MAYHEM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
					Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
	Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Dragazes
- w mackach Zła
Re: MAYHEM
Motyw podobny to The Wild Hunt Watain.

Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
						- vicotnick
- rasowy masterfulowicz
Durna okładka, żaba na krzyżu? Serio?

- Hellion
- weteran forumowych bitew
Gdyby żabka nie skakała to na krzyżu by nie wisiała 

- tomekw48
- w mackach Zła
- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Słaba ta okładka. Będzie niedobra, nikomu niepotrzebna płyta. Bez słuchania daje 3/10.

- Fanatyk
Okładka, jak to w black metalu, zawiera wiele symbolicznych i okultystycznych elementów. 
Ciekawe, w jaką stronę muzycznie poszli na tym albumie.

Ciekawe, w jaką stronę muzycznie poszli na tym albumie.
- mad
Zobaczymy, okaże się. Beznadziejna okładka to takie popłuczyny po Covenant Morbid AngelŻwirek i Muchomorek pisze: ↑31-10-2025, 19:32Słaba ta okładka. Będzie niedobra, nikomu niepotrzebna płyta. Bez słuchania daje 3/10.
- Dragazes
- w mackach Zła
Ja jednak stawiam na black metal.

Co do was koledzy bardziej przemawia? Żaba na krzyżu czy gołąbek (pokoju) w drucie kolczastym?
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
						- Fanatyk
Żaba, stworzenie pierwotne, niskie, cielesne, zostaje uniesiona na symbol duchowego triumfu – krzyż. Można to rozumieć jako parodię lub perwersyjne odwrócenie aktu ofiary Chrystusa.

- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Chuja się znasz na black metalu i jego głębinach. Patrz i się ucz:
W prawym dolnym rogu tej wspaniałej okładki jest tajemniczy inicjał, który nie dawał mi spokoju. Oto on:

Myślałem, myślałem, nic nie wymyśliłem, ale w końcu wzrok mój padł na ścianę w salonie, gdzie powiesiłem sobie kiedyś grafikę Albrechta Durera. Oryginalną oczywiście, ale nie mówcie nikomu, bo wbiją do mnie jak do Luwru i zajebią. To ona:

Co ma Durer do Mayhema zapytacie. Ano, inicjał:

Ale! Ten Mayhemowy jest ODWRÓCONY. Jak mawiał Nietzsche, wszelkie wartości trzeba przewartościować. Wszelkie świętości zbrukać. Wszelkie inicjały odwrócić. Wszelkie żaby ukrzyżować. Jak śpiewało onegdaj DARKTHRONE - LEAVE NO CROSS UNTURNED 

Przypadek? Znak?
...sztóka?
Edit:
Dobra, tak serio, to ta grafika nie jest co do zasady tak całkiem do dupy. Pozornie się wszystko zgadza - to po prostu motyw memento mori, znany w sztuce od stuleci. Tutaj zapodany oczywiście ze wszystkimi klasycznymi elementami - jest zgaszona świeca (symbol mijającego czasu, który już się skończył), wyschnięte kwiatki w wazonie (śmierć i rozkład), czaszka, klepsydra i inne takie. Elementy dodane to fakt, że czaszka najwyraźniej jednak żyje, no i ta nieszczęsna żaba. Interpretacja Fanatyka się w zasadzie trzyma kupy; razem z tą ożywioną czaszką jest to dość proste bluźnierstwo.
Problem w tym, że całość wygląda jak wygenerowana przez AI. Nie ma w niej kompletnie żadnego umiaru. Te rozmiękczone kolory, pseudostylizacja na obraz olejny, nawarstwienie motywów i symboli - to są drobiazgi, które po zsumowaniu przekraczają z rozmachem granicę, za którą zaczyna się koszmarny kicz. Gołąbek pokoju w drucie kolczastym był o lata świetlne lepsze. Nie mogę na ten obrazek patrzeć, wypala mi kurwa oczy.
I skoro o oku mowa, to to żywe oko w czaszce wypada idealnie pośrodku całej kompozycji. Założę się, że na winylu nalepka będzie tak skadrowana, że dokładnie w tym oku będzie dziura do nakładania płyty na gramofon.

W prawym dolnym rogu tej wspaniałej okładki jest tajemniczy inicjał, który nie dawał mi spokoju. Oto on:

Myślałem, myślałem, nic nie wymyśliłem, ale w końcu wzrok mój padł na ścianę w salonie, gdzie powiesiłem sobie kiedyś grafikę Albrechta Durera. Oryginalną oczywiście, ale nie mówcie nikomu, bo wbiją do mnie jak do Luwru i zajebią. To ona:

Co ma Durer do Mayhema zapytacie. Ano, inicjał:

Ale! Ten Mayhemowy jest ODWRÓCONY. Jak mawiał Nietzsche, wszelkie wartości trzeba przewartościować. Wszelkie świętości zbrukać. Wszelkie inicjały odwrócić. Wszelkie żaby ukrzyżować. Jak śpiewało onegdaj DARKTHRONE - LEAVE NO CROSS UNTURNED

Przypadek? Znak?
...sztóka?
Edit:
Dobra, tak serio, to ta grafika nie jest co do zasady tak całkiem do dupy. Pozornie się wszystko zgadza - to po prostu motyw memento mori, znany w sztuce od stuleci. Tutaj zapodany oczywiście ze wszystkimi klasycznymi elementami - jest zgaszona świeca (symbol mijającego czasu, który już się skończył), wyschnięte kwiatki w wazonie (śmierć i rozkład), czaszka, klepsydra i inne takie. Elementy dodane to fakt, że czaszka najwyraźniej jednak żyje, no i ta nieszczęsna żaba. Interpretacja Fanatyka się w zasadzie trzyma kupy; razem z tą ożywioną czaszką jest to dość proste bluźnierstwo.
Problem w tym, że całość wygląda jak wygenerowana przez AI. Nie ma w niej kompletnie żadnego umiaru. Te rozmiękczone kolory, pseudostylizacja na obraz olejny, nawarstwienie motywów i symboli - to są drobiazgi, które po zsumowaniu przekraczają z rozmachem granicę, za którą zaczyna się koszmarny kicz. Gołąbek pokoju w drucie kolczastym był o lata świetlne lepsze. Nie mogę na ten obrazek patrzeć, wypala mi kurwa oczy.
I skoro o oku mowa, to to żywe oko w czaszce wypada idealnie pośrodku całej kompozycji. Założę się, że na winylu nalepka będzie tak skadrowana, że dokładnie w tym oku będzie dziura do nakładania płyty na gramofon.
- Fanatyk
No jasne, odwrócony inicjał, wielkie odkrycie, rewolucja w sztuce! Nietzsche to by się nie tylko przewrócił w grobie, ale i zmartwychwstał z zażenowania.

- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Ty na to nie wpadłeś  

- vicotnick
- rasowy masterfulowicz
I jeszcze to pawie pióro.....
Ktoś tu wyżej słusznie skojarzył z Covenant, genialna płyta z durną okładką.

Ktoś tu wyżej słusznie skojarzył z Covenant, genialna płyta z durną okładką.
- 
				Sturm
- postuje jak opętany!
Ukrzyżowana żaba to przecież nic oryginalnego — stary performens Crowleya.

- 
				C//A
- w mackach Zła
Estetycznie okładka wydaje się nawiązywać do Daemon. Co może sugerować dalszą eksplorację okresu DMDS.

- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Okładka jak okładka. Dla mnie może być. Jestem ciekaw bardzo muzyki, bo "Daemon" podobał i podoba mi się bardzo.

all the monsters will break your heart