TENEBRIS - powrót komety!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
est
- mistrz forumowej ceremonii
Re: TENEBRIS - powrót komety!
Tylko jak się za babę przebierze.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
No na razie nie podoba mi się to co słyszałem w tym nowym kawałku.
all the monsters will break your heart
- Block69
- zahartowany metalizator
Takie luźne skojarzenie - miejscami przypomina mi to ostatnie materiały MASTER'S HAMMER. Brzmieniowo i realizacyjnie słychać, że piniądza zbyt dużo na to wszystko nie było, ale mimo wszystko muzycznie nawet mi się podoba.
PENIS METAL
-
szczylun
- rasowy masterfulowicz
...jest całość...
- masterful
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Muzycznie piękne to. Wokalnie ok, a czasem bardzo przyjemnie. Tekstowo? Udaję, że to po norwesku i nie rozumiem tego.
- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Muzycznie jest nienajgorzej (taki zwietrzały prog metal, anachroniczny na maksa, ale powiedzmy, że zrobiony poprawnie), ale całość zupełnie kładzie połączenie wokali i tekstów. Nie jestem w stanie tego słuchać na serio, a ironicznie to mogę się co najwyżej podrapać po kapeluszu, więc... po prostu nie. To jest tak naprawdę zmetalizowana poezja śpiewana - miejscami ryczana - i to taka najgorszego sortu, spod znaku Starego Dobrego Małżeństwa czy Wolnej Grupy Bukowina. Gdzieniegdzie jakieś zwyrzygane popłuczyny po Grechucie się trafiają, ale umówmy się, że Grechuta to był bug, a to jest tylko jakiś Tenebris.
Przyszło mi na myśl, że to by już lepiej działało jakby te teksty/wokale przerobić na manierę heavy/powermetalową i zrobić z tego jakieś kolorowe patatajce. Obecnie nie jestem w stanie się przez to przebić; zwykle jestem otwarty na dziwactwa, ale to mnie przerasta jednak.
Bardzo jestem ciekaw co stało za decyzją o stworzeniu tego dzieła. Szukałem ich w listach dotacyjnych MKiDN, no bo mamy rok Kochanowskiego, ale nie znalazłem (ale jeszcze poszukam, tego jest dużo). Jeśli to nie jest skok na ministerialną kasę, to sugeruję zwiększyć dawkę leków, bo obecna jest za mała.
Przyszło mi na myśl, że to by już lepiej działało jakby te teksty/wokale przerobić na manierę heavy/powermetalową i zrobić z tego jakieś kolorowe patatajce. Obecnie nie jestem w stanie się przez to przebić; zwykle jestem otwarty na dziwactwa, ale to mnie przerasta jednak.
Bardzo jestem ciekaw co stało za decyzją o stworzeniu tego dzieła. Szukałem ich w listach dotacyjnych MKiDN, no bo mamy rok Kochanowskiego, ale nie znalazłem (ale jeszcze poszukam, tego jest dużo). Jeśli to nie jest skok na ministerialną kasę, to sugeruję zwiększyć dawkę leków, bo obecna jest za mała.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Hehe aż sobie to włączę dzisiaj w takim razie 
-
piotraz
- rasowy masterfulowicz
Po takiej rekomendacji, też zbiorę się na odwagę i włączę 
- nicram
Bardzo chciałem aby rekomendacja kolegi Żwirka i Muchomorka była prawdziwa, ze to poezja śpiewana itd. No niestety jest to metal rock jebiący na kilometr starym sandałem z lat 80. Trochę mi się podoba a trochę nie. Może jakby płyta była krótsza to rozważyłbym zakup. A tak to nie, bo dłużyły mi się te 42 minuty niemiłosiernie. Rozeszły mi się drogi z tym zespołem już lata temu i nawet lokalny patriotyzm nic tu nie pomoże. Choć moim zdaniem może ten materiał się podobać.
- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Zgadza się, przy czym mi te wokale i teksty wychodzą na pierwszy plan tak, że musze nagiąć całą siłę woli, żeby usłyszeć cokolwiek poza nimi. Poza tym: jest poezja, jest śpiew, jest ich dużo i całość ewidentnie jest na tym skoncentrowana. Plus ta maniera wokalna, rany boskie. No to poezja śpiewana: nikt nie powiedział, że akompaniament do tejże to musi być smutnooki, stary hipis z gitarą. Kłócić się o klasyfikację gatunkową nie ma chyba sensu, bo w tym wypadku raczej szkoda czasu na dzielenie włosa na czworo, ale trzeba jednak przyznać, że to niezłe kuriozum.
Ciekaw jestem jak to się przyjmie dalej, zwłaszcza live. Koncert na SDL budził konsternację, łagodnie rzecz ujmując. Ktoś ich widział jak grali w wawie z Medico Peste?
-
Hollowman
- w mackach Zła
Ta, dosyć kuriozalny koncert z niemalże zerowym zainteresowniem publiczności. Aż mi się przykro w pewnym momencie zrobiło jak pod sceną było te 20 osób xd
- nicram
Ja na szczęście z tekstami i wokalami nie mam aż tak wielkiego problemu. Słyszę tylko okazjonalnie stronę liryczną bo i przygłuchy się robię na starość. Co do poezji śpiewanej to podoba mi się jak ją klasyfikujesz i ma to sens, ale obawiam się, że przeciętny słuchacz Starego Dobrego Małżeństwa albo innej Antoniny Krzysztoń, raczej nowego wypustu Tenebris nie zaklasyfikuje do tego gatunku.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑12-11-2025, 10:30Zgadza się, przy czym mi te wokale i teksty wychodzą na pierwszy plan tak, że musze nagiąć całą siłę woli, żeby usłyszeć cokolwiek poza nimi. Poza tym: jest poezja, jest śpiew, jest ich dużo i całość ewidentnie jest na tym skoncentrowana. Plus ta maniera wokalna, rany boskie. No to poezja śpiewana: nikt nie powiedział, że akompaniament do tejże to musi być smutnooki, stary hipis z gitarą. Kłócić się o klasyfikację gatunkową nie ma chyba sensu, bo w tym wypadku raczej szkoda czasu na dzielenie włosa na czworo, ale trzeba jednak przyznać, że to niezłe kuriozum.