany fanboj ze łzami w oczach wytłumaczy filozoficzna głębię tychże liryków.
-
olgims
jezusku kurwiusieńki i maryjko rozchujana, zapomniałem o najważniejszym w kontekście tej nowej płyty vanitas vanitatum et omnia vanitas