RIETAS Torne Valley Black Metal

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winterforest
postuje jak opętany!

RIETAS Torne Valley Black Metal

25-11-2025, 18:01

Wydaje mi się, że warto założyć temat. Nie każdy zagląda do świńskiego, a szkoda żeby taka fajna płyta przeszła bez echa. W moim odczuciu najlepszy fiński BM w tym roku obok Clandestine Blaze. Zespół na koncie ma demo wydane przez nasz Wolfspell Records i split z Riivaus. W tym roku wyszedł debiut nakładem fińskiej KVLT. Cytując kolegę Nicrama "niezwykle wciągający materiał. Świetnie skomponowany i urozmaicony północnymi naleciałościami folklorystycznymi, w sposób mroczny i niepokojący. Dużo melancholijnych melodii.." Płyta była przez chwilę w HellisHere, ale sprzedała się z prędkością światła. Całości można posłuchać na bandcamp

Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: RIETAS Torne Valley Black Metal

25-11-2025, 18:43

Cieszę się, że założyłeś temat, bo faktycznie ta płyta zasługuje na to aby być bardziej widoczną niż tylko w "Świński BM". Katuję ją codziennie i coraz bardziej się w nią wgryzam. Co ciekawe na okładce napisane jest The Trve Rietas. :-) Na zdjęciu we wkładce Ari XIII wygląda jak jakiś ork, więc pewnie rzeczywiście są trve. A sama muzyka wskazuje, że chłopaki czują te klimaty. Każdy kawałek jest inny, przykuwa jakimś riffem, zaśpiewem, melodią. A właśnie w melodie to potrafią. Wszystko wpada w ucho, a jednocześnie broni się przed sztampą. Bardzo to wszystko jest energetyczne i jednocześnie okraszone jakąś smutą i zwątpieniem. Miejscami jest bardzo pięknie i przywodzi ta płyta najlepsze co oferował dawno temu, black metal - szczerość. Jak słyszę taki Vaikainen czy też Sylva to aż mnie nosi. Muszę sprawdzić demówkę, bo nawet nie wiedziałem, że wydała ich nasza Wolfspell. Czas nadrobić to niedopatrzenie. 666/10.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ