MEGADETH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
thespectator
zaczyna szaleć

Re: MEGADETH

21-01-2026, 06:32

Jeśli pupper parade wam się podoba to album też powinien. Dla mnie to właśnie takie lekkie męczenie buły jak i na całym albumie.

Aha, bonusik wypada bardzo fajnie, najlepszy kawałek na całym albumie
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

22-01-2026, 15:17

Nie wiem skąd te marudzenie. Fajna płyta. Ameryki nie odkrywają ale chyba tego nikt po nich już nie oczekuje.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-01-2026, 15:23

Mystic nie zawiódł. Płytę (piękny jewel case) już odebrałem z paczkomatu i pierwsze przesłuchanie za mną. Na szczęście nie sprawdziły się zapowiedzi kolegów. Płyta jest naprawdę zajebista i mocno thrashowa. Czy jest przekrój przez dyskografię? - ależ owszem.

Tipping point - już dla mnie klasyk. Miesza Peace Sells z Countdown to Extinction.
I don't care - to jest jakieś punkowe novum dla tego zespołu. Nie umiem porównać z czymkolwiek. Może Hook in the mouth? Zajebiste.
Hey god - Youthanasia okres. Świetna melodia.
Let there be shred - zajebiście thrashowy numer będący odniesieniem do jedynki jak dla mnie.
Puppet Parade - Angry Again meets Youthanasia. Bdb numer.
Another bad day - zaczyna się mrocznym riffem, al'a Metallica. Tak, bardzo Metallicowy ten początek jest. Motyw przewodni (riff) jest po prostu zajebisty. I tym razem miks Countdown i Youthanasia. Kolejny świetny kawałek.
Made to kill. Zaczyna się prawie jak Flattening of Emotions :-). A później thrash i kawałek, który miesza ZZ Top z Rust in Peace.
Obey the call. Początek niczym Alice in Chains. A później wolny thrashowy riff i melodyjny refren. Trochę Symphony of Destruction i trochę 44 Minutes/Bodies. Znowu świetnie. A na końcu szybki zwrot i naparzanie w stylu jedyneczki/dwójeczki.
I am war - początek jakimś starym riffem zajeżdża. Riffem bardzo dobrym. Doskonały refren. This was my life vibe? Gorzka i trochę smutna piosenka. Dużo dobrej melodii za to w niej znajdzie człowiek. Powinien to być kolejny singiel.
The last note - spokojny recytowany początek a później znowu energetyczny riff i bardzo przebojowy klimat. Czuję w tym Sentenced. I ogólnie taką fińską zadumę. Kolejny zajebisty numer. Także tekst będący pożegnaniem. Piękne.
Ride the lightning - skoro tak Rudy chciał zamknąć swoją karierę to trudno. W sumie mógłby zaprosić Jamesa aby zaśpiewał, bo na pewno zrobiłby to lepiej. :-) Zupełnie niepotrzebny kawałek. I najgorsze robi wrażenie.

Podsumowując, na szczęście nie słyszę odnośników do Cryptic Writings. Tak jak napisałem bardziej jedynka, Peace Sells, Countdown to Extinction, Youthanasia i Endgame. Wydaje mi się, przynajmniej tak odczuwam, że płyta jest zaskakująco mroczna i metalowa. Kompozycje rewelacyjne jak dla mnie. Nie spodziewałem się aż takiego poziomu, zwłaszcza po średniej poprzedniczce. Produkcja bardzo sterylna, niemalże jak And Justice for All. Klimat taki trochę smutny i melancholijny. Tak fińsko sie robi, bo i prawie w każdej kompozycji palce maczał Teemu. Świetna płyta - spokojne 9/10.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Żułek

22-01-2026, 16:52

nicram pisze:
22-01-2026, 15:23
Puppet Parade - Angry Again meets Youthanasia. Bdb numer.
chyba raczej Almost Honest ;)

mi dzisiaj wysłali wiec pewnie będzie jutro, a niedługo premiera kinowa ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
thespectator
zaczyna szaleć

22-01-2026, 18:00

Ja trochę dalej słucham ale dla mnie takie kawałki jak Puppet Parade czy Another Bad Day są tragicznie bezpłciowe, na poprzednich płytach nie było takich koszmarów. Wokale wręcz zniechęcają w tych kawałkach.

Są momenty jak Made To Kill czy Let There Be Shred (tutaj z kolei kolejna słabostka albumu - tragiczny tekst) ale to trochę mało.
Awatar użytkownika
Żułek

22-01-2026, 22:31

ok przesłuchałem, średnio się kino nadaje do słuchania metalu ;)

w sumie musze przystać że bardzo dobrze mi sie tego słuchało, mało było pitu pitu, dosyć energiczny ten album im wyszedł chociaż końcówka troche nie dojechała (I am war i The last note)
dziwnie było słuchać Rudego w RTL :wtf: ale muzycznie było zajebongo :yes:

ciekawe ile osób by przyszło gdyby nie taki mróz, bo było słabo może ze 20-25 osób :roll:

ciekawostka, jak jechałem to przez ulice do parku szło se stado dzików :yoinks:
normalnie na pasach elegancko na zielonym świetle :D
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
Ascetic

22-01-2026, 23:18

Obrazek

Żulek, przecież było z 50 osób. Swoją drogą, o ile ty to ty, to kulturalny kolega z ciebie, nawet dajesz sobie na swoim miejscu kurtkę położyć xD

Sporo przemyśleń co do tego filmidła. Jedno to takie, że on tego Temu to usynowi LOL

Samą quasi biografią, omawianiem wszystkiego i niczego to sobie raczej krzywdę zrobił.

Akcja z początku i z końca to klasyczny Rudy. Nie wiem jaki chce tym cel osiągnąć, bo problemu nie ma, piosenkę to on napisał, a zaśpiewał tylko wiadomokto. Tutaj generalnie znów LOL

Muzyka? Czasem to takie przemielone dźwiękowo było, że aż nieznośne. Dwie piosenki, jedna z tych gdzie była rzewna historia o łowieniu ryb za młodu, to jprdl'e jaka sraka ...

A i na koniec, bo spędzony rewelacyjnie wieczór wyjściowy z córką skończył się długiiimiii rozmawami i mnie się już nie chce, ale te story z przyszywaną matką z demencją, która se wyszła i już nie wróciła, miało być dramatyczne, ja prawie nie parsknąłem.

Tyle na temat tego połączenia pierdolenia megalomana w wersji trumplight, niezaleczonych bóli dupy, story bez związku, pseudofilozofowania i pokazani się jako mało ciekawy człowiek.
Ostatnio zmieniony 23-01-2026, 00:10 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Żułek

22-01-2026, 23:35

Ascetic pisze:
22-01-2026, 23:18
Żulek, przecież było z 50 osób. Swoją drogą, o ile ty to ty, to kulturalny kolega z ciebie, nawet dajesz sobie na swoim miejscu kurtkę położyć xD
to chyba jakiś kamuflaż predatora musieli mieć bom tylu nie widział :jezyk:
siedziałem na swoim miejscu więc nie wiem o co kaman

sam dokument faktycznie był :hahaha: mi sie chciało śmiać jak Rudy siedział w studio i grał w powietrzu na perkusji :hehehe:

ODPOWIEDZ